Župa prenajíma bývalé gymnázium po kúskoch

Osemročné gymnázium zamerané na cudzie jazyky fungovalo na najväčšom zvolenskom sídlisku Sekier dvadsať rokov. Pre nízky záujem študentov ho zatvorili a budova už piaty rok chátra. Banskobystrický samosprávny kraj ju chce teraz prenajímať. Nie však ako celok, ale jednotlivé priestory pre malé aj veľké prevádzky.

07.02.2019 15:00
gymnázium, Zvolen Foto:
Budova je po pár rokoch od zatvorenia zdevastovaná.
debata

„Netreba mať kapitál, ani si prenajať celé poschodie,“ lákala župa potenciálnych záujemcov, ktorí by chceli prevádzkovať služby či klubovne schopné zaplatiť mesačný nájom aspoň 5 eur za štvorcový meter. Za kritériá výberu označila verejnoprospešnosť, finančnú stabilitu, dlhodobosť záujmu a schopnosť prevádzkovať priestor. Objekt je podľa vedenia kraja vhodný na komerčné aj nekomerčné účely a realizáciu nápadov záujemcov. Takto chce kraj znovu oživiť opustený objekt s plochou 4 400 štvorcových metrov.

Výzvu pre záujemcov o prenájom vyhlásili koncom minulého roka. Koncom januára sa skončila. „Evidujeme skoro tridsiatku uchádzačov. Väčšina je priamo zo Zvolena, niekoľkí aj z Bratislavy či Banskej Bystrice. Venujú sa vzdelávaniu, voľnočasovým aktivitám, kultúre a gastronómii,“ objasnila hovorkyňa banskobystrickej župy Marcela Glevická. Výsledky výzvy teraz začnú vyhodnocovať a vybratých záujemcov pozvú na informačno-plánovacie stretnutie. Odborní konzultanti z radov ekonómov, architektov a sociálnych inovátorov im tam majú pomôcť v rozpracovaní nápadu využitia budovy. „Aby kraj tento objekt zužitkoval čo najlepšie, rozhodol sa pre prieskum so zapojením verejnosti. Od vlaňajšej jesene zbierali odborníčky formou dotazníka informácie od ľudí bývajúcich v okolí. Projekt revitalizácie hľadá prienik medzi rozvojom, ekonomickou stabilitou, udržateľnosťou a potrebami obyvateľov, ktorí tieto priestory budú využívať,“ pripomenula Glevická.

Kraj predpokladá, že koncom jari predstaví nových nájomníkov a investorov budovy. Chátrajúci objekt momentálne nie je v užívaniaschopnom stave, preto musí dôjsť k jeho rekonštrukcii. „Očakáva sa najskôr v roku 2020. Cena bude závisieť od architektonickej štúdie, podľa výberu projektov a ich potrieb prispôsobenia budovy,“ doplnila hovorkyňa.

Nového šatu sa už dočkala telocvičňa. Na to, že v rámci rekonštrukcie dostala prednosť, sú podľa Glevickej viaceré dôvody. Jedným z nich bola možnosť fungovať samostatne, s individuálnym vchodom a slúžiť ľuďom aj skôr, ako dôjde ku kompletnej oprave. Ďalším motívom bol fakt, že úplne nefunkčná budova je náchylnejšia na ďalšie poškodzovanie, a práve k tomu dochádzalo v ostatných rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #gymnázium