Šufliarsky priznal, že si s Kočnerom vymenil 418 správ. Pozrite si video

Igor Matovič zverejnil časť SMS komunikácie medzi prvým námestníkom Generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym a Marianom Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Generálna prokuratúra už skôr uviedla, že sa tým zaoberá. Na Matoviča reagoval aj Šufliarsky.

28.03.2019 10:07 , aktualizované: 22:35
debata (1096)

VIDEO: Pozrite si, čo si písali Šufliarsky s Kočnerom a ako sa vyhrážali Matovičovi, aby nič nezverejňoval.

Video

Podľa Petra Šufliarskeho časť jeho komunikácie s Marianom Kočnerom získal líder obyčajných Igor Matovič z nelegálnych zdrojov. Pre TA3 uviedol, že ich mohol získať „výlučne od orgánov činných v trestnom konaní, od vyšetrovacieho tímu, prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, obhajcov obvinených alebo od splnomocnencov poškodených, pána Lipšica a Kvasnicu“.

Šufliarsky sa nebojí, že by Marian Kočner mohol mať nahratý ich vzájomný rozhovor. „Bodaj by si ho nahral,“ povedal s tým, že o profesionálnych veciach sa rozpráva iba so zástupcami prokuratúry alebo vyšetrovateľmi.

Nemyslí si, že ho vzájomná komunikácia diskredituje z profesionálneho hľadiska. „Ja som bol tá osoba, ktorá bola kontaktovaná,“ uviedol. Ďalej potvrdil, že Kočner mu písal na súkromný telefón, pričom nevie povedať, odkiaľ „osoba M. K: mala číslo“.

Ďalej námestník generálneho prokurátora upozornil, že poslanec Matovič usporiadal brífing na pôde parlamentu, kde ho chráni výroková imunita. O vyhrážných esemeskách, ktoré mal dostať Matovič v stredu večer a ktoré sa týkali témy štvrtkového brífingu, Šufliarsky uviedol, že sa o nich dozvedel v priamom prenose. „Nemám potrebu sa niekomu vyhrážať, je to pod moju profesionálnu a ľudskú úroveň.“ dodal.

V televízii Šufliarsky citoval z esemeskovej komunikácie, ktorú prisľúbil sprístupniť aj novinárom, čo sa však zatiaľ nestalo. Priznal, že ide o sedem komunikácii, „Vždy ju inicioval pán M. K.“, dodal námestník.

Ku komunikácii sa ako uviedol dostal tento týždeň. „Spočítal som si ich, celková komunikácia pozostávala zo 418 textových správ, pričom z mojej strany bolo odoslaných 162 textoviek a zo strany Kočnera 256 esemesiek,“ povedal.

Neskôr TA3 zverejnila časť textových správ. Týkali sa napríklad žalôb na médiá, údajného rozhovoru v aute a podľa správ mal Šufliarsky odmietnuť pomoc Kočnerovmu známemu.

Ospravedlnil sa

„Ak prejav slušnosti a profesionality v komunikácii s M. K., ale aj inými osobami, ktoré ma denne kontaktujú rôznou formou a rôznym spôsobom, je chybou, tak som spravil chybu. Ospravedlňujem sa za ňu svojim kolegom, odbornej a laickej verejnosti,“ vyjadril svoje ospravedlnenie Šufliarsky.

Komunikáciu s Kočnerom označil za dôkaz v trestnej veci prípravy jeho likvidácie. „Žiadnym spôsobom nesúvisí so skutkom usmrtenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ zdôraznil s tým, že všetci by mali spozornieť, ak je pripravovaná fyzická likvidácia prokurátora. „Ide o zásah do nezávislosti, zákonnosti nielen konkrétnej osoby, ale aj zásah do fungovania inštitúcie samotnej,“ vyjadril sa.

Generálna prokuratúra začala konať

Generálna prokuratúra ubezpečila, že Čižnár vo veci začal konať. Kontaktoval dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý vedie trestné konanie vraždy novinára a jeho snúbenice. Požiadal ho o stretnutie a predloženie esemesiek medzi prvým námestníkom a Kočnerom.

„Stretnutie generálneho prokurátora s dozorovým prokurátorom sa uskutočnilo v stredu a trvalo niekoľko hodín. Stretnutie pokračovalo aj vo štvrtok. Prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu sa má verifikovať, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise, je kompletná. Generálny prokurátor vo veci koná a následne rozhodne,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

K výzve na Šufliarskeho odvolanie hovorkyňa vysvetlila, že Čižnár nemôže prvého námestníka pozbaviť funkcie zo dňa na deň a potrebuje stanovisko Rady prokurátorov.

Bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok nechce komentovať túto konkrétnu vec. Vo všeobecnosti len pripomína, že zákon od prokurátorov rovnako ako od policajtov vyžaduje nezaujatosť. „Pokiaľ je určitý vzťah medzi účastníkmi konania a orgánom činným v trestnom konaní, tak by sa mal prokurátor sám namietať. Pokiaľ je vzťah k osobám alebo prejednávanej veci, nesmie byť v tomto konkrétnom prípade činný. Oznámi nadriadeným, aby bol v tom konkrétnom prípade zbavený aktívnej činnosti,“ spresnil Vačok.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný je presvedčený, že medzi Šufliarskym a Kočnerom bližší vzťah nebol. „Kto by dával objednávku na vraždu človeka, s ktorým si rozumie? Nerozumieme kontextu týchto správ, čo, kedy a za akých okolností vznikalo, preto je veľmi nevhodné vynášať predčasné súdy. Kočner sa dlhodobo snažil získať si priazeň, kde sa len dalo. Ukázalo sa, že sa mu to so Šufliarskym nedarilo, naopak, neskôr bol aj pri tom, že ho nechali zavrieť, a preto sa ho Kočner rozhodol odstrániť,“ nazdáva sa Žitný, podľa ktorého by bolo chybou, keby Šufliarsky vo vedení prokuratúry na základe týchto správ skončil.

VIDEO: Čo skrýva komunikácia medzi prokurátorom Šufliarskym a Kočnerom?

Video

Matovič zverejnil časť SMS

Igor Matovič na úvod tlačovej besedy povedal, že dostal v stredu večer tri SMS, aby túto komunikáciu nezverejňoval. Šéf OĽaNO hovoril o zastrašovaní. Podozrieva z neho práve Šufliarskeho.

Matovič tvrdí, že Šufliarsky nehovoril pravdu, že jeho kontakt a komunikácia s Kočnerom boli iba okrajové. Podľa Matoviča si za pol roka vymenili 430 textových správ. Matovič zverejnil sedem správ z druhej polovice roku 2017, podľa ktorých sa mal Šufliarsky s Kočnerom aj stretnúť. Matovič vyzval Čižnára, aby konal.

Matovič sa k zverejneniu správ uchýlil v presvedčení, že verejný záujem stojí nad ochranou súkromia a ľudia si zaslúžia vedieť, kto je hlavou dozoru zákonnosti trestných konaní na Slovensku. Zároveň avizoval, že časom bude zverejnená celá komunikácia.

Šufliarsky a Kočner sa podľa čiastočného prepisu SMS správ bavili o voľbách, pocitoch a spomínal sa aj ich dlhý vzájomný rozhovor v aute.

Sedem SMS, ktoré zverejnil Igor Matovič

  • Peter Šufliarsky: Ok. Porozmyslam a ozvem sa… to s tymi volbami ako myslis?
  • Marian Kočner: Poviem Ti osobne. Je to na dlhší rozbor.
  • Peter Šufliarsky: Uz tusim, ze ma zahrnies tolkymi info… ze budem mat hlavybol…
  • Marian Kočner: Nebudeš. Nejdem otvárať trezor. Chcem len pofilozofovať ako sa pre budúcnosť zbaviť pocitov dezilúzie, sklamania a bezmocnosti…
  • Peter Šufliarsky: Tak to som si vydychol…
  • Marian Kočner: V jednom ‚Tvojom prípade‘ som už raz tieto pocity mal. Dodnes ma to trápi, že som Ťa lepšie nepočúval…Len som sa musel na vlastnej koži presvedčiť že pravdu si mal Ty.
  • Marian Kočner: Pamätáš si na náš dlhý rozhovor (cca 2 hod.) v aute?

Matovič je presvedčený, že Kočner sa dostal za mreže nie vďaka, ale napriek vôli Šufliarskeho. „Objednávatelia vraždy Jána Kuciaka nie sú za mrežami vďaka Šufliarskemu a Jaromírovi Čižnárovi, ale napriek im,“ odkázal šéf OĽaNO a Čižnára vyzval, aby čím skôr Šufliarskeho odvolal, keďže o tejto komunikácii vie. „Šufliarsky je človek, ktorý buď koná nadprácu v prospech niekoho, alebo tak, že nakoniec ľudia podozriví z ťažkých zločinov sa vyhnú trestu. Zabezpečí chod dejín na prokuratúre tak, že sa nepostavia pred súd. Je to škodná na piedestáli prokuratúry,“ podčiarkol.

Šufliarsky podľa Matoviča kryl Kočnera. až do momentu vraždy Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kedy cúvol. A keď to Marian Kočner zistil, mal si v júni 2018 objednať Šufliarskeho vraždu z pomsty, vraví Matovič.

Opozičný poslanec pripúšťa, že to bol možno jeden z jeho posledných brífingov v politike. „Včera večer som dostal tri SMS, ktoré ma dosť výrazne vyzývali k tomu, aby som komunikáciu medzi Šufliarskym a Kočnerom nezverejňoval. Píše sa v nich: Nerob to, existuje nahrávka tvojho rozhovoru s Kočnerom, pochová ťa to,“ citoval Matovič, ktorý z organizovania týchto správ podozrieva práve Šufliarskeho.

Politik priznal, že sa s ním stretol v roku 2010, keď mu Kočnerom zavolal, že má pre neho dôležitú informáciu o tom, čo naňho pripravuje Richard Sulík (SaS). „Vtedy som o ňom veľa nevedel. Stretli sme sa, o Sulíkovi mi hovoril, že si vybavoval u vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku trestné stíhanie voči mne. Ja som sa poďakoval, o čom ďalej sme sa bavili, sám neviem. Ak to majú, nech to zverejnia. Moji voliči vyrieknu ortieľ,“ dodal Matovič.

SaS: Šufliarsky by mal odstúpiť, ak nie, konať by mal Čižnár

Námestník Šufliarsky sa komunikáciou s Kočnerom skompromitoval v miere, ktorá neznesie ospravedlnenie, a mal by preto opustiť rady prokurátorov, uviedla opozičná SaS.

„Mal nadštandardné vzťahy s väzneným Marianom K. Pritom si musel byť vedomý, kto je a akým podozreniam a trestným oznámeniam čelí. Zároveň o intenzite a povahe tohto priateľského vzťahu klamal verejnosť,“ napísala SaS o Šufliarskom. Ak neodstúpi, podľa liberálov by mal konať generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

Fico: SMS medzi Šufliarskym a Kočnerom nech si rieši generálny prokurátor

Predsedu Smeru a expremiéra Roberta Fica nezaujímajú sms správy medzi Šufliarskym a Kočnerom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. „Čo mňa je do nejakých sms medzi pánom Šufliarskym a Marianom K.? To nech si rieši generálny prokurátor,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Fico.

Čižnár komunikáciu rieši

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár odkázal, že sa zaoberá komunikáciou svojho prvého námestníka Šufliarskeho a obvineného Mariana Kočnera. S dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry sa Čižnár stretol v stredu (27. 3.), stretnutie pokračuje aj vo štvrtok.

"Obaja sa zhodli, že pracovné stretnutie bude pokračovať i dnes z dôvodu, že dozorový prokurátor ÚŠP verifikuje prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise je kompletná. Následne generálny prokurátor rozhodne. Teda nie je pravdou, že sa vecou nezaoberá, uviedla hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Generálny prokurátor podotýka, že porovnávať postup v prípade bývalého námestníka Reného Vaneka s terajšou situáciou nie je možné, pretože v prípade bývalého námestníka ho generálny prokurátor neodvolal z funkcie, ale zrušil jeho poverenie výkonom funkcie. Generálny prokurátor len podotýka, že po verifikácii komunikácie medzi Vanekom. a Alenou Zs., dôvodom zrušenia poverenia neboli len medializované informácie.

Prípadné rozhodnutie vo veci prvého námestníka GP SR je zo zákona podmienené predchádzajúcim vyjadrením Rady prokurátorov SR, ktorá musí byť k tomu zvolaná, dodala Predajňová.


VIDEO: Prečo sa stretávali a na čom sa Jaroslav Haščák z Penty a Marian Kočner dohadovali na spoločnom stretnutí? Pozrite si video TV Pravda, na ktorom PR manažér Penty Martin Danko vysvetľuje prečo sa Haščák dohováral s Kočnerom a na čom. Ako Danko vysvetľuje, že nešlo o vraždu novinára Jána Kuciaka? Čo teda dve šedé eminencie slovenského biznisu riešili?

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Marian Kočner #Igor Matovič #Peter Šufliarsky #vražda novinára Jána Kuciaka