VIDEO Pellegrini o úniku informácií z vyšetrovania vraždy novinára: Cesta do pekla. O Gašparovi mlčal

Ani po stretnutí premiéra Petra Pellegriniho (Smer) s predstaviteľmi najdôležitejších bezpečnostných zložiek štátu nie sú jasné okolnosti údajnej lustrácie zavraždeného novinára Jána Kuciaka v policajnej databáze. Predseda vlády sa stretol s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer), šéfom SIS Antonom Šafárikom a policajným prezidentom Milanom Lučanským. Novinárom k rokovaniam nepovedal nič, skritizoval úniky z vyšetrovacieho spisu a odišiel bez možnosti klásť otázky. K prípadu reagovala aspoň polícia, tá zvažuje, či v súvislosti s preverovaním v policajných záznamoch ide o disciplinárne pochybenie, alebo o trestný čin.

29.01.2019 16:14 , aktualizované: 17:34
debata (262)

VIDEO: Pellegrini hovorí v súvislosti s únikom informácií z vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice o politických manipuláciách.

Video

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je dnes poradca na ministerstve vnútra v oblasti sociálne vylúčených komunít. Podľa uniknutých informácií mal dať práve on pokyn na preverenie Kuciaka na jeseň 2017, pár mesiacov pred jeho vraždou. Gašpar to popiera. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) minulý piatok zo zahraničnej cesty odkazovala, že to s Gašparom predebatuje, v pondelok spresnila, že sa vyjadrí po stretnutí s premiérom Pellegrinim. Nakoniec ani ona nedala žiadne stanovisko. Denník Pravda sa včera opýtal rezortu vnútra, či Gašpar zostáva na poste poradcu, odpoveď sme do uzávierky nedostali.

Premiér vyjadril pohoršenie nad neprestávajúcimi priesakmi z vyšetrovania dvojnásobnej vraždy a vyzval na zdržanlivosť a citlivosť v narábaní s informáciami. Odmietol, aby výpovede svedkov a utajený spis boli verejnou mediálnou témou.

„O vine a nevine bude rozhodovať polícia, prokuratúra a súdy, nie médiá a verejnosť. Akýkoľvek článok a informácia zo spisu môžu pomôcť obhajcom obvinených,“ vyhlásil Pellegrini, že aj cesta do pekla môže byť vydláždená dobrými úmyslami. Doplnil, že polícia aj generálna prokuratúra prijali viacero opatrení. Bližšie ich z taktických dôvodov vraj ani jemu neupresnili. Pellegrini spomenul tiež výroky niektorých ústavných činiteľov, ktorí úniky schvaľujú či dokonca na ne priamo vyzývajú pre vlastné politické záujmy. Nepriamo sa tak ohradil voči prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý v sobotu na sociálnej sieti napísal, že ľudia si zaslúžia odpovede a ocenil prácu novinárov, ktorí odkrývajú rozsah rozkladu právneho štátu.

Prípad dvojnásobnej úkladnej vraždy dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry, ten údajnú lustráciu pre prebiehajúce vyšetrovanie komentovať nechce. „Prípravné konanie doposiaľ nebolo skončené, z tohto dôvodu sa nebudeme bližšie vyjadrovať,“ reagovala špeciálna prokuratúra.

Prezídium Policajného zboru priznalo, že k pochybeniu prísť mohlo. „Vec je momentálne v rukách vyšetrovateľa, je potrebné vyhodnotiť, či došlo k disciplinárnemu previneniu, alebo k trestnému činu. Zatiaľ neboli vypočuté všetky zainteresované osoby,“ priblížila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová s tým, že ďalší postup bude závisieť od záveru vyšetrovateľa.

Opozičné OĽaNO poukázalo na Pellegriniho arogantný odchod z tlačovky. Opäť predsedu vlády vyzvalo, aby zariadil odchod Gašpara z ministerstva vnútra. „V prípade, ak tak neučiní do najbližšej nedele, zvoláme verejný protest pred úradom vlády, kde mu túto požiadavku prídu osobne tlmočiť občania,“ avizuje hnutie v stanovisku.

Ďalšia opozičná strana SaS zase žiada vyšetrovateľa a dozorového prokurátora dvojnásobnej úkladnej vraždy, aby verejnosti objasnili, akej povahy boli informácie, o ktoré bol v lustrácii záujem. Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že Pellegrini mal minimálne vysvetliť to, že prebieha vyšetrovanie a do jeho uzavretia nemôžu byť poskytované žiadne informácie. „Saková podľa mňa urobila chybu, keď povedala, že sa s Gašparom porozpráva a potom dá vyjadrenie. Ona sa s ním nemá čo rozprávať. Má bežať vyšetrovanie a pokiaľ je tam odôvodnené podozrenie, mala Gašparovi pozastaviť výkon funkcie a vyšetrovať to,“ zdôraznil analytik.

Prečo bol na stretnutí aj šéf SIS Šafárik, Žitný špekulovať nechcel. „Sú tam evidentne nejaké informácie, o ktorých nevieme,“ dodal analytik.

Policajná databáza je profesionálny informačný systém, ktorý obsahuje väčšinu osobných údajov a záznamov jednotlivca a jeho rodinných príslušníkov. Dajú sa tu dohľadať trvalé či prechodné bydlisko, údaje z občianskeho, vodičského preukazu, pasové záznamy, držba zbraní, dopravné i ďalšie priestupky, ktoré bezpečnostné zložky riešili. O príkaze na lustrovanie musí existovať písomný záznam. Systém by mal tiež zaznamenať elektronickú stopu používateľov, čiže kto a kedy do evidencie vstúpil, čo presne si pozeral.

VIDEO TV PRAVDA: „Je nenormálne, ak unikajú zo spisu každý deň informácie,“ povedal vo videu pre TV Pravda politický analytik Ján Baránek v súvislosti s kauzou zverejnenej komunikácie obvinenej Aleny Zs. s vplyvnými politikmi. (Odvysielané 21. 1. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

262 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #vražda #Peter Pellegrini #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová