S osýpkami sa budú lekári stretávať častejšie

Osýpky sa opäť rozmohli. Ochorenie sa zatiaľ drží na východe krajiny, ojedinelé prípady sa však vyskytli aj v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Lekári, ktorí pacienta s touto chorobu ešte nevideli, sa musia pripraviť na to, že situácia sa zmení.

20.02.2019 06:00
osýpky, dieťa, infekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

V tomto roku bolo na Slovensku evidovaných spolu 79 prípadov osýpok, z toho až 68 v okrese Trebišov. Tu ide o pokračovanie epidémie, ktorá sa začala vlani. Podľa regionálnej hygieničky pre Trebišovský okres Terézie Konevičovej od septembra 2018 sa v tomto okrese infikovalo až 149 ľudí. Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine od 0 do 15 mesiacov.

„Celoplošná epidémia, zatiaľ nie je, lokálnu epidémiu evidujeme v Trebišovskom okrese," reagovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Podľa nej sa nedá vylúčiť, že sa choroba rozšíri do okolitých okresov v dôsledku migrácie ľudí, predpovedať vývoj je však v tomto momente zložité.

Osýpky neboli na Slovensku 20 rokov

Osýpky sa šíria predovšetkým medzi ľuďmi s nedostatočnými hygienickými návykmi, tí tvoria až 91 percent pacientov. „Nižší hygienický status znamená aj nižšiu nutričnú vybavenosť obyvateľov aj nižšiu mieru zaočkovania," vysvetlil Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov. Podľa Račkovej je problémom aj to, že osoby žijúce v takýchto komunitách nie sú dostatočne zodpovedné, aby dodržiavali protiepidemio­logické opatrenia, napríklad izoláciu v domácom prostredí.

S chorobou sa stretli aj banskobystrickí epidemiológovia. „Je tu jeden prípad nakazeného jedenapolročného dieťatka, ktoré je v pestúnskej starostlivosti v Revúcej," informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Dieťa sa malo nakaziť v Košiciach, kde je momentálne aj hospitalizované v detskej nemocnici.

V Košickom okrese majú sedem chorých, z toho päť detí, aj tie ležia v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Ich stav podľa našich informácií nie je vážny. V Bratislave bol zatiaľ evidovaný jeden prípad u občana z Ukrajiny.

Osýpky sa na Slovensku neobjavili celých dvadsať rokov. Od veľkej epidémie v roku 1997, keď ochorelo až 1149 osôb, sa vyskytovali ojedinele. Zlom nastal v roku 2017 a trvá dodnes. Sú lekári, ktorí sa v praxi s týmto ochorením ešte nestretli a nemajú s jeho diagnostikou skúsenosti. Prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara si myslí, že ambulancie aj napriek tomu zvládnu väčšie epidémie. „Máme dobre fungujúci systém spolupráce s úradom verejného zdravotníctva, takže sme schopní reagovať. Možno že nie sme tak pripravení, ale ak sa s tým ochorením budeme stretávať častejšie, tak budeme skúsenejší," zhodnotil Makara.

Lekári vidia návrat infekcie v zanedbaní povinného očkovania. „Je to spôsobené protiočkovacími kampaňami. Keď stúpa počet nezaočkovaných, tak sa ochorenie šíri veľmi rýchlo. Ľudia cestujú, idú tam, kde sa vyskytujú osýpky, a potom ochorejú," mieni Makara. Ten zároveň ľudí vyzýva, aby sa očkovania nebáli. „Priebeh komplikácií spôsobených očkovaním je zvyčajne ľahký, v prípade ochorenia, je to už viac-menej len na prírode," dodal lekár.

Osýpky sú typickým detským ochorením. Sú vírusové a vysokonákazlivé, preto sa chorý musí izolovať od ostatných, aby ich nenakazil. „Každý, kto osýpky neprekonal alebo nebol očkovaný a stretne sa s pacientom chorým na osýpky, má takmer stopercentnú istotu, že ochorie.,“ pripomenula Diana Vološinová, primárka Oddelenia infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.

Inkubačná doba ochorenia je osem až jedenásť dní. „V prvom štádiu ochorenia sú u pacienta prítomné nešpecifické príznaky – teplota, nádcha, kašeľ, zápal spojiviek. Toto štádium trvá asi štyri dni. Následne s druhou vlnou horúčky dochádza k výsevu drobnočervenej, splývavej vyrážky na šiji a za ušami, ktorá sa postupne šíri na tvár, trup a končatiny, po piatich dňoch teplota klesá a vyrážky postupne miznú,“ vysvetlila primárka infekčného oddelenia.

Ľudské telo sa s osýpkami musí vysporiadať samo, lieky na ne neexistujú. Liečba, ktorú vie poskytnúť medicína, je len podporná, a to vo forme prísunu tekutín a liekov na zníženie horúčky.

Toto ochorenie je nebezpečné najmä pre časté komplikácie, ktoré ho sprevádzajú, napríklad zápal pľúc, zápal stredného ucha, encefalitída či zápal slepého čreva. Preto môže byť potenciálne smrteľné. „Ohrozenou skupinou sú vo všeobecnosti ľudia neimúnni, to znamená, že neprekonali ochorenie v minulosti alebo neboli očkovaní. U nás sú to deti zhruba do 15 až 18 mesiacov a dospelí nad 50 rokov a ďalší, ktorí z rôznych dôvodov neboli očkovaní,“ spresnila pediatrička Mária Horecká z Nitry. Ak už raz človek osýpky prekoná, tak získa voči nim doživotnú imunitu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #osýpky