Priotrávená žena je v nemocnici, podľa firmy o nič nejde

V spoločnosti na výrobu liečiv v Slovenskej Ľupči sa mali neznámou látkou priotráviť dve osoby. Jedna z nich skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti. Samotná spoločnosť však incident vníma inak.

05.02.2019 21:43
debata

Desiati záchranári s tromi kusmi techniky smerovali v utorok predpoludním do závodu Biotika, kde podľa nich malo dôjsť k intoxikácii dvoch ľudí. „Príslušníci vykonali meranie na prítomnosť metánu v ovzduší. Pri udalosti nedošlo k požiaru ani poruche na zariadeniach. Jednu osobu previezli na ošetrenie do nemocnice,“ uviedol Stanislav Ševčík z operačného strediska krajského riaditeľstva hasičov v Banskej Bystrici. Dodal, že miesto bolo odovzdané bezpečnostnému technikovi.

Ženu nakoniec hospitalizovali v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Pravde to potvrdila jej hovorkyňa Ružena Maťašeje. „Pacientka leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Je stabilizovaná, mimo ohrozenia života. Naďalej je sledovaná odborníkmi internej kliniky,“ povedala.

Čo sa v Biotike stalo? Z pohľadu vedenia spoločnosti prebiehala akcia inak. „V utorok v dopoludňajších hodinách bol jeden zamestnanec našej spoločnosti, vzhľadom na zdravotné problémy, prevezený rýchlou zdravotnou službou do nemocnice v Banskej Bystrici. Po príchode zdravotníkov bol pri vedomí a komunikoval. Keďže rýchla zdravotná služba bola privolaná cez integrovaný systém, prišli do areálu spoločnosti aj hasiči a policajti. V areáli Biotiky však nezasahovali, nakoľko na to nebol dôvod,“ reagovali.

Nedozvedeli sme sa teda, čo konkrétne sa stalo. Podľa našich informácií však malo dôjsť k intoxikácii dvoch ľudí, ktorí manipulovali s bližšie nekonkretizovaným sudom. Žena, ktorá skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti, vraj nemala na tvári respirátor.

Biotiku založili v roku 1953 ako nového výrobcu penicilínu na území vtedajšieho Československa. Do roku 1990 bola súčasťou celoštátneho koncernu Spofa. So začiatkom výroby penicilínov je spojený aj štart činnosti výskumno-vývojového pracoviska. V súčasnosti patrí spoločnosť medzi producentov antibiotika polymyxínu B sulfát. Na trhu je Biotika známa ako výrobca humánnych i veterinárnych liečiv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava