Pokútne mäso z Poľska môže byť aj na Slovensku, tvrdí Matečná

Nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku v Poľsku je aj na Slovensku. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na praktiky poľského bitúnku, ktorý je podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom.

29.01.2019 10:51 , aktualizované: 14:06
matečná Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
debata (53)

„Včera som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým (agro)ministrom, ktorý mi ukázal čo sa deje. Vyzvali sme poľského (agro)ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť,“ zdôraznila.

Matečná podľa svojich slov nevie, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh. „Preto vyzývam všetkých, ktorí kupujú mäso zo všelijakých pokútnych predajov po slovenských dedinách. Takémuto predaju často napomáhajú aj starostovia obcí, vytvárajúci priestor na predaj pred obecnými úradmi,“ poznamenala.

„My nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je. "Znovu apelujem na spotrebiteľa: Kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty,“ podčiarkla.

VIDEO: Pozrite si reportáž z Poľska o chorých kravách na bitúnkoch.

Predmetná kauza je podľa Matečnej „škandál, ktorý bude mať určite dohru nielen v samotnom Poľsku, ale bude sa ním zaoberať aj Rada agroministrov EÚ“.

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje „nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu“.

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Nekvalitné mäso z Poľska hnutie Sme rodina odsudzuje

Nekvalitné mäso z Poľska nepatrí na naše stoly. Opozičné hnutie Sme rodina Boris Kollár prijalo informáciu o nekvalitnom mäse s rozhorčením. Informovalo o tom tlačové oddelenie hnutia.

Opozičné hnutie žiada Matečnú, aby zverejnila konkrétne opatrenia, ktorými sa zabráni dovozu nekvalitných potravín na územie SR.

„Nemôžeme sa stotožniť iba s vyjadrením ministerky, že dovoz nekvalitného mäsa z Poľska je nehoráznosť. Od pani ministerky očakávame konkrétne kroky, ktoré zabezpečia, že nebezpečné potraviny z okolitých štátov sa nedostanú na pulty našich predajní prípadne na stoly našich domácnosti,“ uviedol Jaroslav Karahuta, vedúci pracovnej skupiny pre pôdohospodárstvo, potravinárstvo a regionálny rozvoj hnutia.

„Od nástupu Gabriely Matečnej do funkcie ministerky pôdohospodárstva sme niekoľkokrát upozorňovali na katastrofálnu situáciu slovenského agropotravinárskeho priemyslu. Na viacerých tlačových konferenciách sme ju vyzývali k predloženiu opatrení a systémových riešení na zlepšenie potravinovej sebestačnosti štátu a potravinovej bezpečnosti občanov SR. Výsledok jej pôsobenia je však iba ďalší prepad potravinárskej produkcie, zvýšenie našej závislosti na dovoze a ďalší prepad salda zahraničného obchodu s potravinami, ktorý v roku 2018 dosiahne pravdepodobne historickú hranicu 1,7 miliardy eur, čo bude o takmer 300 miliónov eur viac ako v roku 2017,“ upozornil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Hnutie na aprílovej konferencii v roku 2018 predstavilo program Potravinovo sebestačný štát – ekonomický rastúci vidiek, kde sú definované ekonomické a legislatívne opatrenia, ktorých výsledkom má podľa hnutia byť viac slovenských potravín, ich vyšší podiel na pultoch našich potravín a znížená závislosť na dovoze zo zahraničia.

Kollár vyzýva ministerku Matečnú a SNS, aby namiesto marketingového divadla a zástupných tém, ktoré majú prekrývať neschopnosť vedenia MPRV SR, sa kompetentní aspoň v poslednom roku riadenia rezortu pôdohospodárstva začali viac venovať skutočným potrebám občanov SR a aby sa aspoň na rok stali skutočným garantom predaja zdravých potravín na území SR.

.......

VIDEO: Nechceme byť odpadkovým košom Európy, uviedla koncom minulého roka rozhorčená ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná pre TV Pravda, ktorá považuje krok Rakúšanov za nehoráznosť.

Video
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kravy #Gabriela Matečná #škandál s poľským hovädzím mäsom