Spolu a progresívne Slovensko ponúkli jednu kandidátku do eurovolieb

Mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia (OD) sa spojili v májových voľbách do Európskeho parlamentu. Voličom ponúknu spoločnú kandidátku. Predsedovia strán to potvrdili v stredu podpisom a avizujú, že v spolupráci chcú pokračovať až do parlamentných volieb v roku 2020, ale aj po nich. Fúziu zatiaľ neplánujú.

06.02.2019 11:11
europarlament, Miroslav Beblavý, Ivan Štefunko Foto:
Na snímke sprava predseda politickej strany SPOLU — občianska demokracia Miroslav Beblavý a predseda hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko počas tlačovej konferencie k téme Postup vo voľbách do Európskeho parlamentu.
debata (15)

Líder Spolu – OD Miroslav Beblavý povedal, že voličom na kandidátke ponúknu skupinu špičkových odborníkov a charakterných ľudí, ktorí budú v Európskom parlamente zastupovať záujmy Slovenska. „Nepôjdu tam pre plat či zašívať sa, ale pracovať,“ deklaruje Beblavý. Strany predstavili vedúce osobnosti spoločnej európskej kandidátky. Lídrami budú Michal Šimečka a Vladimír Bilčík. Šimečka z Progresívneho Slovenska bude na kandidátke na prvom mieste, Bilčík zo Spolu – OD na druhom a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Simona Petrík zo Spolu – OD na treťom mieste.

Pred 15 rokmi Slovensko vstúpilo do Európskej únie (EÚ). Podľa Beblavého ani za taký dlhý čas sa nepodarilo, aby malo Slovensko európske nemocnice, cesty či platy. „Pätnásť rokov sa zdalo ako dostatočne dlhá doba, aby SR dobehla vyspelú Európu, nie je to však tak. Problém nie je na strane slovenských občanov, ale pre zlyhanie politickej reprezentácie,“ tvrdí predseda Spolu – OD.

Šéf Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko tvrdí, že Európa je pred kľúčovým rozhodovaním sa, kam bude smerovať. Či si určí smer rozdrobenej Európy, kde si každý štát bude hájiť svoje záujmy, budú v nej vládnuť populisti, alebo budú ľudia myslieť na svoju budúcnosť. Kandidátku do eurovolieb Progresívneho Slovenska a Spolu – OD hodnotí Štefunko ako najlepšiu, akú kedy videl. „Naša kandidátka je zložená z ľudí, z nich každý má svoju špecifickú oblasť, ktorú chce reprezentovať na úrovni EÚ a SR,“ podotkol líder progresívcov.

Strany avizujú, že v spolupráci chcú pokračovať aj po voľbách do Európskeho parlamentu. Víziu majú do najbližších parlamentných volieb, ale aj po nich. Fúziu strán do volieb do NR SR v roku 2020 zatiaľ neplánujú.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať 25. mája. Na území SR sa má voliť do europarlamentu 14 poslancov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #voľby do Európskeho parlamentu #Spolu - občianska demokracia