Lubyová považuje nedostatky pri dotáciách za vyriešené

Premiér Peter Pellegrini (Smer) nevyvodí v prípade prerozdeľovania stimulov na výskum a vývoj z rezortu školstva žiadne dôsledky. Rozhodol sa tak po včerajšom rozhovore s ministerkou školstva Martinou Lubyovou (nom. SNS) aj napriek tomu, že právna analýza ministerstva spravodlivosti ukázala nedodržanie tvz. protischránkového zákona.

09.01.2019 14:59 , aktualizované: 19:21
ministerka školstva, lubyova, Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová.
debata (11)

Premiér celú situáciu považuje skôr za chybu v komunikácii. „Je na ministerke školstva, aby spôsob pridelenia dotácií na podporu vedy transparentne vysvetlila tak odbornej verejnosti, ako aj médiám, “ reagoval tlačový odbor Úradu vlády. K prípadnej kontrole ho neprimal ani fakt, že podľa protischránkového zákona sa firmy, ktoré dostanú peniaze od štátu, musia prihlásiť do Registra partnerov verejného sektora. Tým odhalia svoju vlastnícku štruktúru. Pri zmluvách na stimuly si túto povinnosť splnili dodatočne.

„Všetky subjekty, ktoré dostanú od štátu pomoc, musia byť zaregistrované. V opačnom prípade môže rezort školstva od zmluvy odstúpiť. Ale nie je to povinnosťou. Zmluvy s víťaznými nezaregistrovanými firmami nie sú neplatné,“ vysvetlil šéf spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nez.) na sociálnej sieti zdôraznila, že víťazné firmy mali byť zaregistrované najneskôr k momentu podpísania zmluvy.

Podľa Lubyovej je problém vyriešený. „Všetky firmy zareagovali na našu výzvu a už sú zaregistrované,“ zhrnula včera ministerka. Pripomenula, že chýbajúcou registráciou nedošlo k žiadnej škode a označila to len za formálny nedostatok, ktorý nemá vplyv na rozhodovanie o projekte. „Tento nedostatok nás neoprávňuje zamietnuť žiadosť, pokiaľ ostatné bolo splnené. Keby sa však teraz niekto nezaregistroval, alebo ak by sa ukázal nejaký problém, nepokračovali by sme s ním v projekte,“ uistila ministerka. Ak sa v budúcnosti pri týchto podnikateľoch ukážu problémy, nebudú im vyplatené všetky splátky z dotácií. „Nemôže sa stať, že dostanú peniaze bez výsledkov,“ dodala Lubyová.

Stimuly v hodnote viac ako 33 miliónov eur z peňazí ministerstva školstva získalo pred Vianocami 30 firiem, medzi nimi sú zabehnuté spoločnosti aj startupy. Pomoc štátu je určená na rozbehnutie základného alebo aplikovaného výskumu. Podmienkou poskytnutia stimulov je, že podnikateľ musí vo svojom podniku vytvoriť nové pracovisko výskumu a vývoja alebo rozšíriť existujúce a vytvoriť nové pracovné miesta pre zamestnancov. Pracoviská a pracovné miesta musia byť aktívne minimálne päť rokov po poskytnutí dotácie.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #investičné stimuly #Peter Pellegrini #Martina Lubyová