Stredoškoláci štrajkovali za záchranu klímy

Šestnásťročná Greta Thunberg inšpirovala mladých ľudí po celom svete. Niekoľko stoviek stredoškolákov sa aj u nás zapojilo do iniciatívy Piatky za budúcnosť - Fridays for future, aby upozornili na klimatickú krízu.

16.03.2019 08:45
debata (12)
Video

Z Gretiných prostestov sa stal celosvetový fenomén. Vždy v piatok vynechala školu a stála pred švédskym parlamentom s transparentom, ktorým upozorňovala na klimatickú krízu. Dnes je nominovaná na Nobelovu cenu za mier a jej protest prerástol do celosvetového hnutia Piatky za budúcnosť – Fridays for future. Koncom minulého roka sa ku Grete pridalo vyše 20-tisíc študentov z 270 miest po sveta. Včera sa do ulíc vo vyše 90 krajinách vybrali aj stredoškoláci, pridali sa k nim aj naši v Bratislave, Košiciach, Žiline a Liptovskom Mikuláši.

Na bratislavské Námestie SNP merali študenti nielen z hlavného mesta, ale aj okolia. Do dvesto tínedžerov držalo v rukách transparenty „Vy dospelí ste si mladosť prežili, tak nám tú našu neberte!“, „Nie je čas nazvyš, konaj teraz“, „Žiadna planéta B neexistuje“. Na maličkom pódiu vystúpilo niekoľko študentov, ktorí upozorňovali na negatívne dôsledky klimatikých zmien.

„Hlavná myšlienka je, aby vláda a všetci ľudia na našej planéte brali klimatickú zmenu ako naozajstný, problém ktorý ohrozuje našu budúcnosť, budúcnosť ľudstva a najmä mladých ľudí. Štrajky majú poukázať na to, že vlády nekonajú dostatočne rýchlo, aby sme vedeli zachrániť Zem,“ zdôraznila 17-sedemnásťročná Bratislavčanka Sandra Bulla, organizátorka štrajku.

Svoj názor prišli vyjadriť aj študenti Gymnázia Jura Hronca. „Naša škola bola vždy aktívna v oblastiach čo sa týka enviromentalistiky, máme na škole rozbehnutý napríklad projekt ekoalarm a aktívne recyklujeme,“ vysvetlil gymnazista Richard Vaško.

Aspoň symbolicky sa s Gretou prišli spojiť do Bratislavy aj študenti z okolia. Na námestí sa stretli prakticky celé triedy. V rozhovoroch zdôrazňovali, že prišli z vlastného presvedčenia, téma zaujala aj mnohých rodičov s malými deťmi.

„Je dôležité šíriť povedomie, že globálny problém existuje Je potrebné opakovane zdôraznovať mladým ľuďom, že takýto problém existuje,“ uzavrela Soňa Ondrejčáková z Gymnázia Jura Hronca.

Škandinávske štáty, Švajčiarsko, Belgicko,či Nemecko a viac ako 80 krajín sveta sa usiluje o lepší zajtrajšok. Viditeľná klimatická zmena je badateľná po celom svete, preto je dôležité aby sa aj ostatné krajiny pripojili a spoločnými silami dotlačili vládne elity k tomu, aby konali. Mladí sú nám inšpiráciou, zabezpečme teda pre naše budúce generácie prostredie, v ktorom sa bez problémov nadýchnu čistého vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #klimatické zmeny #Greta Thunbergová