Rusko pre kauzu zmenky vypovedal na NAKA, namietal neúplnosť spisu

V kauze takzvaných televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur v piatok v Národnej kriminálnej agentúre v Banskej Bystrici vypovedal obvinený Pavol Rusko.

14.12.2018 10:55 , aktualizované: 16:44
pali rusko Foto: ,
Podnikateľ a bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko.
debata (24)

„Prebiehal výsluch klienta, ktorý sa vyjadril v tej časti, ktorú mu umožňoval spis, keďže sme namietli neúplnosť spisového materiálu. V tej časti, ktorú považujeme za neúplnú, sme požiadali prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, a potom, čo budeme mať jeho stanovisko, predpokladáme, že tento spis bude doplnený a klient sa vyjadrí celkovo,“ reagoval po výsluchu Ruska jeho právny zástupca Marek Para. Zdôraznil, že v spise chýbajú nejaké listiny a neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba.

Advokát Pavla Ruska Marek Para. Foto: Robert Hüttner, Pravda
vypocutie ruska, advokat marek para Advokát Pavla Ruska Marek Para.

Odmieta, že by v tomto prípade išlo o obštrukciu. „Námietky voči ukončeniu vyšetrovania sa týkali predovšetkým neúplnosti znaleckého dokazovania a odmietnutia, doslova bránenia v prístupe k znalcom, čo považujeme za zásadný problém. Pokiaľ majú znalci rozpory v neúplnosti, tak musia byť vypočutí aj v prípravnom konaní. To znamená, dnes bola urobená výpoveď, čo sa týka časti všetkých námietok a neúplnosti spisu, pre ktoré bolo odložené to ukončenie vyšetrovania. Určite to nie je obštrukcia,“ doplnil Para.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania má byť ranný výsluch len ďalšou obštrukciou, keďže vyšetrovanie celej kauzy sa pomaly chýli ku koncu a výsledky vyšetrovania sú postačujúce na podanie návrhu obžaloby. Tak by sa kauza falošných zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur mohla dostať pred súd. Trestné stíhanie sa pritom začalo len v máji tohto roku.

Kauza Rusko verzus Volzová

Len minulý týždeň sa pohla aj kauza údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej Pavlom Ruskom. Teraz ju má na stole dozorový prokurátor z bratislavskej krajskej prokuratúry. Vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie tohto prípadu. Jeho verdikt – Ruska navrhuje obžalovať z objednania vraždy. VIAC V CLÁNKU Návrh na Ruskovu obžalobu už študuje prokurátor

Video

Podľa zdroja televízie budúci týždeň vyšetrovacie orgány požiadajú sudcu pre prípravné konanie o predĺženie väzobného stíhania Mariana Kočnera o tri mesiace. VIAC V ČLÁNKU Pre Kočnera žiadajú najvyšší stupeň väzby. Údajne ovplyvňuje vyšetrovanie

Pre rovnakú kauzu ešte koncom novembra previezli Kočnera z Leopoldova do Banskej Bystrice. „Previezli ho z dôvodu oboznamovania sa s výsledkami vyšetrovania v kauze zmenky. V rámci oboznamovania sa s výsledkami vyšetrovania podáme návrhy na doplnenie dokazovania, o ktorých bude najprv rozhodovať vyšetrovateľ. Ten následne postúpi spis prokurátorovi a on rozhodne, či vec vráti späť na doplnenie dokazovania, alebo podá obžalobu,“ vysvetlil Kočnerov advokát Martin Pohovej.

Najvyšší súd tento týždeň stíhanému Kočnerovi opäť zamietol sťažnosť proti väzbe. Podnikateľovi nepomohlo ani to, že ponúkol jeden milión eur. Kočnerovi obhajcovia navrhovali väzbu nahradiť prijatím peňažnej záruky v sume jeden milión eur, o čom na základe anonymizovaného uznesenia súdu z 15. novembra ako prvý informoval denník Pravda. Sudca peniaze odmietol. „Obvinený je trestne stíhaný pre obzvlášť závažný zločin. V takomto prípade je prijatie peňažnej záruky možné len vtedy, ak sú výnimočné okolnosti prípadu. Keďže tieto okolnosti som nezistil, ponuku peňažnej záruky som neprijal,“ argumentoval sudca.

Trest môže byť až 20-ročný

Kočner je vo väzbe od 28. júna tohto roka. Z bratislavského Justičného paláca ho 2. októbra previezli do prísne stráženej väznice v Leopoldove a odtiaľ zas 27. novembra do Banskej Bystrice. O prepustenie žiadal už dva razy. Podnikateľ v súčasnosti čelí piatim obvineniam z ekonomickej trestnej činnosti. Policajné vyšetrovanie v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza za takmer 70 miliónov eur sa blíži ku koncu a čoskoro by proti nemu mala byť podaná aj prvá obžaloba.

Národná kriminálna agentúra Kočnera 21. júna zadržala a obvinila z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Spolu s ním je obvinený aj Rusko a Kočnerov bývalý spoločník Štefan Ágh. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #Marian Kočner #NAKA #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza