Nekrič na sestru - napíš ministerstvu, vyzýva kampaň pacienta

Lekári a sestry už majú nadčasov a práce nad rámec zákona dosť. Do boja proti nedostatku personálu sa rozhodli zapojiť aj pacientov.

14.03.2019 12:00
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
Nedostatok lekárov a sestier má závažný vplyv na úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti.
debata (29)

Naštartovali kampaň s názvom Nekrič na sestru, napíš ministerstvu!, ktorej cieľom je upozorniť na chýbajúce sestry v zdravotníckych zariadeniach. Ministerstvo zdravotníctva argumentuje, že sa situáciou aktívne zaoberá a pripravuje riešenia.

Ak bude mať pacient pocit, že na niektorom oddelení je nedostatok personálu alebo že sestra nemá dosť času venovať sa mu, bude môcť na to upozorniť v dotazníku, ktorý nájde v papierovej podobe vo všetkých nemocniciach. Zaslať svoje pripomienky môže aj elektronicky na adresu chybajucipersonal@loz.sk. Pripomienky pacientov budú posunuté ministerstvu zdravotníctva. V dotazníku treba vyplniť, o ktorú nemocnicu a oddelenie ide, čas, kedy mal pacient skúsenosť s nedostatkom personálu, a stručný opis situácie.

Iniciátormi kampane sú predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA). „Chceme pacientom povedať, že je ich právo mať pri sebe v nemocnici dostatok personálu, čo im aj zabezpečuje zákon," vysvetlil predseda LOZ Peter Visolajský. „Realita je však iná, preto je na pacientoch a ich príbuzných, aby sa tohto práva dožadovali. My im v tom ponúkame pomoc. Žiaľ, na Slovensku sa veci hýbu až vďaka verejnému tlaku," dodal Visolajský.

Nedostatok personálu má závažný vplyv na úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfort pacientov aj úspešnosť liečby. Visolajský v tejto súvislosti argumentuje štúdiou medzinárodného lekárskeho časopisu Lancet, podľa ktorej, ako uviedol, „v nemocniciach, kde bolo na jednu sestru šesť pacientov, umrelo o 30 percent menej pacientov ako v nemocniciach, kde bolo na oddelení osem pacientov na jednu sestru“.

„Ministerstvo problém nedostatku personálu rieši opakovaným zvyšovaním počtu pacientov na jedného lekára či sestru, čo však iba zhoršuje súčasný stav," povedal Visolajský. „Ak sa sestra v Rakúsku stará o šesť pacientov a na Slovensku o 20, je jasné, že im nemôže venovať toľko času ani milých slov," dodal.

„Vedeniu nemocníc týmto chceme vyslať signál, že porušovanie nariadení nebudeme ako spoločnosť akceptovať a žiadame dodržiavanie práv pacientov, dodržiavanie normatívov a normálne pracovné podmienky,” uviedla Monika Kavecká, predsedníčka OZ SaPA, podľa ktorej si nedostatok personálu paradoxne odnesú práve sestry, ktoré v zariadeniach zostali.

Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov, iniciatívou nadšená nie je. „Podľa môjho názoru nie je práve najvhodnejší názov kampane Nekrič na sestru, napíš ministerstvu! Vyznieva to tak, akoby pacienti bežne využívali nevhodnú komunikáciu so sestrami, zdravotníckym personálom," kritizuje.

Podľa Lévyovej nie je vhodné žiadať od pacientov, ktorí môžu trpieť bolesťami alebo dlhými čakacími dobami, aby písali o nedostatku pracovníkov. Pacienti totiž často ani netušia, koľko zamestnancov má na oddelení zo zákona byť. „V prvom rade by mali problémy poddimenzovaného personálneho obsadenia riešiť tí, ktorí zastupujú záujmy lekárov a sestier, ministerstvo zdravotníctva," myslí si Lévyová.

Ministerstvo zdravotníctva sa však kritike bráni. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej rezort pracuje na systémových krokoch, ktoré by mali priniesť zlepšenie: pripravuje výnos o materiálno-technickom a personálnom zabezpečení zdravotníckych zariadení, kde berie do úvahy podnety všetkých dotknutých strán. Ministerstvo chce situáciu riešiť aj naberaním pracovnej sily zo zahraničia. „Rokujeme s univerzitami na Ukrajine a v Srbsku," informovala hovorkyňa ministerstva. Problémom sa intenzívne zaoberá aj naša najväčšia nemocnica – Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). „Snažíme sa situáciu stabilizovať, posilnili sme náborovú kampaň, sestrám ponúkame benefity," uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Kampaň sa začala 8. marca 2019 a trvať by mala pol roka. Upozorňujú na ňu aj bilbordy blízko veľkých nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry