VIDEO: Rotvajler Dragon už patrí štátu

O krížencovi rotvajlera Dragonovi už rozhodol exekútor. Pes, ktorý bol agresívny a nebezpečný a dlhodobo ohrozoval ľudí na košickom sídlisku Ťahanovce, našiel zatiaľ prechodný domov v Kuzmiciach. O psa sa začalo starať Občianske združenie Záchranná stanica Animal - posledná šanca na život. Tam ho čaká prevýchova, zvyknúť si musí na ľudí aj zvieratá.

12.02.2019 14:00
debata (7)
Video

Dragon totiž v priebehu troch rokov zaútočil sedemkrát na ľudí aj na iné zvieratá. Niektorých pohrýzol, iným spôsobil škodu na majetku. Jeho majiteľa napomenuli a Dragon dostal známku ,nebezpečný pes'.

Starosta Ťahanoviec Miloš Ihnát zistil, že už dva roky existuje súdne rozhodnutie o prepadnutí psa – vtedy ešte podľa zákona veci, nie živého tvora – v prospech štátu. Keď Dragonov majiteľ skončil v nemocnici, starosta sa spojil s exekútorom z Prešova. „Dohodli sme sa, že Dragon bude zatiaľ dočasne umiestnený do Záchrannej stanice Animal. Exekútora som požiadal o vydanie súhlasu na premiestnenie psa do Kuzmíc,“ informoval Ihnát.

Pes zostal sám a tak ho odobrala mestská asanačná služba, stal sa majetkom štátu. Starosta doplnil, že celá záležitosť ešte nie je uzavretá, pretože doterajší majiteľ podal žalobu na preskúmanie exekučného príkazu.

„Dragon sa na základe rozhodnutia exekútora dostal k nám do predbežnej starostlivosti, kým sa nedotiahnu do konca všetky súdne procesy, aby nám na ich základe štát psa daroval. Náročné bolo dostať sa k Dragonovi a chytiť ho, keďže sa nechcel dať ani pohladkať. Bol bez obojka, bez náhubku, zmätený a vystrašený. Nakoniec som ho chytila na slučku od vôdzky a vyviedla zo stiesnených priestorov. Úspešne sme ho previezli do Kuzmíc, kde ho hneď čakala socializačná a zoznamovacia 2,5-hodinová prechádzka po dedine,“ uviedla Veronika Macková z občianskeho združenia Animal.

Dragon s Martinom Janokom. Foto: Robo Hakl, Pravda
pes, rotvajler, martin janok, dragon Dragon s Martinom Janokom.

Dragon teda cestoval do obce, ktorá je od Košíc vzdialená asi 40 kilometrov. Už ho začipovali, zaočkovali a podstúpil v trebišovskej veterinárnej ambulancii aj kastráciu. Momentálne je v rekonvalescencii.

„Podľa zdravotného stavu po kastrácii budeme s Dragonom chodiť každú stredu a sobotu na výcvik do Kynologického klubu do Košickej Polianky, kde budeme využívať priestor na výchovu, výcvik a socializáciu s ľuďmi aj psami. Skúsime nájsť aj nejaký šport, ktorý by Dragona mohol baviť a rozvíjať, aby sme jeho energiu vedeli viesť iným smerom, aby nebol agresívny. S istotou viem povedať, že bol bitý,“ doplnila Macková, podľa ktorej zlyhal majiteľ, ktorý nielen že psa nevychoval, nezvládol, ale pravdepodobne ho aj fyzicky týral a podľa slov susedov pravidelne býval hladný.

Prvé prechádzky absolvoval Dragon s Martinom Janokom po obci Kuzmice. „Mojou úlohou je náprava psa, aby si zvykol na okolie, ľudí a ďalších psov. Spočiatku bol neistý, ale postupne sa to zlepšuje, hoci má ešte prejavy agresie. Ťažko je v súčasnosti povedať, ako dlho bude trvať jeho premena a stane sa zvládnuteľným. Ale určite sa to podarí,“ konštatoval Janok.

Už za očkovanie a kastráciu uhradilo združenie 79 eur. Pes mesačne zožerie aj viac ako 30 kilogramov granúl, na výcvik potrebuje aj nový obojok, vôdzku a nemalé peniaze bude stáť aj jeho výcvik. „Uvítame akúkoľvek pomoc, nielen finančnú, aby sme mohli Dragonovi, ale aj ďalším psíkom, o ktoré sa staráme, poskytnúť vhodné podmienky,“ podotkla kynologička Macková.

Na to, ako sa darí Dragonovi, sa už bol pozrieť aj starosta Ihnát, ktorý mu priniesol celý mech granúl, 2 konzervy a spolu s prednostkou Beátou Zemkovou darovali zo svojich financií na jeho starostlivosť 100 eur.

„S Dragonom sme absolvovali aj spoločnú prechádzku. Za tie týždne vybavovania mi aj prirástol k srdcu a určite budem sledovať aj jeho ďalšie pokroky a určite pomôžem aj kúpou ďalších granúl,“ dodal Ihnát a ubezpečil, že k predošlému majiteľovi sa už pes nevráti.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #útulok #rotvajler