Kažimír do NBS. Kto bude nový minister financií?

Za nového guvernéra Národnej banky Slovenska prezident Andrej Kiska oficiálne vymenoval ministra financií Petra Kažimíra. Zatiaľ však stále nie je jasné, kto bude novým ministrom financií. Podľa informácií denníka Pravda sa zvažovalo, že rezort financií dočasne povedie premiér Peter Pellegrini. Ten svoju kariéru totiž začínal ako štátny tajomník tohto ministerstva.

13.03.2019 09:42 , aktualizované: 17:07
guvernér NBS vymenovanie Kažimír Kiska Foto: ,
Na snímke sprava prezident SR Andrej Kiska počas vymenovania ministra financií SR Petra Kažimíra za guvernéra Národnej banky Slovenska v Bratislave 13. marca 2019.
debata (14)

Kažimír sa ako nový guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) plánuje vzdať všetkých politických funkcií. Presný dátum rezignácie oznámi po dohode s premiérom a predsedom strany Smer Robertom Ficom. Následne odstúpi aj zo všetkých funkcií v strane Smer. Kažimír v kresle guvernéra NBS nahradí odchádzajúceho Jozefa Makúcha.

Podľa koaličnej zmluvy má právo nominovať nového ministra financií práve Smer. Ten sa neoficiálne rozhoduje medzi bývalým riaditeľom finančnej správy Františkom Imreczem a predsedom parlamentného finančného výboru Ladislavom Kamenickým.

Ako kontroverzná sa javí práve prípadná kandidatúra Františka Imreczeho. Z postu šéfa finančnej správy totiž odstúpil pre podozrenia z podvodov pri preclievaní tovarov dovážaných z Číny v hodnote až 300 miliónov eur. Podľa Európskeho úradu pre boj proti podvodom OLAF slovenskí colníci vpustili čínsky tovar na trh Európskej únie za nižšie ceny. Spôsobili tak obrovské straty pri výbere dane z pridanej hodnoty. V prípade preukázania viny môže od nás Brusel chýbajúce milióny vymáhať.

Prezident Andrej Kiska po vymenovaní pripomenul, že nie vždy s názormi Petra Kažimíra ako ministra financií súhlasil, no ocenil, že doviedol krajinu k prvému vyrovnanému rozpočtu. Za dôležité to považuje najmä teraz, keď prichádzajú spoza hraníc signály o spomaľovaní hospodárskeho rastu. „V rokoch, keď sa darí, treba myslieť aj na roky, keď sa nedarí,“ povedal Kiska. Zároveň naznačil, že opatrne treba s rozpočtom narábať aj rok pred parlamentnými voľbami, aby nebol ohrozený rozdávaním peňazí v rámci „neoficiálnej predvolebnej kampane“.

Kiska však stále váha nad druhou nomináciou Jozefa Hudáka za viceguvernéra NBS. Ten je nominantom SNS. V minulosti pôsobil v poisťovni, ktorá čelila kritike za čudné operácie a ktorú spoluvlastnila nebankovka. Pikantné je, že z pochybného pokutovaného nebankového biznisu plného súdnych sporov na Slovensku prišiel do úradu aj Kiska, ktorý si aj popri prezidentovaní nechal akcie v jednej z pokutovaných nebankoviek v Česku.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #NBS #Andrej Kiska