V kotlinách sa ťažko dýcha

Ružomberok, Žilinu, Martin a Vrútky sužuje zvýšená koncentrácia smogu. Nepriaznivá situácia trvá od začiatku tohto týždňa. Najvyšší stupeň varovania vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre Žilinu a Martin, kde znečistenie vzduchu včera prekročilo bezpečnú hranicu.

24.01.2019 06:00
debata (8)
TV Pravda: Vydymený Ružomberok
Video

„Smogová situácia bola zaznamenaná aj minulý rok, momentálne je oveľa silnejšia, ako bola minulú sezónu. Namerané hodnoty sa vyrovnávajú situácii, ktorá nastala v januári 2017 v oblasti Jelšavy, keď boli hodnoty skoro rovnako vysoké,“ informoval Martin Kremler, vedúci oddelenia odboru monitorovania kvality ovzdušia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Nad Jelšavou (okr. Revúca) sa vlani v zime držal smog viac ako mesiac. Mesto leží v horskej doline, poveternostné podmienky vtedy nedovoľovali jeho rozptyl.

Už dlhší čas pociťujem sťažené dýchanie, najhoršie to je ale vo vyšších oblastiach – na prechádzkach v kopcoch.
čitateľka Tereza z okolia Martina

Vo vzduchu veľkých miest na severe Slovenska, ktoré ležia v nižších nadmorských výškach alebo v kotlinách, sa teraz nachádzajú drobné prachové častice. Ich zdrojom sú doprava, vykurovanie domácností drevom aj priemyselná činnosť. Môžu ľahko prenikať do pľúcnych tkanív a spôsobiť zdravotné problémy v oblasti srdcovo-cievnej a dýchacej sústavy. Podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov Mariána Šotha ohrozenou skupinou sú ľudia, ktorí trpia ochoreniami ciev, srdca a najmä astmatici. Tí môžu mať problémy s dýchaním. „Je dôležité čo najmenej vetrať, hlavne obmedziť pohyb vonku,“ radí Šoth. Dlhodobé vystavenie týmto látkam môže viesť k rôznym zdravotným komplikáciám v každom veku.

„Už dlhší čas pociťujem sťažené dýchanie, najhoršie to je ale vo vyšších oblastiach – na prechádzkach v kopcoch. Cítim tlak na pľúcach, akoby mi na nich niečo "ležalo“," ozvala sa do našej redakcie čitateľka Tereza z okolia Martina.

SHMÚ odporúča obyvateľom postihnutých miest obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity). Ľudia, ktorí kúria pevným palivom v peciach, kachliach, kotloch ústredného kúrenia, by mali nespaľovať odpad vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.). Vtedy okrem prachových častíc vznikajú ďalšie toxické látky, v prípade kúrenia drevom treba používať dobre vysušené drevo.

Denník sa obrátil na mestá Vrútky, Žilinu, Martin a Ružomberok s otázkou, či pre smogovú situáciu prijali špeciálne opatrenia.

Martinská samospráva nereagovala. Ján Simonides z referátu životného prostredia mesta Vrútky sa vyjadril, že žiadne zmeny v ovzduší nezaznamenali a celej situácii nechajú voľný priebeh. „Mesto vychádza z odporúčaní vydaných SHMÚ, ktoré sa povinne zverejňujú na úradnej tabuli. Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie častíc PM10 v ovzduší a čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú exponovaní jedinci,“ informovala hovorkyňa Žiliny Barbora Zigová.

Čo sa týka prevencie, mesto podľa Zigovej postupuje v zmysle Programu na zlepšenie kvality ovzdušia tým, že podporuje nemotorovú a hromadnú dopravu. Ako príklad spomenula budovanie nových cyklotrás, bikesharing, nové trolejbusy, cestovné zadarmo. Ďalej sa samospráva snaží revitalizovať zeleň, ktorá slúži ako izolácia, rovnako tiež zvyšuje podiel zelených plôch v meste – založenie nového parku, vznik komunitných záhrad.

V Ružomberku nastala špeciálna situácia, obyvatelia sa tam sťažovali na zápach, ktorý sa mestom šíril v pondelok ráno. S podnetom sa obrátili na mestský úrad. „Na základe týchto podnetov sme požiadali papierne MONDI SCP o vyjadrenie. Podnik nám doručil odpoveď vo forme ospravedlnenia sa občanom za poruchu, ktorá nastala v regeneračnom kotle s krátkym trvaním,“ uviedol hovorca mesta Viktor Mydlo. Príčinou zápachu bola podľa Mydla nehoda v regeneračnom kotle. Pre zhoršenú smogovú situáciu sa nepodarilo rozprúdiť uniknuté látky v dostatočne rýchlom čase.

TV Pravda: V Ružomberku sa nedá poriadne ani nadýchnuť, hovoria miestni ľudia. Za vinu to dávajú fabrike. Pred závodom Mondi v stredu protestovalo niekoľko desiatok ľudí.

Video

Samospráva informovala obyvateľov o pôvode zápachu. „Radnica pracuje na zlepšení životného prostredia v Ružomberku, takéto udalosti sú však akútne a je veľmi ťažké im predchádzať, hlavne v období zhoršených inverzných podmienok, ktoré súvisia s polohou mesta,“ doplnil Mydlo s tým, že nemali hlásené žiadne prípady ošetrenia ľudí u lekára v súvislosti s touto udalosťou. K zhoršenému stavu ovzdušia, ako doplnil hovorca, prispieva aj doprava, vzhľadom na prítomnosť jedného z najfrekvento­vanejších dopravných uzlov na Slovensku. Zvyšnými príčinami sú geologická poloha mesta, priemysel a vykurovanie domácností tuhým palivom. Papierne sa denníku Pravda nevyjadrili.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #smog #znečistené ovzdušie