Rozpadnutý pontón čaká na expertízu

Vrak pontónovej reštaurácie Knajpa, ktorá sa odtrhla na Prvý sviatok vianočný z nábrežia Dunaja v Bratislave, stále nie je odprataný. Už desať dní stojí na ľavom brehu Dunaja oproti Jarovskému ramenu, kde sa všetky jej časti podarilo hasičom zachytiť a ukotviť. Odstraňovanie bude komplikované a zdĺhavé. Ešte pred uchytením sa totiž reštaurácia rozpadla na dve polovice po náraze do zakotvenej rumunskej lode.

03.01.2019 20:30
odtrhnuty ponton, jarovecke rameno, Foto: ,
Odtrhnutý pontón v Jaroveckom ramene.
debata (1)

Majiteľ reštaurácie Alfréd Azcel pre Pravdu povedal, že nie je informovaný o žiadnom posune vo vyšetrovaní. To má podľa neho pokračovať až 7. januára. Príčinu nehody, ako mieni, spôsobil cudzí predmet, ktorý narazil do plaváka. Ten začal naberať vodu a potom sa pontón odtrhol. Podarilo sa ho zastaviť po ôsmich kilometroch dramatickej plavby.

Vyšetrovanie vedie Dopravný úrad. Pýtali sme sa ho, kam sa posunulo vyšetrovanie a kedy sa vrak odstráni. „V predmetnej veci boli vykonané prvotné, neodkladné vyšetrovacie úkony. V dohľadnej dobe plánujeme vykonať výsluch prevádzkovateľa plavidla a taktiež sa budeme zaoberať odstránením tohto plavidla z miesta, na ktorom sa v súčasnosti ešte stále nachádza. Doposiaľ nebola vykonaná žiadna expertíza,“ odpovedala asistentka predsedu úradu Eva Oravcová.

Majiteľ tvrdí, že zariadenie mal štandardne poistené. Jeho odpratanie a škody, ktoré spôsobilo, by teda mali byť hradené aj z poistky. Pontón sa podľa zákona považuje za plavidlo, zo zákona je nutné mať povinné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou plavidla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj #jarovské rameno