Mŕtve telo chlapca ležalo na zemi viac ako tri hodiny

Čakanie na obhliadajúceho lekára po nehode, ale aj pri inej smrti mimo nemocnice, môže trvať hodiny. Takýchto prípadov je po celom Slovensku veľa. Naposledy sa tak stalo v pondelok v Drahňove, kde kolesami auta zomrel iba 5-ročný Dávid. Rodičia sa na nehybné telo museli pozerať niekoľko hodín, kým prišiel lekár. Obeť nehody bola prikrytá plachtou, mala odhalenú tvár. Situáciou sa už zaoberá úrad pre dohľad.

27.03.2019 17:14
Drahnov dieta nehoda smrt KR PZ 01 Foto:
Pod kolesami auta v Drahňove zomrel iba 5-ročný Dávid.
debata (32)

Miesto dopravnej nehody v Drahňove zdokumentovala polícia. Krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová nespresnila čas, ako dlho musela hliadka čakať s pozostalými na obhliadajúceho lekára. Naznačila však, že podobné situácie sa vyskytujú častejšie. „Samozrejme, situácia, keď je potrebné čakať na príchod obhliadajúceho lekára a na mieste občanmi a príbuznými lomcujú silné emócie, je nekonformná a nepríjemná pre všetkých. V tomto smere už polícia iniciovala viaceré rokovania, aby došlo k skráteniu tejto doby čakania na obhliadajúceho lekára,“ uviedla Ivanová.

K nehode malo dôjsť okolo 15.hodiny, lekár prišiel po vyše troch hodinách. Zákon, ktorý sa zaoberá touto problematikou, nespresňuje dobu, dokedy by mala obhliadka tela prebehnúť. Prehliadky mŕtvych spadajú do gescie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý sa prípadom v Drahňove zaoberá.

Pod kolesami auta v Drahňove zomrel iba 5-ročný... Foto: KR PZ
Drahnov dieta nehoda smrt KR PZ 02 Pod kolesami auta v Drahňove zomrel iba 5-ročný Dávid.

„Úrad momentálne danú situáciu preveruje a následne rozhodne o ďalšom postupe v súlade so zákonom. V prípade zistenia pochybenia môže uložiť sankciu organizátorovi, ktorý je zodpovedný za komplexné zabezpečenie prehliadok mŕtvych tiel prostredníctvom vlastných prehliadajúcich lekárov,“ informovala Radoslava Muchová, hovorkyňa úradu.

Na dôvody, prečo obhliadajúcemu lekárovi trvalo tak dlho, kým prišiel, sa chcel denník Pravda opýtať eseročky Poliklinka Terasa, ktorá je organizátorom takýchto služieb v Košickom kraji. So zodpovednou osobou sa nám však nepodarilo zatiaľ skontaktovať.

Celých sedem hodín čakali pozostali aj Zemplínskom Hradišti, kde začiatkom tohto roka muž na bicykli narazil do múrika plota jedného z domov. Na mieste skonal, našiel ho sused, ktorý okamžite zavolal záchranku. Cesta k mŕtvemu dieťaťu v obci v okrese Košice pred niekoľkých mesiacmi trvala lekárovi zase viac ako štyri hodiny.

Pod kolesami auta v Drahňove zomrel iba 5-ročný... Foto: KR PZ
Drahnov dieta nehoda smrt KR PZ 03 Pod kolesami auta v Drahňove zomrel iba 5-ročný Dávid.

K tragédii v Drahňove došlo na priechode pre chodcov, kadiaľ chlapec prechádzal na detskom odrážadle. Zachytilo ho auto, ktoré šoféroval 47-ročný muž z okresu Michalovce. Pri zrážke dieťa utrpelo zranenia, ktorým na mieste podľahlo. Nehoda sa odohrala pred očami jeho 13-ročnej sestry. Náraz bol tak silný, že telo odhodilo niekoľko metrov od cesty.

„Vodičovi bola na zistenie prítomnosti alkoholu odobratá krv, ktorá bola zaslaná na špecializované pracovisko na rozbor. Presná príčina dopravnej nehody, bližšie okolnosti i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania aj za prítomnosti znalca z odboru cestná doprava,“ doplnila Ivanová. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Podľa svedkov išiel šofér rýchlo, po zrážke vystúpil z auta a snažil sa poskytnúť prvú pomoc.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #obhliadka zosnulých #slovenské zdravotníctvo