SaS sa pokúsi, aby parlament uznal Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely

Ak sa zopakuje situácia ako v prípade neprijatia bezpečnostnej a obrannej stratégie a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nebude konať, poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa pokúsia dosiahnuť, aby slovenský parlament uznal Juana Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely.

07.02.2019 16:14
venezuela, Guaido Foto: ,
Viac ako desať krajín Guaidóa už za dočasného prezidenta uznalo.
debata (86)

„Aj na tomto príklade vidno, aké politické názory a hodnoty ovládajú vládnu koalíciu a ako ďaleko je táto vláda na čele so Slovenskou národnou stranou (SNS) a Smerom vzdialená Európskej únii a našim spojencom na Západe. Sympatie k režimu, ktorý ekonomicky zruinoval Venezuelu a milióny občanov vyhnal z vlasti – to je mentálny svet Andreja Danka, Roberta Fica a niektorých pomýlených poslancov parlamentu zo strán Smer a SNS," uviedol poslanec Martin Klus. Spoločným menovateľom menovaných je podľa neho odpor k slobode a demokracii, teda k skutočnej vláde ľudu.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podľa liberálov opäť zlyhal na čele slovenskej diplomacie. „Mal by už konečne pochopiť, ako ho účasť v tejto vláde politicky a spoločensky diskvalifikuje. To isté sa týka aj prezidentského kandidáta Smeru Maroša Šefčoviča. Strana, za ktorú kandiduje, sa postavila proti Európskej únii, ktorú ako komisár stále reprezentuje. Postavila sa za diktatúru a všetko to zlo, čo Nicolas Maduro (súčasný prezident, pozn. redakcie) Venezuelčanom spôsobil. Jediné správne, čo by mal urobiť charakterný politik na jeho mieste je otvorene sa dištancovať od strany Smer,“ uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľov SaS. Liberáli zároveň vyzývajú „salónnych diplomatov“ Lajčáka a Šefčoviča, aby aspoň raz v živote zdvihli hlavy a prestali sa správať zbabelo.

Spoločné vyhlásenie EÚ k Venezuele zablokovalo Taliansko, viac ako desať krajín Guaidóa už za dočasného prezidenta uznalo. Medzi krajinami, ktoré za dočasného prezidenta uznali vodcu opozície, je aj susedná Česká republika. Pripojila sa tak k Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Švédsku, Dánsku a Rakúsku. Už v minulých týždňoch sa k podobnému kroku odhodlali Spojené štáty, Kanada a veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky.

Naopak, venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, ktorý je podľa Guaidóa nelegitímny, naďalej podporujú vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca tvrdí, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty. Proti zasahovaniu do záležitostí Venezuely sa v stredu vyslovil aj predseda najsilnejšej koaličnej strany Smer Robert Fico.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Juan Guaidó #SASKA