Kažimír: Vyrovnaný rozpočet si môžeme dovoliť aj s istými rezervami

Slovensko si podľa prognóz, ktoré robilo Ministerstvo financií (MF) SR, vyrovnané hospodárenie môže dovoliť aj s istými rezervami. Víťazmi rozpočtu sú pritom rezort obrany a zdravotníctva. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer).

16.12.2018 13:21
Kažimír Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír.
debata (13)

Šéf rezortu financií v súvislosti s rozpočtom na rok 2019 vyhlásil, že počíta aj s istými rezervami, ktoré sa postupne vizualizujú v prijatej legislatíve. Zároveň dodal, že sa idú zvyšovať mzdy vo verejnej správe budúci rok o 10 %, ale súčasne bude mať SR vyrovnané hospodárenie. „Keby sme nezvyšovali mzdy, tam na tom dvojročnom rámci máme dve miliardy doma, ako sa hovorí,“ podotkol Kažimír v diskusnej relácii TA3 s tým, že ide o zvyšovanie tarifných platov, čo je „sen všetkých odborárov“. Podľa jeho názoru by mala mať väčšiu váhu variabilná zložka platu, kde sa oceňuje výkon.

V tejto súvislosti doplnil, že spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) presadili personálne audity v celej štátnej a verejnej správe. „Verím, že prvýkrát v histórii budeme schopní predložiť verejnosti analýzy, ako z hľadiska počtu zamestnancov, ich platových podmienok tie rezorty vyzerajú,“ poznamenal minister.

V budúcoročnom rozpočte sú podľa neho, obrazne, „víťazmi“ rezort obrany a zdravotníctva. Rozdiel je však podľa Kažimíra v tom, že ministerstvo obrany si to uvedomuje. „V zdravotníctve všetci ‚šomrú‘, že je tých peňazí stále málo,“ skonštatoval Kažimír, podľa ktorého ministerstvo zdravotníctva podobný objem peňazí nikdy nemalo. Z hľadiska objemu financií má pred sebou podľa neho najlepšie časy aj rezort školstva.

V rámci svojej kandidatúry na guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) uznal, že v SR ide o precedens. Ak by sa prezident SR Andrej Kiska stotožnil s jeho menovaním, prisľúbil, že sa vzdá politiky. „Guvernér je v prvom rade na strane menovej a finančnej stability,“ zdôraznil Kažimír.

VIDEO: Parlament schválil rozpočet na rok 2019. Ide o prvý vyrovnaný rozpočet v histórii Slovenska. Po jeho schválení (5.12.) predstúpili pred novinárov predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), predseda Národnej rady SR Andrej Danko (predseda SNS), bývalý premiér, poslanec, predseda strany Smer-SD Robert Fico, podpredseda parlamentu a predseda strany Most-Híd Béla Bugár a minister financií (Smer-SD) Peter Kažimír.

Video
13 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Peter Kažimír