Gombitovú nahradil v Najväčšom Slovákovi výsadkár Jozef Gabčík

Finálová desiatka Najväčšieho Slováka sa mení. Po verejnom vyhlásení Mariky Gombitovej vedenie RTVS, v snahe vyhovieť jej prosbe, kontaktovalo vlastníka licencie – britskú BBC. Tvorcovia programu so zmenou súhlasili a tak do Top 10 postupuje Jozef Gabčík. Uvádza to tlačová správa RTVS.

08.01.2019 11:31
Jozef Gabčík Foto:
Jozef Gabčík (8.4.1912 - 18.6.1942)
debata (417)

Gabčík sa v nominačnom hlasovaní umiestnil na 11. mieste. Výsadkár Jozef Gabčík bol slovenský vojak pôsobiaci v exilovej československej armáde, ktorý bol účastníkom operácie Antropoid – atentátu na Ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Marika Gombitová začiatkom januára vyjadrila prianie o vyradenie z ankety Najväčší Slovák. Vo vyhlásení na Facebooku uviedla, že by rada prenechala miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná.

Program Najväčší Slovák je licencovaným programom, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Na taký veľký zásah do programu, akým je zmena finálovej desiatky, bolo potrebné mať súhlas tvorcov programu. „Tvorcovia projektu Najväčší Slovák v RTVS rešpektujú rozhodnutie stálice slovenskej kultúry Mariky Gombitovej a súčasne jej úprimne ďakujú za všetko, čo pre slovenskú kultúru a poslucháčov urobila,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Verejnosť od stredy môže hlasovať za Jozefa Gabčíka.

Poslať hlas Jozefovi Gabčíkovi bude možné od 9. januára 2019, presne od 0.00 hodiny. Diváci za neho môžu hlasovať zaslaním SMS na číslo 9977 v tvare „NAJSLOVAK 2“. Divákom a fanúšikom Mariky Gombitovej, ktorí jej vo finálovej fáze od 1. januára zaslali hlas, budú za SMS vrátené peniaze.

Hlasovanie za všetkých desať nominovaných osobností bude prebiehať do 1. mája. Ukončené bude počas slávnostného vyhlásenia Najväčšieho Slováka, ktoré bude vysielané v priamom prenose na Jednotke. Dovtedy si budú môcť diváci pozrieť o jednotlivých finálových osobnostiach dokumenty spojené s diskusiou odborníkov. Prvý dokument odvysiela Jednotka v stredu 20. februára.

Nominovaná desiatka osobností

Alexander Dubček
Jozef Gabčík
Andrej Hlinka
Gustáv Husák
Juraj Jánošík
Cyril a Metod
Peter Sagan
Anton Srholec
Milan Rastislav Štefánik
Ľudovít Štúr

417 debata chyba
Viac na túto tému: #Marika Gombitová #Jozef Gabčík #Najväčší Slovák