Poslanci chcú Kažimíra za guvernéra NBS

Súčasného ministra financií Petra Kažimíra (Smer) musí v kresle guvernéra Národnej banky Slovenska schváliť už len prezident Andrej Kiska.

06.12.2018 15:32 , aktualizované: 20:20
kažimír Foto: ,
Minister financií SR Peter Kažimír po tajnom hlasovaní parlamentu, v ktorom ho zvolili za guvernéra NBS.
debata (53)

V tajnom hlasovaní totiž poslanci odsúhlasili vládny návrh a odporučili Kažimíra za šéfa NBS. Súčasný minister financií našiel podporu u 86 poslancov, proti bolo 40 poslancov a zdržalo sa 12 poslancov. Zároveň viceguvernérom NBS by sa mal stať nominant SNS Jozef Hudák, ktorého podporilo 72 poslancov, proti hlasovalo 56 a zdržalo sa 8.

Video

„Pre mňa bolo kľúčové dosiahnuť vyrovnaný rozpočet a z tohto pohľadu sa pre mňa uzatvorila jedna životná etapa. Tá ďalšia je veľká profesionálna výzva mimo politiky,“ povedal ešte pred hlasovaním Kažimír. Súčasný guvernér Jozef Makúch sa rozhodol na svojej pozícii skončiť od marca 2019, hoci pôvodne mal reguláciu slovenského finančného trhu viesť až do roku 2021. Kažimír v minulosti Makúchovi pomohol získať prestížnu funkciu. Makúch v priebehu tohto roka naznačoval skorší odchod z NBS kvôli hrozbe politickej nestability po parlamentných voľbách v roku 2020.

Z dvanástich rokov strávených v politike pôsobil Kažimír viac ako desať rokov na rôznych manažérskych pozíciách ministerstva financií. Za jeho éry vznikli dve nezávislé inštitúcie zamerané na kontrolovanie výdavkov štátu. Prvou je Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá má na starosti analyzovanie štátneho rozpočtu, a druhou útvar Hodnoty za peniaze zameraný na hodnotenie efektívnosti výdavkov jednotlivých ministerstiev. „To sú podľa mňa dôkazy, že som schopný pracovať aj mimo politiky,“ dodal Kažimír.

Súčasný minister financií bol aj pri zavádzaní eura, vypuknutí svetovej hospodárskej krízy a neúspešne kandidoval za šéfa euroskupiny. Podľa britského mesačníka The Banker bol práve Kažimír tento rok najlepším ministrom financií v Európe. Ďalší odborný časopis Global Markets, patriaci do konzorcia Financial Times, ho vyhlásil za ministra financií strednej a východnej Európy.

Opozícia nomináciu vplyvného politika najsilnejšej vládnej strany Smer tvrdo kritizovala. Za problémovú tiež označila nomináciu SNS na post viceguvernéra, ktorý má obsadiť Hudák. Ten v minulosti pôsobil vo vedení Poisťovne Tatra. „Dnes táto spoločnosť patrí finančnej skupine J&T pod iným názvom, ale v čase, keď pán Hudák v spoločnosti pôsobil, mala dvoch majiteľov. Prvým bola nebankovka Horizont Slovakia, ktorá okradla desaťtisíce klientov o stovky miliónov eur,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Práve v známej nebankovej spoločnosti prišli o celoživotné úspory desaťtisíce Slovákov. Druhým vtedajším majiteľom Poisťovne Tatra bola spoločnosť CI Holding, ktorá v tom čase bola personálne prepojená s problémovým Podielovým družstvom Slovenské investície, kde sa stratila finančná časť zbierky Národného pokladu Slovenskej republiky.

V súvislosti s tým Hudák uviedol, že ide o éru, ktorá aj jeho irituje. O tom, že sa dejú podvody, podľa jeho slov vedieť nemohol. „Nemohol som to vedieť, lebo som bol plateným manažérom, a zmluva nepustí, čiže mal som zodpovednosť za poisťovňu, a tam som svoju prácu vykonával tak, že z červených čísel sme prešli do modrých a darilo sa nám,“ zdôraznil podľa agentúry TASR. Dodal, že aj jeho rodičia prispievali na národný poklad, takže nie je spokojný a stotožnený s tým, „aby si to niekto takto vytuneloval“.

Kritika ekonómov

Ku kritike aktuálnych nominácií do NBS sa pridal aj Klub ekonomických analytikov (KEA), združujúci ekonómov z rôznych oblastí. Vedúci predstavitelia NBS musia byť podľa nich nezávislí od politických strán. Zároveň by to mali byť renomovaní odborníci rešpektovaní vo finančných alebo akademických kruhoch.

„Problém nominácie Petra Kažimíra na guvernéra NBS členovia KEA nevidia primárne v nedostatku jeho odbornosti. Hlavným problémom je ohrozenie nezávislosti centrálnej banky kvôli dlhodobému aktívnemu pôsobeniu v politike. Dokonca je doteraz priamo zodpovedný za rozpočtovú politiku, ku ktorej by mal byť ako potenciálny guvernér objektívny a prípadne aj kritický,“ uviedol klub vo svojom vyhlásení.

Kto bude Kažimírovým nástupcom?

Poslanec SaS Jozef Rajtár sa zaujímal, kto bude Kažimírovým nástupcom. Premiér skonštatoval, že sa to dozvie, keď bude stolička ministra uvoľnená. „Vás ako pána poslanca z opozície vôbec nemusí trápiť, kto bude nástupcom pána ministra,“ podotkol Pellegrini.

Oboch kandidátov, ktorí sa spomínajú v súvislosti s funkciou ministra financií, teda predsedu finančného výboru a poslanca Smeru Ladislava Kamenického aj bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, Kažimír dobre pozná. „Oboch výborne poznám dlhé roky, s oboma som spolupracoval. S jedným úplne operatívne šesť rokov, s druhým tu, cez Národnú radu SR. Mám s nimi naozaj korektné vzťahy,“ dodal Kažimír s tým, že obaja majú podiel aj na vyrovnanom rozpočte.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #NBS #guvernér NBS