Trnka údajne púšťal úryvky z Gorily aj Ficovi, ten to poprel

O tom, že existuje nahrávka z kauzy Gorila, nevedeli len bývalý a súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka a Jaromír Čižnár, ale aj expremiér Robert Fico. Ako ďalej dnes napísal Denník N, Fico sedel vedľa Čižnára, keď im Trnka púšťal Gorilu.

13.03.2019 15:28 , aktualizované: 16:49
debata (163)

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka pustil Ficovi ukážku z Gorily už v roku 2008 alebo 2009. Bolo to na stretnutí na úrade vlády, na ktorom bol aj vtedajší šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Jaromír Čižnár, súčasný generálny prokurátor. Informácie vyplývajú z doterajšieho policajného vyšetrovania.

Denník pripomína, že nahrávku Gorily minulý rok zaistil policajný tím, ktorý vyšetruje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O tom, že Trnka púšťal nahrávku Čižnárovi, sa hovorí aj v Trnkovom rozhovore s Marianom Kočnerom. Čižnár to priznal 7. februára na tlačovej konferencii. Generálny prokurátor vo veci už vypovedal. Fico podľa denníka na zaslané otázky nereagoval.

Policajný tím Gorila podľa článku doteraz poriadne nevyšetroval podozrenia z čierneho financovania Smeru, ktoré z Gorily vyplývajú. „Hoci Fico stále opakuje, že ide o kauzu vlády Mikuláša Dzurindu, podľa nahrávky sa Határ (bývalý funkcionár Smeru František Határ) dohaduje s Haščákom (predstaviteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák), že mu dá mimo oficiálneho sponzorovania pre stranu čierne peniaze,“ dodal Denník N.

Fico: Ak by som nahrávku mal, použil by som ju

Bývalý premiér Fico by nahrávku z kauzy Gorila použil, ak by ju mal v roku 2008 k dispozícii, povedal to v reakcii na obvinenie.

„Ak by som mal nahrávku Gorily v roku 2008, alebo aj v inom období k dispozícii, veľmi rád by som ju okamžite použil. Gorila je totiž kauzou druhej Dzurindovej vlády, v ktorej išlo o rozdeľovanie provízií z privatizácie štátnych podnikov a kupovanie poslancov v parlamente,“ argumentuje.

Zverejnenie takýchto informácií považuje Fico za ďalší účelový útok proti jeho osobe v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Tvrdí tiež, že ak by sa potvrdila autenticita spisu Gorila, jeho osobu táto téma nijako nediskvalifikuje.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kauza Gorila #Dobroslav Trnka