Kto sa postavil Lučanskému?

Záujem o vedenie najdôležitejších policajných inštitúcií je nečakane vysoký. Do výberového konania na funkciu policajného prezidenta sa prihlásilo až šesť kandidátov a post šéfa inšpekcie, ktorá vyšetruje trestné činy policajtov, sa pokúsi získať až päť záujemcov. Ministerstvo vnútra mená prihlásených zatiaľ nezverejnilo.

11.03.2019 16:35 , aktualizované: 19:48
Milan Lučanský Foto: ,
Súčasný dočasný prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský.
debata (2)

Urobí tak až po preskúmaní ich prihlášok a formálnej kontrole. Jediným, kto doteraz svoju kandidatúru potvrdil, je Milan Lučanský, ktorý si trúfa obhájiť súčasnú pozíciu policajného prezidenta.

„Rezort vnútra momentálne skúma, či dokumenty predložené do výberového konania spĺňajú zákonné požiadavky. Tí, ktorí spĺňajú podmienky, budú pozvaní na výberové konanie, ktoré sa uskutoční pred sedemčlennou komisiou. Ministerstvo vnútra bezodkladne po pozvaní uchádzačov, ktorí splnili zákonné predpoklady, zverejní na svojom webovom sídle ich životopisy a dátum a miesto výberového konania,“ informoval tlačový odbor ministerstva.

Na obe funkcie je potrebné vysokoškolské vzdelanie, desaťročná prax v policajnom zbore a aspoň päť rokov vo funkcii vyššieho nadriadeného.

Obidve výberové konania budú prebiehať neverejne pred komisiami. Tie tiež posúdia odbornosť, skúsenosti a bezúhonnosť jednotlivých uchádzačov. Potom troch najlepších verejne vypočuje aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorý ministerke odporučí vybraného menovať za policajného prezidenta a z druhého výberového konania zas vláde šéfa policajnej inšpekcie.

Zmeny pri výbere šéfov týchto dvoch inštitúcií priniesla novela zákona o policajnom zbore, ktorú vlani v decembri schválili poslanci. Cieľom bolo odpolitizovanie vedenia polície a inšpekcie. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) avizovala, že nové vedenie oboch policajných orgánov by mala verejnosť spoznať do leta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rezort vnútra #policajný prezident #výberové konanie