Kandidáti na šéfa polície a policajnej inšpekcie sa môžu hlásiť do piatku

Kandidáti na post prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby musia svoje prihlášky ministerstvu vnútra doručiť do piatku 8. marca. Rezort to pripomína na svojej internetovej stránke.

04.03.2019 12:53
debata (3)

O post prezidenta Policajného zboru sa môže podľa novely zákona o Policajnom zbore účinnej od februára uchádzať absolvent vysokoškolského vzdelania II. stupňa, ktorý je okrem iného najmenej 10 rokov v policajnej službe, má špecializované policajné vzdelanie, päťročnú riadiacu prax a nebol odsúdený za spáchanie trestného činu. „Pred výberovou komisiou bude uchádzač obhajovať vlastnú koncepciu a zámery pri riadení polície,“ uvádza rezort.

Obdobné predpoklady musí podľa ministerstva preukázať aj uchádzač o kreslo šéfa inšpekčnej služby, od ktorého sa vyžadujú okrem iného najmenej desaťročné skúsenosti v službe kriminálnej polície alebo v inšpekčnej službe, prípadne v službe väzenskej a justičnej stráže alebo prokurátorská prax v trestnom konaní. Preukázať musí tiež najmenej päťročnú riadiacu prax v niektorej zo spomenutých oblastí. „Odbornosť, skúsenosti a bezúhonnosť uchádzačov budú po novom posudzovať komisie vytvorené zo zástupcov ministerstva vnútra, polície, inšpekcie, generálnej prokuratúry, policajnej akadémie a zo zástupcov odborov. V komisii pre voľbu riaditeľa inšpekčnej služby budú uchádzačov hodnotiť aj zástupcovia rezortov spravodlivosti a financií,“ pripomína ministerstvo.

Kandidátov odporučených výberovými komisiami následne vypočuje parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. „V prípade, že výbor pre obranu a bezpečnosť neodporučí na vymenovanie žiadneho z kandidátov, MV SR vyhlási nové výberové konania,“ uvádza rezort. Funkčné obdobie nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie má byť štyri roky, pričom sa o posty môžu uchádzať opätovne.

Prezidentom Policajného zboru je momentálne Milan Lučanský, ktorý bol do funkcie vymenovaný ako dočasný prezident po rezignácii Tibora Gašpara na jar 2018. Do čela inšpekcie bol na jeseň minulého roku dočasne vymenovaný Adrián Szabó.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #inšpekcia ministerstva vnútra #prezident Policajného zboru SR