Saková: Vorobjov lustroval Kuciaka na príkaz nadriadeného

Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer) uviedla, že riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov napísal úradný záznam o tom, že Jána Kuciaka lustroval "na príkaz nadriadeného". Priznala to v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť.

03.02.2019 14:55 , aktualizované: 16:19
kuciak Foto: ,
Jeden z transparentov počas vlaňajšieho pochodu Za slušné Slovensko, ktorý odkazuje na vraždu Jána a Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (349)

VIDEO: Saková vysvetlila, že Gašpar jej mal pomôcť potláčať kriminalitu v súvislosti s rómskymi komunitami.

Video

„Pokiaľ sa skutočne nedokáže vina, že pán Vorobjov má krivú výpoveď, tak nemáme v záujme ho odvolávať. Pretože je to tvrdenie proti tvrdeniu, keď pán Vorobjov na príkaz nadriadeného vykonal túto lustráciu a je o tom úradný záznam,“ povedala Saková.

Všetky tieto fakty podľa Sakovej vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra. „Vyšetruje, či je to zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo je to neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi,“ dodala Saková s výzvou, aby sa počkalo na výsledky vyšetrovania.

Podľa poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela (OĽaNO) „je neúnosné, aby riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície bol ďalej vo funkcii“.

Konal na pokyn Gašpara?

O tom, že Vorobjov konal na pokyn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, sa špekuluje už niekoľko dní. „Ja nie som orgán činný v trestnom konaní. Počkám si na výsledky vyšetrovania,“ povedala už skôr Saková.

Gašpar odmieta, že by dal príkaz na lustrovanie Kuciaka v policajnej databáze. Informoval o tom v stredu tento týždeň premiér Peter Pellegrini (Smer). Následne vo štvrtok Gašpara ministerka Saková z pozície jeho poradcu odvolala. „Vzhľadom na informácie, ktoré sa posledné dni objavili v médiách, som sa po mojom stretnutí s Tiborom Gašparom dohodla, že dnešným dňom končí vo funkcii môjho poradcu. K tomuto riešeniu sme dospeli spoločne,“ uviedla Saková vo štvrtok.

Rozhodnutie ukončiť pôsobenie Gašpara vo funkcii poradcu bolo podľa nej krokom k „uvoľneniu atmosféry a zníženia tlaku na jeho osobu.“ Neželá si tiež, aby vznikali dohady, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra môže akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať proces vyšetrovania vraždy Kuciaka.

Na otázku, aké bude ďalšie pôsobenie Tibora Gašpara, ministerka odpovedala, že ďalej v policajnom zbore nepôsobí a treba sa spýtať jeho, aké má plány v privátnom živote.

TV Pravda: Je to cesta do pekla, povedal Pellegrini k úniku informácií z vyšetrovania vraždy novinára
Video
349 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Denisa Saková #vražda novinára Jána Kuciaka #lustrovanie