Chaos s poľským mäsom: Až 240 kilogramov je nakoniec nezávadných a zo Slovenska

Od 29. januára hlavný hygienik Slovenskej republiky nariadil regionálnym úradom v súvislosti s kauzou pokazeného poľského mäsa kontroly v zariadeniach spoločného stravovania. Prvotné zistenia uvádzali, že sa toto mäso nachádzalo v 15 reštauráciách, predškolských a školských zariadeniach, v celkovom množstve 520 kilogramov.

05.02.2019 14:33 , aktualizované: 15:55
debata (32)

Podľa najnovších informácií, ktoré vyplývajú z kontroly konkrétnych zariadení je zrejmé, že 242 kilogramov z avizovaného mäsa bolo v skutočnosti nezávadných a od slovenských výrobcov. Informáciu potvrdil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Z našich kontrol vyplynulo, že mäso poľského pôvodu bolo dodané iba do 1 školskej jedálne. Okrem ohlásených 15 zariadení bolo skontrolovaných ďalších 10 a spolu môžeme konštatovať, že zo skontrolovaných oznámených 25 bolo poľské hovädzie mäso dodané v celkovom množstve cca 226 kg. Toto mäso bolo následne použité na prípravu hotových pokrmov. V danej súvislosti neboli hlásené zo strany konzumentov skontrolovaných zariadení žiadne zdravotné ťažkosti,“ dodal Mikas s tým, že kontroly v ďalších avizovaných siedmich prevádzkach v súčasnosti prebiehajú.

Robíme, čo môžeme, tvrdí Matečná

Slovenská republika robí všetko, čo je v jej silách. Uviedla to po utorkovom rokovaní mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS).

„SR robí, čo je v jej silách. Dokonca sme boli tí, ktorí sme po 12 hodinách bez toho, aby kauza bola oznámená v európskom systéme varovania, požiadali poľskú stranu, aby tak urobila a aby prevádzky, kde sa mäso z inkriminovaného bitúnku dostalo, boli nahlásené. Robíme všetky typy kontrol, kontroly na cestách či kontroly v zariadeniach. Robíme aj laboratórne vyšetrenia,“ priblížila.

Podľa slov ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša budú veterinári nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti uplatňovať zvýšenú kontrolu na poľské potraviny. Predaju rizikových potravín, najmä v prihraničných oblastiach, podľa neho pomáha aj ambulantný predaj potravín v obciach, ktorý starostovia obcí nenahlasujú veterinárnej správe. „Je minimálne nahlasovanie ambulantných predajov,“ podčiarkol. Starostovia tak podľa neho nenahlasovaním predajov preberajú na seba zodpovednosť aj riziká.

Podľa opozičnej poslankyne NR SR Anny Zemanovej (SaS) sa v súčasnosti už realizujú v kauze poľského mäsa intenzívne opatrenia. „Treba sa však pýtať, či sú dostatočné, či nemohli byť vykonané razantnejšie kroky. Nedostala som na výbore odpoveď na to, prečo nemohol byť pozastavený dovoz poľského hovädzieho mäsa až do vyšetrenia rozsahu kauzy. My do dnešného dňa nevieme, či sa rizikové mäso týkalo len jedného bitúnku, či sa nekalé praktiky na bitúnku nerealizovali aj predtým, či objem mäsa nebol teda oveľa väčší, ako sa doteraz deklarovalo,“ podčiarkla opozičná poslankyňa.

„S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o kriminálnu činnosť poľského bitúnku a naň naviazaných dodávateľov. Podľa pravidiel jednotného trhu EÚ však zastaviť pohyb všetkého mäsa z Poľska nie je možné,“ dodal vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko. Inšpekčná misia z Bruselu, ktorá prešetruje kauzu rizikového mäsa v Poľsku, by podľa neho mala mať výsledky 8. februára.

Poľská polícia už od konca januára vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje „nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu“.

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

TV Pravda: Prečo sa pravidelne opakujú potravinové kauzy? Kto je zodpovedný za najnovší škandál s poľským mäsom a aké je riešenie pre Slovensko? Pozrite si videokomentár TV Pravda s reportérom a komentárom denníka Pravda Jozefom Sedlákom.

Video

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #hovädzie mäso #Kontroly kvality #škandál s poľským hovädzím mäsom