Zásadný krok Slovenska v Izraeli. Otvoríme centrum v Jeruzaleme

Slovensko sa stane jednou z mála krajín sveta, čo rozšírili svoje pôsobenie v Izraeli o Jeruzalem. Židovský štát sa oficiálne dozvie o tomto kroku budúci týždeň. "Predseda vlády Peter Pellegrini oznámi zriadenie Slovenského kultúrneho a informačného centra premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi s tým, že stredisko začne fungovať už v tomto polroku," povedal pre Pravdu zdroj oboznámený s projektom.

14.02.2019 06:00
jeruzalem Foto: ,
Obyvatelia jeruzalemského Starého mesta mávajú izraelskými zástavami. Ilustračné foto.

Pellegrini priletí do Izraela na stretnutie visegrádskej štvorky s Netanjahuom, s ktorým bude mať aj dvojstranné rokovanie. Podobné centrum spomedzi krajín V4 už v Jeruzaleme vytvorilo Česko na jeseň minulého roku. „Na nedávnom rokovaní premiérov visegrádskej skupiny, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave, Pellegrini oslovil lídrov Maďarska a Poľska, aby zvážili, či sa v tomto smere pridajú k Českej a Slovenskej republike,“ informoval Pravdu nemenovaný zdroj.

Ročné náklady na prevádzku Slovenského kultúrneho a informačného centra (SKIC) dosiahnu okolo 270-tisíc eur. Zriaďovateľom je ministerstvo kultúry.

Slovensko neuznáva Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Naopak napríklad prezident USA Donald Trump pred pár dňami oznámil, že Spojené štáty uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Týmto postojom USA eskalujú napätie medzi Izraelom a Palestínou.

Slovenský rezort diplomacie v prípade otvorenia centra riešil aj dilemu, aké doklady poskytne budúcemu vedúcemu SKIC. Podľa zistení Pravdy mu nevydá diplomatický pas, ale služobný pas. V princípe to nijako neovplyvní postavenie šéfa centra, nebude však môcť používať na automobile diplomatické označenie CD.

Peter Pellegrini povie Benjaminovi Netanjahuovi, že centrum začne fungovať už v tomto polroku.
zdroj oboznámený s projektom centra

Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že podporuje zriadenie SKIC: „Je to so zámerom zintenzívnenia prezentácie Slovenska a rozvoja bilaterálnej spolupráce s Izraelom v kultúrnej, univerzitnej, vedecko-inovatívnej a turistickej oblasti.“

Dodalo, že zostávajú veci, ktoré ešte treba doriešiť. „Otvorenou otázkou je výber najvhodnejšej formy tohto centra tak, aby bola dodržaná zahraničnopolitická línia Slovenskej republiky a brané do úvahy aj citlivosti vzťahov medzi Izraelom a Palestínou v kontexte blízkovýchodného mierového procesu. Slovensko totiž v otázke Jeruzalema plne rešpektuje príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a spoločnú koordinovanú pozíciu Európskej únie, podľa ktorých má byť finálny štatút Jeruzalema určený až na základe výsledkov priamych mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínou,“ reagoval pre Pravdu hovorca rezortu Boris Gandel.

Ako prvý sa o projekte SKIC zmienil predseda NR SR Andrej Danko, keď v júli 2018 navštívil Izrael. Informoval o tomto pláne s tým, že má podporu Pellegriniho. Premiér najneskôr o pár mesiacov do Izraela znovu pricestuje, pretože sa chce zúčastniť na slávnostnom otvorení centra. Počíta sa s tým, že ho bude napríklad sprevádzať aj minister financií Peter Kažimír, ktorý ochotne vyčlenil financie na fungovanie SKIC, ale zrejme už vo funkcii guvernéra Národnej banky Slovenska. Ak sa Netanjahu po parlamentných voľbách začiatkom apríla udrží vo funkcii, predpokladá sa, že príde na slovenskú ceremóniu v Jeruzaleme (v opačnom príde nový izraelský premiér).

SKIC môže priblížiť našu krajinu izraelským občanom zvlášť v súvislosti s tým, že mnohí majú korene na Slovensku. Či už ide o Židov pochádzajúcich priamo z niekdajšieho Československa, alebo sú to ich potomkovia narodení už v Izraeli.

Centrum by malo mať dobrý ohlas, čo sa dá usudzovať z prvých skúseností Českej republiky. Tá za účasti prezidenta Miloša Zemana a Netanjahua otvorila Český dom v Jeruzaleme v novembri minulého roka. Rezort českej diplomacie uviedol, že táto inštitúcia sa už stihla zapísať do povedomia obyvateľov tohto mesta. „Izraelskí občania aj krajania oceňujú najmä to, že Český dom slúži ako spoločná kancelária agentúr CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism. Priamo na dohľad od Starého mesta je tak možné získať na jednom mieste informácie o ekonomickej spolupráci, cestovnom ruchu aj kultúre,“ povedal pre Pravdu zástupca riaditeľa tlačového odboru Robert Řehák.

Česi napríklad doteraz v Jeruzaleme predstavili slávneho hudobníka Jiřího Stivína a sprístupnili výstavu pätnástich českých sklární. „Zriadením Českého domu získava naša republika možnosť viac sa zviditeľniť na prestížnom a verejnosti ľahko dostupnom mieste,“ uzavrel Řehák.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #Benjamin Netanjahu #Peter Pellegrini