Päť miliárd nestačí, tvrdia zdravotné poisťovne

Zdravotné poisťovne tvrdia, že nemajú dosť peňazí pre nemocnice, ktoré potrebujú vykryť sociálny balíček aj rekreačné poukazy.

26.02.2019 14:00
debata (20)

Rokovania o nových zmluvách sa preto ešte neskončili. V tomto roku má ísť do rezortu historicky najviac peňazí, až 5,2 miliardy eur.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa zatiaľ dohodla so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou iba na zvýšení platov. „Čo sa týka sociálneho balíčka od 1. mája, tam k dohode zatiaľ nedošlo, pretože poisťovňa čaká na prognózy na najbližšie dva mesiace. To znamená, že na toto financie zatiaľ nemá," uviedol Marián Petko, prezident asociácie.

Spolu nemocnice žiadajú 50 miliónov eur na mzdy a 17 miliónov na sociálny balíček. Asociácia združuje 75 nemocníc s 25-tisíc zamestnancami. Obsahom sociálneho balíčka sú príplatky za prácu v noci, cez sviatky a cez víkendy, zvyšovanie daňových bonusov za deti či zvyšovanie minimálnej mzdy.

„Zatiaľ ekonomické dáta nemáme, náš návrh bol, že by sme sa k možnej dohode o zazmluvnení sociálneho balíčka vrátili na konci apríla, keď už budeme vedieť, akým spôsobom sa napĺňajú alebo nenapĺňajú príjmy poisťovne," reagoval Milan Horváth, člen predstavenstva štátnej poisťovne. Podľa neho rozpočet VŠZP nie je úplne vybilancovaný, čo sa týka príjmov a výdavkov, aj z tohto dôvodu chce byť poisťovňa opatrná.

„Napriek tomu, že je deklarovaný rekordný rozpočet pre zdravotníctvo, už vo februári sa dostávame do situácie, keď nevieme, či a ako bude hradený sociálny balíček, a vieme o tom, že nie sú hradené rekreačné poukazy. To nám ako dobrý signál na najlepší rozpočet v histórii zdravotníctva nepripadá," konštatoval Igor Pramuk, viceprezident ANS.

V rokovaniach asociácia najďalej pokročila s Unionom. Vyjednala vyššie mzdy a rekreačné poukazy. „Sme pripravení diskutovať aj o ďalších úpravách v súvislosti s tzv. sociálnym balíčkom, opätovne však upozorňujeme, že je nevyhnutné dofinancovať zdroje verejného zdravotného poistenia," priblížil Matej Neumann, hovorca zdravotnej poisťovne Union.

O potrebe dofinancovania hovorí aj ZP Dôvera. „Na splnenie požiadaviek ANS a pokrytie finančných dopadov, ktoré vyplývajú z legislatívnych zmien, bude potrebné dofinancovanie zdravotníctva aj v roku 2019,“ uviedol hovorca Dôvery Matej Štepianský.

Ak nedôjde k dohode, podľa asociácie ostávajú dve možnosti, a to vypovedanie zmlúv s poisťovňami alebo v najkrajnejšom prípade sťažnosť na Ústavný súd. Tento scenár pripadá do úvahy v prípade, ak štát nemocniciam nezabezpečí peniaze na rekreačné poukazy, ktoré sú zo zákona povinné svojim zamestnancom hradiť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #sociálny balíček #rekreačné poukazy