Ktorú orchideu používame v kuchyni?

Pestrofarebnú krehkú krásu vystavujú v skleníkoch košickej Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Ešte do nedele 17. marca si návštevníci môžu pozrieť viac ako 1 000 kusov tropických a subtropických druhov a kultivarov na výstave Orchidey – skvosty v ríši rastlín. Dozvedeli sa napríklad, že vanilka je jedinou úžitkovou rastlinou a prirodzene ju môže opeliť iba zvláštny druh včely v Mexiku, inde to musia robiť na farmách ručne. Mnohé sú nielen farebné, ale majú aj príjemnú vôňu. Časť rastlín na výstave vypestovali priamo v botanickej záhrade, no niektoré zakúpili aj na holandskej burze.

16.03.2019 15:00
debata
Video

„Na Slovensku sa v prírode vyskytuje 79 druhov a poddruhov orchideí. Väčšinou ide o vzácne a zákonom chránené rastliny, ktoré rastú na lúkach, pasienkoch, rašeliniskách, v močiaroch a v lesoch. Ničenie prirodzených stanovíšť však spôsobuje ústup týchto rastlín v našej prírode. Navyše, zber a vykopávanie predstavujú hrozbu pre vzácnejšie druhy a niekedy dokonca aj pre druhy bežnejšie. Zber a obchodovanie so slovenskými orchideami, ničenie a poškodzovanie ich stanovíšť, sú zakázané,“ uviedol Pavol Mártonfi, riaditeľ univerzitnej botanickej záhrady.

Do čeľade vstavačovité (Orchidaceae), teda medzi orchidey, patrí približne 28-tisíc botanických druhov. Prví predchodcovia dnešných orchideí sa na zemi objavili pravdepodobne už pred viac ako 80 miliónmi rokov. Pomerne ľahko podliehajú vývojovým zmenám a rýchlo sa medzi sebou krížia, preto sú jednotlivé rody a druhy orchideí také variabilné. Navyše šľachteniu a kríženiu orchideí sa venujú aj pestovatelia už vyše sto rokov a v súčasnosti poznáme viac ako 100-tisíc krížencov týchto ozdobných rastlín.

„Najčastejšie pestovanými orchideami v domácnostiach sú zástupcovia rodu lišajovec (Phalaenopsis). Je to obľúbená orchidea, ktorá má atraktívne kvety. Z tropických dažďových pralesov Ázie, Novej Guiney a severnej Austrálie pochádza asi 60 epifytických druhov tohto rodu,“ uviedol Peter Fridman, vedúci oddelenia tropickej a subtropickej flóry botanickej záhrady.

Doplnil, že pestovanie týchto kvetín nie je náročné, je však potrebné sa im pravidelne venovať.

„Potrebujú izbové teploty od 20 do 28 stupňov. Aby v zime kvitli, je dobre ich mať umiestnené na parapete, aby mali dostatok slnka. Čo sa týka vody, vie ju rýchlo prijať a ak jej má nedostatok, tak si ju uchová v listoch a koreňoch. Nemôže byť trvalo premočená, nakoľko sa udusia korene a pomaly zahynie. Obsah črepníka treba dať do hnojivého roztoku a nechať to pôsobiť 5 až 15 minút, podľa toho, ako sa potrebuje napiť. Zároveň rastlinu osprchujem. Ako často vykonávať zalievanie, si každý musí odsledovať, pretože to môže byť týždeň, ale aj 14 dní,“ uviedol Fridman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #orchidea #kvety