OĽANO chystá hĺbkové referendum o otázkach, ktoré Slovensko podľa Matoviča trápia

Opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chystá "hĺbkové referendum". Vyhlásil to na dnešnej tlačovej besede líder hnutia Igor Matovič s tým, že v utorok sa na tom jednomyseľne zhodli členovia poslaneckého klubu OĽaNO.

06.03.2019 13:33
parlament, matovic Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.
debata (48)

„Chceme Slovensku ukázať, že sa dokážeme správať zodpovedne, politici by mali plniť svoje sľuby,“ uviedol s tým, že vlani v máji dali poslanci za OĽaNO prísľub, že pripravia otázky pre referendum o tom, ktoré témy Slovákov trápia a čo treba riešiť. Dnes sú pripravení začať s kampaňou za referendum. „Teraz je čas naplniť sľuby, ktoré sme ľudom dali. Ideme urobiť hĺbkové referendum o problémoch, ktoré Slovensko trápia,“ povedal Matovič. „Referendum je o vôli ľudí,“ dodal s tým, že s inými politickými stranami o referende bližšie zatiaľ nehovorili. Plánujú tak ešte len urobiť.

Dnes predstavil 17 otázok, ktoré budú v petícii za vyhlásenie referenda. „V čase, keď už bude známy prezident SR, spustíme samotné referendum. Sme otvorení verejnej kritike a verejnému doplneniu. Snažili sme sa, aby nebolo povrchné a populistické,“ uviedol Matovič.

Otázky sú rozdelené do troch oblastí, a to spravodlivé Slovensko, Slovensko pre rodiny a Slovensko pre slabších. V rámci otázok spravodlivého Slovenska sú otázky, či ľudia súhlasia so zavedením hmotnej zodpovednosti politikov, aby parlament tvorili poslanci z každého okresu štátu, ako aj to, či má byť deň dovolenky za účasť vo voľbách. Rovnako sa OĽaNO pýta občanov, či sú za voľbu cez internet.

Medzi otázkami o rodine sú aj také, či sú občania za zavedenie príspevku od štvrtého mesiaca tehotenstva pre pracujúce a študujúce matky, či sú za hypotekárne prázdniny rodinám s malými deťmi, ako aj za flexibilnú rodičovskú dovolenku. Okrem iného sa OĽaNO pýta, či sú ľudia za to, aby každé dieťa malo isté miesto v škôlke od troch rokov ako aj za vymáhanie výživného štátom. Taktiež sa pýtajú, či občania súhlasia s tým, aby občan išiel do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Zrušenie doplatkov za lieky je tiež jednou z otázok.

Slovensko pre slabších je tretia oblasť otázok, medzi ktorými je bezplatné objednávanie na lekárske vyšetrenia. „Súhlasíte s tým, aby opatrovateľ zdravotne ťažko postihnutého príbuzného mal nárok na príspevok vo výške aspoň minimálnej mzdy?“ je ďalšia z otázok. Amnestia na úroky z dlhu voči štátu, svojvoľné neplatenie faktúr by bol trestný čin, zákaz hazardných hier a automatov. Aj toto sú témy, ktorých by sa malo referendum dotýkať. „Súhlasíte s tým, aby zdravotné poisťovne nemohli vyplatiť zisk, ak nezabezpečia kratšie čakacie doby na onkologické operácie ako dva týždne?“ priblížil Matovič poslednú otázku.

OĽaNO dnes zverejní otázky na internete a umožní ľuďom hlasovať o otázkach. Keď ich ľudia odsúhlasia, tak ich OĽaNO zaradí do referenda. Zber podpisov občanov pod petíciu potrebných na zvolanie referenda spustí OĽaNO po prezidentských voľbách. Referendum na Slovensku vyhlasuje prezident na základe petície aspoň 350 000 občanov alebo na základe uznesenia NR SR do 30 dní od petície, resp. uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #referendum #Igor Matovič