VIDEO: Juraj H. agresívne kopol Filipínca Henryho a teraz odmieta úmysel. Pozrite si jeho výpoveď

Útočník, ktorý v centre Bratislavy brutálne usmrtil Filipínca Henryho Acordu sa postavil pred súd. Juraj H. sa zodpovedá zo zločinu zabitia. Vlani v máji napadol Henryho Acordu, ktorý na následky zranení o niekoľko dní zomrel. Čin Juraja H. pobúril celé Slovensko. Hoci sa zdalo, že pojednávanie bude rýchle a ešte včera mal byť vynesený aj rozsudok, nestalo sa tak.

28.01.2019 12:55 , aktualizované: 19:22
debata (101)

VIDEO: Pozrite sa, ako zaznamenala útok kamera a čo vo videu TV Pravda povedal Juraj H. dnes na súde.

Video

Do pojednávacej miestnosti vstúpil za veľkého záujmu médií, pričom žiadal súd o vylúčenie verejnosti z pojednávania. Vyhovené mu však nebolo.

Pred súdom Juraj H. nesúhlasil s právnou kvalifikáciou obvinenia. Skutok však nepoprel. „Vážený súd, vážená verejnosť, chcem sa ospravedlniť. Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale právnu kvalifikáciu,“ vyhlásil hneď na začiatku pojednávania. Vzápätí dodal, že požaduje spravodlivý súd a preskúmanie všetkých skutočností a dôkazov. Súd zamietol jeho žiadosť o vylúčenie verejnosti z pojednávania.

Krajská prokurátorka Juraja H. z Dunajskej Stredy viní zo zabitia Henryho Acordu v úmysle spôsobiť inému ťažkú ujmu na zdraví z nedbanlivosti s následkom smrti. Hrozí mu odňatie slobody na sedem až dvanásť rokov. Ani jedna strana v tomto prípade nežiadala uzavrieť dohodu o vine a treste.

Juraj H. vypovedal, že v ten osudný deň sa zúčastnil na firemnej akcii v bratislavskom hoteli. Potom sa vybral do mesta a prešiel niekoľkými barmi a tanečnými podnikmi. Počas tohto „ťahu“ vypil asi dvadsať pív a desať poldecákov tvrdého alkoholu. Potvrdil, že v ten deň užil antidepresíva – ráno liek beretín a večer lexaurín.

Ďalej priznal, že v poslednom navštívenom podniku cítil, že je opitý a vôbec si nespomína na moment, keď zazrel Acordu. Myslel si, že škodí dievčatám, s ktorými bol, a preto ho napadol. „V hlave sa mi premietal film, ktorý nemal s realitou nič spoločné. Očividne nemal. Myšlienky mi hovorili, čo mám robiť, že Henry ubližuje tým dievčatám. Mal som ho za pasáka. Nepamätám si presne na túto časť večera,“ vypovedal obvinený Juraj H.

Svoju váhovú prevahu si v tom momente neuvedomoval. Odmietol obraz, ktorý o ňom má verejnosť – nie je ani agresívny, ani rasista a ani násilník. „Urobil som veľkú chybu, hanbím sa za svoje správanie, nechcel som mu ublížiť, nevyhováram sa. Do smrti to budem ľutovať. Mrzí ma to,“ potvrdil pred súdnym senátom. Dodal, že on sám zavolal políciu a pomoc.

Polícia u neho našla boxer. Juraj H. tvrdí, že ho v minulosti nikdy nepoužil a pri sebe ho nosil ako talizman. „Mal som ho so sebou, pretože ho nosím roky rokúce. Nikto ho nenosí ako talizman, ale ja ho mám ako talizman,“ vyjadril sa. Na otázku, či ho použil aj pri útoku na Acordu, Juraj H. odpovedal, že si na niečo také nepamätá.

Na dnešnom pojednávaní vypovedal pred súdom iba Juraj H. Podľa našich informácií nebolo plánované vypočúvanie ďalších svedkov, pretože zo strany Juraja H. boli náznaky, že sa k činu prizná. Ten však odmietol právnu kvalifikáciu tohto trestného činu a preto musel súd vytýčiť na marec ďalšieho pojednávania. Na nich by malo byť vypočutých 23 svedkov a súdni znalci. Jozef Dopirák, obhajca Juraja H., potvrdil stanovisko nesprávnej právnej kvalifikácie. Podľa neho bola žaloba podaná predčasne a nebola dôvodná. Polícia vyšetrovanie ukončila vlani 20. novembra. Prokurátor nemal výhrady k jeho záverom a Juraja H. navrhol obžalovať. Pričom obžaloba bola na okresný súd podaná 28. novembra. Práve túto rýchlosť spochybňuje Dopirák s tým, že predpokladá podanie ústavnej sťažnosti voči väzbe jeho klienta.

Prokurátorka však trvá na pôvodnom znení obžaloby. O odškodnenie žiada zdravotná poisťovňa, ktorá hradila Acordovu zdravotnú starostlivosť, suma dosahuje výšku 12 500 eur. Zástupca rodiny zosnulého tiež požiadal o náhradu škody a nemajetkovú ujmu, pričom jej výšku má určiť súd.

Henry bránil kolegyne

Tragický incident sa odohral tesne po tom, čo sa Henry John Serafica Acorda (36) zastal svojich dvoch kolegýň, ktoré mal obťažovať obvinený Juraj H. z Dunajskej Stredy.

Dvadsaťosemročný Juraj ho sotil, pričom Henry si pri páde prudko udrel hlavu a ostal nehybne ležať. Juraj ho mal potom niekoľkokrát kopnúť do hlavy. Zraneného muža v kritickom stave previezli do ružinovskej nemocnice, kde podľahol krvácaniu do mozgu.

Juraja H. polícia krátko po incidente zadržala a obvinila. Útočníkovi v krvi namerali viac ako 2 promile alkoholu. Aj keď vyšetrovateľ pre neho žiadal väzbu, okresný prokurátor sa s ním nestotožnil a muža vo štvrtok prepustil na slobodu, pretože podľa neho nebol dôvod predpokladať, že by pokračoval v trestnej činnosti. V rovnaký deň však Henry zomrel.

Brutálna bitka vyvolala všeobecnú vlnu nevôle. Po celom Slovensku aktivisti organizovali pochody s názvom „Spravodlivosť pre Henryho“. „Jeho príbeh je ako príbeh Dávida a Goliáša, ale bohužiaľ, neskončil sa tak, ako sme zvyknutí z dávnych textov. Naša sila nie je vo vypnutej hrudi, naša sila tkvie v obrane slabších a v neustálom šírení medziľudského pokoja a lásky. Aspoň tak by to malo byť,“ prihovoril sa k zúčastneným počas jedného z pochodov v Banskej Bystrici známy psychiater Michal Patarák.

Pomocnú ruku rodine Henryho Acordu podal aj štát. Telo nebohého spolu aj s celou rodinou na Filipíny prepravil vládny špeciál. Acorda u nás pracoval v bratislavskej zahraničnej firme, mal tu mnoho priateľov a ešte aj dnes horia sviečky pri stĺpe, kde je miesto, ktoré sa mu stalo osudným.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #usmrtenie #Henry Acorda