Dvojaká kvalita je opäť v hre

Dvojaká kvalita výrobkov, ktorú ako nekalú obchodnú praktiku vlani v decembri vypustilo rakúske predsedníctvo z pripravovanej legislatívy, je opäť na stole Európskej komisie. Slovensku, ktoré viac ako dva roky vehementne presadzovalo odstránenie dvojakej kvality, sa podarilo aj vďaka Rumunsku vrátiť túto pálčivú otázku znovu do hry.

29.01.2019 19:50
debata (17)

Rakúsky pokus nezaoberať sa dvojakou kvalitou hovorí o tom, že Európa je v tejto otázke rozdelená na dva tábory. Jeden tvoria staré členské krajiny, kde sídlia nadnárodné spoločnosti zaoberajúce sa výrobou potravín, drogistických, ale aj iných výrobkov masovej spotreby. Druhú skupinu spontánne vytvorili nové členské krajiny, dovedna ich je jedenásť, na trhoch ktorých sa predávajú akože tie isté výrobky, len ich obsah je rozdielny. Napríklad mäsové výrobky obsahujú menej mäsa, džúsy menej ovocnej zložky a pracie prostriedky menej účinných látok.

To, že sa téma dvojakej kvality vrátila na rokovací stôl, hovorí o tom, že Európska únia sa rýchlo mení. Slovenskej snahe odstrániť dvojakú kvalita v celoeurópskom priestore nepochybne pomohlo to, že Rakúšanov vystriedali za predsedníckym stolom Rumuni. Tí podporili Slovensko a už v pondelok zaradili na rokovanie rady ministrov poľnohospodárstva dvojtvárnosť naoko jedných a tých istých výrobkov. Informovala o tom slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorá má v Bruseli ešte jedného dôležitého spojenca – českú eurokomisárku pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľa Věru Jourovú.

Nadnárodné spoločnosti, ktoré sa usilovali zľahčiť problém dvojakej kvality potravín a úspešne lobovali počas rakúskeho predsedníctva, možno pochopiť. Prvé testovanie výrobkov, ktoré si dal urobiť vo svojom technickom a výskumnom stredisku Brusel, naozaj potvrdilo, že dvojaká kvalita existuje. Oficiálne ešte neboli výsledky publikované, ale politici aj úradníci ministerstiev sa k ním dostali a pustili ich na verejnosť.

Matečná: Slovensko je za nekompromisné riešenie problému

Tak sa napríklad zistilo, že z prvých 64 výrobkov odobratých na test v ôsmich krajinách EÚ, dovedna 20, teda takmer jedna tretina, nebola zhodná. Ako sa veci majú, má ukázať reprezentatívnejšia analýza 140 výrobkov z 19 členských krajín EÚ. Slovensko, ako povedala Gabriela Matečná, je za nekompromisné riešenie problému dvojakej kvality. Teda chce presadiť, aby producenti výrobkov s rovnakým obalom, rovnakou etiketou, ale rozdielnou kvalitou boli tvrdo postihovaní za zavádzanie a poškodzovanie spotrebiteľov.

Záverečná správa z testov by mala byť známa na prelome prvého a druhé štvrťroka a môže byť nepríjemná pre mnohé nadnárodné spoločnosti. Myslí si to Milan Lapšanský, ktorý riadi potravinárstvo a obchod na ministerstve pôdohospodárstva. Len časť z veľkých spoločností totiž urobila zjednotenie receptúr výrobkov. Za vzor správneho konania boli citované spoločnosti predávajúce známe značky ako Ferrero či Dr. Oetker.

Lapšanský povedal, že Slovensko nebude mať problém verejne pranierovať firmy, ktoré nevyrábajú výrobky s totožnou kvalitou a bude ochotné dosiahnuť nápravu aj za cenu súdnych sporov. V prípade, že dvojaká kvalita bude uznaná za nekalú obchodnú praktiku, môžu spoločnosti zaplatiť pokutu až štyri percentá z obratu, a to v krajinách, kde takéto produkty predávali.

Nie je isté, či sa otázka dvojakej kvality stihne doriešiť ešte do tohtoročných volieb v Európskom parlamente. Zrejme zostane ako citlivá téma pre novozvolených európskych poslancov aj novozloženú Európsku komisiu. Jazýčkom na váhach sa môže stať názor škandinávskych krajín. Tie totiž spolu s novými členskými krajinami odmietajú politiku dvojakej kvality ako neprípustnú. Na Slovensku má problém dvojakej kvality nielen koaličných stúpencov, ktorí sa snažia problém vyriešiť, ale aj kritikov medzi opozičnými stranami, ktorí tému dvojakej kvality nepovažujú za dôležitú.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dvojitá kvalita potravín