Glváč podľa šéfa výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva klame

Členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva dnes na zasadnutí dostali odpovede na všetky otázky od riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara o podpredsedovi parlamentu Martinovi Glváčovi (Smer) a jeho komunikácii s obvinenou Alenou Zs.

30.01.2019 13:29 , aktualizované: 15:14
martin glváč Foto: ,
Martin Glváč
debata (75)

„Odpovedal na všetky položené otázky. Martin Glváč nekorektne zatiahol do celej komunikácie vojenské spravodajstvo. To sú slová moje ako predsedu výboru,“ uviedol po rokovaní šéf výboru za hnutie OĽaNO Eduard Heger, ktorý si urobil záver po vypočutí Balciara. Podľa Hegera Glváč exriaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru do celej témy zatiahol. Keďže už Skuhra nie je aktívny príslušník Vojenského spravodajstva, výbor sa ním nemôže podrobnejšie zaoberať. Jedine NBÚ ho môže v tejto veci konfrontovať. Glváč podľa Hegera svojimi vyjadreniami po celý čas klamal.

„Ústavný činiteľ by nemal viesť takýto obsah komunikácie, je to ponižujúce. Vyzvali sme podpredsedu parlamentu, aby vyvodil osobnú zodpovednosť. Na rokovaní výboru sa však už od mája nezúčastňuje,“ priblížil Heger.

Podľa tieňového ministra obrany Jaroslava Naďa je možné, že Skuhra prehovoril bez toho, že by bol zbavený mlčanlivosti a to indikuje, že vec nebola zaevidovaná a tak Glváč klamal, keď hovoril, že to riešil cez bezpečnostné zložky. „Možno to riešil na kamarátskej báze. Potom jeho téza, že to riešil s bezpečnostnými zložkami neplatí,“ povedal Naď. „Glváč by to mal celé vysvetliť, prečo do toho zatiahol Skuhru,“ uviedol Heger.

Tajná služba vraj chybu nespravila

Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar po výbore potvrdil, že členom výboru dnes odpovedal na všetky otázky. „Vojenské spravodajstvo plní úlohy na úseku obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti štátu. Získané informácie odstupujeme len oprávneným osobám, preto vám nemôžem odpovedať. Porušil by som zákon,“ povedal. Na otázku, či v tejto veci zlyhala tajná služba odpovedal, že určite nie.

Po prevalení komunikácie podpredsedu Národnej rady SR za Smer a exministra obrany Martina Glváča s Alenou Zs., obvinenou z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a podozrivou z objednávky vraždy exstarostu Hurbanova Lászlóa Bašternáka v roku 2010, Glváč tvrdil, že konal najmä cez tretie osoby a na odporúčanie generálneho prokurátora a exriaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru. Šéf prokuratúry Jaromír Čižnár to poprel, Skuhra verziu bývalého ministra potvrdil. „Pravdepodobne ako jediný z oslovených som na takéto kontakty upozorňoval príslušné orgány a postupoval som podľa ich pokynov a odporúčaní, pričom komunikácia prebehla prostredníctvom tretích osôb a v koordinácii s nimi,“ hovoril Glváč.

„V období, keď som zastával funkciu riaditeľa Vojenského spravodajstva, mi vtedajší minister obrany pán Glváč oznámil, že ho kontaktuje neznáma žena, s ktorou komunikuje prostredníctvom SMS v osobnej rovine. Povedal som mu, že v týchto prípadoch je bezpečnejšie komunikovať cez tretiu osobu. Pokiaľ by komunikácia nadobudla ekonomický, lobistický alebo podobný charakter, nech kontaktuje orgány činné v trestnom konaní. Týmto bola pre mňa záležitosť uzavretá,“ uviedol Skuhra, bývalý Glváčov dlhoročný podriadený z rezortu obrany. Prízvukuje, že išlo o súkromnú komunikáciu.

V spise sa nachádza komunikácia medzi Glváčom a Alenou Zs. z roku 2018 po vražde novinára. Skuhra pôsobil ako šéf spravodajstva v rokoch 2013 až 2016. „Ak to bolo oficiálne, ako pán Glváč hovorí, pána Skuhru viaže mlčanlivosť. Ak jej nebol zbavený a prehovoril, porušil by zákon o ochrane utajovaných skutočností a hrozila by mu finančná pokuta, dokonca väzenie. Ak išlo iba o kamarátsku debatu medzi nimi, tak pán Glváč nehovoril pravdu a nešlo o oficiálne stanovisko,“ uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď, ktorý spolupracuje s OĽaNO.

Podľa Pellegriniho nemala Glváčova komunikácia súvisieť s trestnou činnosťou

Zatiaľ sa javí, že komunikácia podpredsedu parlamentu Martina Glváča (Smer) nemala mať žiadny súvis s trestnou činnosťou Aleny Zs. Uviedol to v utorok premiér Peter Pellegrini (Smer) na tlačovej konferencii po rokovaní vlády s tým, že viac sa k tejto komunikácii vyjadrovať nebude.

Pellegrini uviedol, že Glváč by s obvinenou možno nekomunikoval, ak by vedel, o koho ide. „Nemám dôvod nejakým spôsobom jeho ako človeka spochybňovať len za to, že mal nejakú osobnú komunikáciu, aj keď s nešťastnou osobou, s ktorou, ak by asi vedel, s kým komunikuje, tak by nekomunikoval,“ vyhlásil.

„Teraz ho verejne popraviť a odsúdiť by sa mi zdalo nefér, potom by som musel odsúdiť a popraviť rad radom všetkých, ktorí si s ňou písali,“ doplnil Pellegrini na margo Glváčovej komunikácie s Alenou Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

K osobe Glváča a jeho komunikácii sa už premiér vyjadrovať nebude, pokiaľ sa podľa jeho slov neobjavia nejaké iné závažné informácie, ktoré by ho akýmkoľvek spôsobom spájali s nezákonnou činnosťou.

Glváč pred médiami vyhlásil, že komunikáciu s Alenou Zs. koordinoval s Vojenským spravodajstvom, ako aj s generálnym prokurátorom. Glváč je tiež členom Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Podľa predsedu výboru Eduarda Hegera (OĽaNO) by sa do vysvetlenia komunikácie nemal zúčastňovať na jeho zasadnutiach.

TV Pravda: Komunikáciu Glváča s Alenou Zs. komentoval aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Pozrite si vo videu jeho reakciu. (Vysielané 22.1.2019)

Video
75 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Peter Pellegrini #Alena Zs.