Saková odmieta zásah do vyšetrovania

Objasňovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa nemení, vyšetrovací tím však odbremenia od iných káuz, ktoré z tohto prípadu vyplávali na povrch. Sľubuje to polícia, prokuratúra i ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Iné kauzy sa týkajú príprav vrážd dvoch prokurátorov a exministra Daniela Lipšica, ktorú majú mať na svedomí vrahovia novinára a jeho priateľky. Bude sa nimi zaoberať policajná inšpekcia, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra.

06.02.2019 14:26 , aktualizované: 19:12
vlada, sakova, Foto:
Ministerka vnútra SR Denisa Saková.
debata (145)

Vyšetrovanie smrti Kuciaka a Kušnírovej prinieslo podozrenia, že obvinení z tohto zločinu plánovali aj popravu námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroša Žilinku a bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic, ktorý dnes ako advokát zastupuje rodinu Jána Kuciaka. Saková v uplynulých dňoch rozhodla, že tieto prípady budú od vyšetrovania dvojnásobnej vraždy oddelené. Bude ich objasňovať policajná inšpekcia.

Podľa Sakovej sa tom dohodla Generálna prokuratúra s políciou, ministerka to len podpísala. „Moje rozhodnutie bolo čisto administratívnym aktom, ktoré nasledovalo po tom, ako sa dohodol na pôde Generálnej prokuratúry s jej vedením, prezidentom Policajného zboru a s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby ďalší postup vo veciach dvoch prípadov. Administratívne som len určila vecnú a miestnu príslušnosť pre tieto dve nové trestné konania,“ povedala Saková. Dve nové trestné konania, ktoré spomenula, sa budú zaoberať plánovanými vraždami Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica.

Slová ministerky potvrdila Generálna prokuratúra, podľa ktorej boli včera o celej veci informovaní aj dozoroví prokurátori zo špeciálnej prokuratúry a rozhodnutie rešpektujú. „V čase jeho vydania išlo o opodstatnený a zákonný postup. Dozorovú právomoc aj v týchto nových trestných konaniach budú vykonávať rovnakí prokurátori ÚŠP,“ skonštatovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. K tomuto stanovisku sa prihlásil aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Ako ďalej dodala Predajňová, z vyšetrovania vraždy Kuciaka a Kušnírovej vyplynuli podozrenia z ďalšej závažnej násilnej, ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. „Tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania, v ktorých budú úkony vykonávať iní špecializovaní policajti. Takýto postup je štandardný a ustanovuje ho Trestný poriadok,“ napísala v stanovisku Predajňová a dodala, že sa koná aj v prípade únikov z vyšetrovacieho spisu. Policajti z policajnej inšpekcie začali koncom minulého roka vo dvoch takýchto prípadoch trestné stíhanie.

Video

Rozdelenie kauzy medzi dva vyšetrovacie tímy má vyplývať aj z toho, že prokuratúra chce ukončiť prípravné konanie vo veci Kuciakovej vraždy čo najskôr. Pôvodný termín bol koniec februára. Tento termín sa zrejme nestihne.

Policajný prezident Milan Lučanský vysvetlil, že jedným z cieľov bolo odbremeniť vyšetrovateľov, ktorí objasňujú vraždu Kuciaka a Kušnírovej. Zdôraznil, že v tomto tíme sa nič nemení a zostávajú v ňom pracovať tí istí ľudia pod dozorom rovnakého prokurátora. „Stále budem opakovať, že tento tím má moju podporu,“ podčiarkol Lučanský. Naznačil aj, prečo časť prípadu skončila na policajnej inšpekcii. „Keď je podozrenie a riziko, že v konaní sú zainteresovaní policajti, tak je zákonne možné to zobrať pod inšpekčnú službu, ktorá sa prioritne zaoberá trestnou činnosťou policajtov. Možno si viete predstaviť, kto je vykonávateľom týchto skutkov. Poviem to na rovinu: policajti, ktorí odchádzajú do civilu, neprerušujú kontakty s ďalšími policajtmi,“ priblížil Lučanský. Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je obvinený bývalý policajt Tomáš Sz.

Bývalý minister Lipšic vydal obsiahle stanovisko, v ktorom rozhodnutie Sakovej kritizuje. Podľa jeho názoru ide o bezprecedentný zásah do vyšetrovania. „Vyšetrovanie úkladných vrážd patrí priamo zo zákona do jurisdikcie Úradu špeciálnej prokuratúry, a sprostredkovane aj Národnej kriminálnej agentúry. Inšpekcia nikdy nevyšetrovala ani nevyšetruje prípady úkladných vrážd – nemá na to ľudskú ani odbornú kapacitu,“ napísal Lipšic na svojej sociálnej sieti. Naznačil tiež, že plány na jeho likvidáciu boli zrejme tesne pred realizáciou. Trestný právnik Ladislav Kuruc pre Pravdu vysvetlil, že vyšetrovanie pod gesciou policajnej inšpekcie a napríklad NAKA sa môže zásadne líšiť. „Vyšetrovateľ NAKA disponuje tímom ľudí aj operatívnych pracovníkov, ktorí pracujú na prípade a zhromažďujú informácie. Tie on môže procesným spôsobom zrealizovať tak, aby boli použité pri rozhodovaní prokurátora alebo súdu. V inšpekcii sú ľudia, ktorí takéto prípady nevyšetrujú, nemajú na to skúsenosti a ani tím, ktorý by zrealizoval takú náročnú vec,“ myslí si advokát. „Ak je preťaženie tímu, radšej by som ho rozšíril,“ navrhuje.

Rozdiel je aj v tom, kto bude mať prístup k vyšetrovaciemu spisu. „Trestné stíhanie týchto dvoch prípadov (plánovanie troch vrážd, pozn. red.) sa vedie vo veci, to znamená, nikto nie je obvinený a nemôžu tam nahliadať obhajcovia a spôsobovať úniky. Tie môžu v takomto prípade nastať len z prostredia prokuratúry alebo vyšetrovania,“ uviedol Kuruc. Zároveň dodal, že napríklad Daniel Lipšic, ako jeden z poškodených, má právo do spisu nahliadnuť, no len v obmedzenom rozsahu. Vyšetrovateľ mu nemusí sprístupniť všetko. „Ale takisto to platí aj v prípade advokátov, ak vyšetrovateľ cíti, že je ohrozené vyšetrovanie, môže niektoré časti spisu odmietnuť dať,“ dodal Kuruc.

Podľa bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka je takýto krok polície, prokuratúry a Sakovej zvláštny. „Nie som vôbec nadšený, že inšpekcia má orgány činné trestné v trestnom konaní. Podľa mňa to nie je správne. Pretože minister je politik a politik teda riadi orgány činné v trestnom konaní,“ vysvetlil.

O dva týždne uplynie rok od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vrah ich zastrelil v ich dome vo Veľkej Mači 21. februára minulého roka. Od septembra sú z tohto zločinu obvinené a väzobne stíhané štyri osoby – Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto doviezť, údajná objednávateľka Alena Zs. a sprostredkovateľ Zoltán A., ktorý mal vypovedať, že vraždu si u Aleny údajne objednal podnikateľ Marian Kočner. Ten zatiaľ v tejto veci nie je obvinený. Od minulého júna však sedí vo väzbe pre ekonomickú trestnú činnosť. Obvinenej štvorici hrozí doživotie.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

TV Pravda: Je to cesta do pekla, povedal Pellegrini k úniku informácií z vyšetrovania vraždy novinára. (vysielané 29.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Peter Šufliarsky #Maroš Žilinka #vražda novinára Jána Kuciaka