Lučanský: O nahrávke Kočnera a Trnku rozhodne generálna prokuratúra

O ďalšom postupe v prípade nahrávky rozhovoru medzi podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom rozhodne Generálna prokuratúra SR. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil policajný prezident Milan Lučanský. Nahrávka bola podľa jeho slov získaná v rámci vyšetrovacieho tímu vraždy novinára Jána Kuciaka.

09.01.2019 11:59 , aktualizované: 17:23
debata (16)

Nahrávka sa podľa policajného prezidenta nachádza na generálnej prokuratúre, kde po vyhodnotení bude rozhodnuté, akým spôsobom bude s nahrávkou naložené. „Kto sa ňou bude zaoberať a viesť vyšetrovanie,“ spresnil Lučanský. Po prvotnom vyhodnotení bolo podľa jeho slov zistené, že nahrávka nesúvisí s vraždou Kuciaka.

Policajný šéf nevie, či nahrávka bola zaistená v rámci domových prehliadok či iných priestorov, alebo bola vydaná, respektíve niekým zaslaná. Verí však, že bola zaistená zákonným spôsobom. „Všetky nahrávky a veci, ktoré boli získané v rámci zákonných postupov, musia byť analyzované, preskúmané a v niektorých prípadoch dešifrované. Nemyslím si, žeby tam boli nejaké prieťahy,“ povedal.

Po vyhodnotení môžu byť podľa Lučanského nahrávky využité v rámci samostatných konaní v jednotlivých vyšetrovacích tímoch, či už vraždy Kuciaka alebo kauzy Gorila. „Vyšetrovanie bude realizované aj v spolupráci s Europolom. Je dosť možné, že tieto nahrávky budú využité aj v rámci týchto trestných konaní a pracovných skupín,“ spresnil policajný prezident.

„Na základe medializovaných informácií vedenie Generálnej prokuratúry spoločne s príslušnými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vykonávajú dozor v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyhodnotia a zanalyzujú zistené informácie na pracovnom stretnutí, na ktorom sa dohodne ďalší postup vo veci,“ odpovedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová na otázku Pravdy, ako s nahrávkou naložia.

Zvukový záznam má naznačovať, že vtedajší generálny prokurátor Trnka bol ovplyvňovaný kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom. Údajne sa má dotýkať aj korupcie poslancov pri voľbe Trnku za generálneho prokurátora, ktorý tento úrad zastával v rokoch 2004 – 2011. Trnka akýkoľvek korupčný vzťah medzi ním a Kočnerom odmietol.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #Milan Lučanský #vražda novinára Jána Kuciaka