VIDEO: Veľká hra o dôchodkový strop. Smer nechce nič riskovať

Smeru pri hlasovaní o dôchodkovom strope hrozilo, že návrh nezíska ústavnú väčšinu. Podľa informácií Pravdy chýbali jeden či dva hlasy, preto sa hlasovanie odložilo na január. Poslanci postupne odkrývajú kuloárne hry o dôchodkový strop. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

06.12.2018 11:46 , aktualizované: 17:16
debata (76)
Video

Procedurálny návrh na presunutie hlasovania na januárovú schôdzu parlamentu podal poslanec za Smer Ján Podmanický. Tento návrh zdôvodnil tým, že deklarovaná podpora sa pohybuje okolo ústavnej väčšiny a niektorí poslanci prejavili záujem o tomto návrhu ešte rokovať. Procedurálny návrh na presun hlasovania podal Podmanický aj na októbrovej schôdzi, po ktorom poslanci hlasovanie o ústavnom strope na penzijný vek presunuli na november.

Podľa navrhovaného ústavného zákona by ľudia na Slovensku mali ísť do penzie najneskôr v 64 rokoch. Poslanci za Smer Jana Vaľová a Erik Tomáš podali ešte na októbrovej schôdzi pozmeňujúci návrh, aby žena, ktorá vychovala jedno dieťa, mala právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, mohla by ísť najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi má mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku.

Za posunutie návrhu ústavného zákona do druhého čítania v septembri hlasovalo 93 poslancov, 29 bolo proti a 19 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili aj niektorí poslanci za stranu Most-Híd, spomedzi opozičných poslancov zaň hlasovali poslanci za hnutie Sme rodina a poslanci za ĽS Naše Slovensko.

Navrhovaný ústavný zákon obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Do návrhu ústavného zákona vložili poslanci za Smer aj ustanovenia o minimálnej mzde. V návrhu ústavného zákona sa uvádza, že „každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda“. Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ústavný zákon ponecháva na obyčajný zákon.

Podľa OĽaNO by sa mohlo Slovensko vydať gréckou cestou

Podľa poslankyne OĽaNO Sone Gaborčákovej týmto presunom hlasovania koaliční poslanci vlastne priznali, že nemajú dostatočnú podporu pre svoj návrh. „Podporiť ho odmieta aj časť koalície, pretože si uvedomuje, že je nebezpečný pre túto krajinu. Dôchodky by sa stali neudržateľnými a Slovensko by sa vydalo gréckou cestou,“ zdôraznila poslankyňa na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Pritom návrh hnutia OĽaNO je podľa nej sociálnejší a spravodlivejší. Spočíva v tom, že človek by mohol ísť po odpracovaní 40 rokov do dôchodku skôr. „Ak niekto začne pracovať skôr, tak by mal ísť skôr aj do dôchodku,“ konštatovala. Podľa návrhu Smeru-SD na zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov by ale podľa OĽaNO išiel do dôchodku v rovnakom veku človek, ktorý odpracoval 40 rokov a aj ten, čo odpracoval iba 15 rokov. Poslanec Eduard Heger (OĽaNO) preto vyzval koalíciu na diskusiu o tomto návrhu obyčajných.

SaS vyzvala opozíciu, aby nehlasovala za zastropovanie dôchodkového veku

Zastropovanie dôchodkového veku v Ústave SR bude podľa liberálov veľmi drahé a nebezpečné. Poslanci SaS Jana Kiššová a Eugen Jurzyca preto vo štvrtok na tlačovej konferencii vyzvali ďalšie opozičné strany, aby za ústavné zastropovanie veku odchodu do dôchodku nehlasovali.

„Táto zmena spôsobí výpadok vo verejných financiách 1,6 miliardy eur na budúci rok a potom každý ďalší rok až donekonečna,“ avizoval Jurzyca s tým, že by to malo ovplyvniť už budúcoročný rozpočet, „ak by ho mali v rukách zodpovední politici“. Pre túto zmenu je totiž podľa neho potrebné začať robiť šetriace opatrenia.

Mala sa tiež vypracovať analýza vplyvov, keďže ide o veľké opatrenie, ktoré podľa Jurzycu spraví dieru vo verejných financiách. „Toto zastropovanie veku odchodu do dôchodku bude mimoriadne drahé, a preto bude mimoriadne nebezpečné,“ upozornila Kiššová s tým, že sumu 1,6 miliardy ročne bude potrebné niekde vziať a môže to byť práve v zdravotníctve, školstve alebo v sociálnych službách. Podľa nej teda vôbec nejde o pomoc seniorom. „Čo je sociálne na tom poslať dôchodcov do dôchodku skôr s tým, že budú mať až o 30 % postupne nižšie dôchodky?“ pýtal sa Jurzyca.

Kiššová zároveň vyzvala všetkých, najmä opozičných poslancov, aby za tento návrh nehlasovali. Podľa jej slov s nimi absolvovali nejaké diskusie. „Verím tomu, že tie argumenty padli na úrodnú pôdu,“ skonštatovala.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #zastropovanie dôchodkového veku