Danko vyhlásil, že sa Ruska nevzdá. K Pompeovej návšteve mal výhrady

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyhlásil, že Ruska sa nevzdá. Takto reagoval v stredu počas letu z Moskvy do Soči na otázku, či jeho návšteva v Rusku nepredstavuje zaťahovanie Slovenska smerom na Východ, čo sú obavy, ktoré zazneli zo strany opozície.

13.02.2019 13:27 , aktualizované: 17:24
Andrej Danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (525)

„Ja ruskú tému nepopustím. Veď, kde inde majú naozaj chodiť naši podnikatelia, kde inde máme hľadať odbytisko? Kde inde máme fungovať, získavať skúsenosti, ako v Rusku? Veď, preboha, je to štát, kde sa predbiehajú Nemci, Francúzi, zástupcovia Spojených štátov amerických,“ povedal Andrej Danko.

„Tak mne naozaj nebude k tomuto Progresívne (Slovensko) a Spolu niečo rozprávať. To, že oni sú orientovaní len slniečkarsky, je ich problém,“ dodal v reakcii na námietky opozície.

Svoju návštevu v Ruskej federácii zároveň predseda NR SR nevníma ako odklon od politického smerovania SR, a to ani v kontexte toho, že Rusko navštívil deň po tom, ako bol v Bratislave americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Voči tomu, ako Pompeova návšteva prebehla, mal však Andrej Danko isté výhrady.

„Slovensko je štát, ktorý musí mať dobré vzťahy aj so Spojenými štátmi. Ja som trošku viac urobil pre tieto vzťahy, ako všetci tí, ktorí sa včera s pánom Pompeom tľapkali vrátane ministra zahraničných vecí, vrátane všetkých tých z Globsecu,“ povedal predseda NR SR.

„Bola to naozaj nešťastne nastavená návšteva aj preto, že mi chýbal na stretnutí predsedu vlády aj minister obrany, ktorý urobil oveľa viac pre vzťahy Spojených štátov a Slovenska, ako všetci dokopy. Peter Gajdoš pre to urobil naozaj reálne viac,“ dodal v tejto súvislosti Andrej Danko.

Danko na návšteve Ruska: Chcem, aby sa otvorili dvere našim podnikateľom

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval v stredu ráno na jednodňovú pracovnú návštevu Ruskej federácie. V dopoludňajších hodinách priletel do Moskvy, kde sa v priestoroch ruskej Štátnej dumy stretol s jej predsedom Viačeslavom Volodinom. Volodin figuruje na sankčnom zozname EÚ od roku 2014 po anexii Krymu.

Následne sa Danko presunul do čiernomorského letoviska Soči, kde mal popoludní na programe stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Do Bratislavy sa predseda NR SR vráti v stredu vo večerných hodinách.

Cieľom dnešnej cesty predsedu NR SR do Ruska bolo, aby sa otvorili dvere našim podnikateľom. Uviedol to po stretnutí so šéfom Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom. „Vo štvrtok sa stretávam s najväčšími zamestnávateľmi v Slovenskej republike. Organizujeme biznis fórum, kde desať podnikateľov v apríli, máji sa zúčastní na bilaterálnom stretnutí aj vďaka pánovi Volodinovi a cieľom bude dosiahnuť konečný efekt zlepšenia obchodnej bilancie medzi SR a Ruskom a kto iný ako najväčší zamestnávatelia by tu mali mať otvorené dvere. To je moja ambícia a to bol aj cieľ dnešnej cesty, aby sme otvorili dvere našim podnikateľom,“ uviedol Danko po oficiálnom stretnutí.

Zároveň šéf Národnej rady SR verí, že v roku 2020 sa stretnú v Bratislave zástupcovia európskych parlamentov, ruského parlamentu a ázijských parlamentov. „Tá ponuka od našich partnerov z Ruskej federácie platí a ja vždy čakám, že tie sankcie sa skončia a Bratislava bude hostiť všetkých lídrov euroázijských parlamentov. To je môj prvý sen,“ vyhlásil Danko.

Danko dnes s Volodinom riešili otázky digitálneho priestoru, kybernetickej bezpečnosti, ako aj spoluprácu našich parlamentov. „Ďakujem, čo pre nás robí Ruská federácia aj na medzinárodnej úrovni, Rusi nám otvorili veľa dverí aj vo vzťahu k Ázii a teším sa, že toto stretnutie prebehlo a bolo také plodné,“ povedal predseda slovenského parlamentu.

525 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrej Danko #Viačeslav Volodin