Známych chirurgov súd oslobodil

Trenčiansky okresný súd oslobodil spod obžaloby dvoch známych lekárov. Ide o Jaroslava Ridoška, ktorý je štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva za SNS, a exprimára oddelenia úrazovej chirurgie trenčianskej nemocnice Jána Pavloviča. Prekvapením bolo, že oslobodenie okrem obhajoby navrhol aj samotný prokurátor. Spor, ktorý trval desať rokov, sa týkal postupu pri operácii zlomenej ruky pacientky, ktorý lekári zvolili. Znalci to nevedeli potvrdiť ani vyvrátiť, či bol postu správny. Odôvodnili to komplikovanosťou zlomeniny.

05.02.2019 18:06
debata (23)

Ridoško a Pavlovič boli obžalovaní z ublíženia na zdraví, hrozilo im päť rokov za mrežami. Bývalá pacientka Oľga V. z Dubnice nad Váhom ich obvinila z toho, že mali zbabrať operáciu ruky a spôsobiť jej tak trvalé následky. Prípad sa stal v roku 2010, v tom čase bol Ridoško Pavlovičovým zástupcom na oddelení úrazovej chirurgie. Žena si pri páde z bicykla zlomila lakeť tak nešťastne, že si vykĺbila hlavičku vretennej kosti. Po zákroku, ktorý viedol Ridoško, zistila, že má ruku nehybnú.

Na pojednávanie do Trenčína prišli obaja lekári. Všetky tri strany, obhajoba, sudca aj prokurátor, skonštatovali, že žaloba nie je opodstatnená. „Okresný súd Trenčín rozhodol, že obžalovaní sa oslobodzujú spod obžaloby. Skutok nie je trestným činom,“ zhodnotil sudca. Prokurátor vysvetlil, že podkladom na vznesenie obvinenia boli tri znalecké posudky. V jednom z nich znalec uviedol, že lakeť bol operovaný zavedením skrutky, čo bol podľa neho správny postup, nie však optimálny. Všetky tri posudky sa zhodli, že v prípade pacientky išlo o jednu z najkompliko­vanejších zlomenín na ľudskom tele. „Pri použití inej operačnej metódy by nebol zaručený rovnaký či lepší výsledok,“ potvrdili znalci.

„V danej veci nie je možné a bez akýchkoľvek pochybností preukázať vinu obžalovaných, respektíve ich pochybenie pri skutku tak, ako je to uvedené v obžalobe. Preto navrhujem oboch oslobodiť spod obžaloby,“ povedal nečakane prokurátor v záverečnej reči. Jeho návrh prekvapil samotného obhajcu. „Prvýkrát sa mi v mojej praxi stalo, že oslobodenie navrhoval aj prokurátor, nielen obhajoba,“ reagoval advokát Marek Doktor.

„Žiadny lekár nechce poškodiť pacienta, to určite nie. Na traumatológii robíme takzvanú rekonštrukčnú chirurgiu. Niekedy sú zlomeniny jednoduché, niekedy viac zložité a niekedy skutočne veľmi zložité,“ priblížil po vynesení verdiktu Ridoško, ktorý stále pracuje v trenčianskej nemocnici, s tým, že zlomenina žalobkyne patrila práve medzi tie naposledy menované.

Podľa Ridoška metóda, ktorú zvolili pri zákroku, bola jediná správna, pretože ak by použili inú, pacientka by s lakťom už nikdy nehýbala alebo by ním hýbala doslova všetkými smermi. „Myslím si, že tá operácia dopadla lepšie ako veľa literárnych štúdií. Videl som poškodenú, ako tým lakťom hýbe, takže si myslím, že hybnosť je dobrá a za svojím postupom si stojím,“ uzavrel štátny tajomník.

Oľga V. s výsledkom spokojná nebola a vzala si čas na rozmyslenie, či sa proti verdiktu súdu odvolá. „Operačná aj pooperačná starostlivosť bola neodborná. Nikto z lekárov ma neposlal bezprostredne ani na CT vyšetrenie, až po piatich mesiacoch, keď posudkový lekár povedal, že ruku mám zlú. Ani moje zranenie nekonzultoval nikto s ortopédom. Moja ruka v tomto stave je priamym dôkazom pochybenia lekárov traumatologického oddelenia trenčianskej nemocnice. Dokopy som podstúpila štyri operácie a potom som sedem rokov žila z invalidného dôchodku 187 eur. Takže žiadam odškodnenie a zaplatenie cestovného, čo som chodila na výsluchy, na policajné výsluchy, pojednávania, všetko nech mi to zaplatia,“ zdôraznila bývalá pacientka, ktorá žiadala od lekárov odškodné 20-tisíc eur. Pôvodne pracovala ako učiteľka slovenčiny, ale po úraze sa podľa jej slov zmenil celý jej život, profesionálna kariéra bola definitívne zničená. Zdôraznila, že rukou nemôže písať a prišla kvôli tomu o prácu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátor #chirurgovia #oslobodenie