Kočner vinu popiera

Takmer mesiac prešiel od obvinenia Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, a on mlčí. Pri svojom prvom výsluchu podnikateľ iba poprel vinu a zvyšok zhruba trojhodinového vypočúvania riadil jeho advokát Marek Para, ktorý podával jednu námietku za druhou.

03.04.2019 19:29
debata (59)

V putách, s nepriestrelnou vestou a v sprievode pol tucta kukláčov priviezli dnes pred deviatou ráno Kočnera do sídla Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Pred vyšetrovateľom dvojnásobnej úkladnej vraždy sedel prvýkrát v pozícii obvineného. Keďže voči nemu bolo obvinenie vznesené viac ako päť mesiacov neskôr ako ostatným štyrom podozrivým, všetci budú vypočutí opakovane. Vyšetrovateľ začal od Kočnera. Podľa vyjadrení jeho advokáta Marka Paru sa od podnikateľa veľa nedozvedeli. Para tvrdí, že jeho klient vypovedať neodmieta, najprv však treba doriešiť viaceré námietky.

Video: Kočnerov advokát Marek Para: „Odmietame spojitosť s vraždou.“

Video

„Boli sme vypovedať vo veci poškodeného pána Kuciaka a pani Kušnírovej. Výpoveď bola veľmi krátka. Môj klient poprel vinu. Klient sa bráni akejkoľvek spojitosti medzi ním a vraždou dvoch mladých ľudí a skutok, samozrejme, popiera v celom rozsahu,“ uviedol právny zástupca Marek Para. Po poprení viny sa výsluch prakticky skončil.

„Následne sme požiadali o doplnenie informácií k vzneseniu obvinenia, nakoľko toto uznesenie nie je dostatočne odôvodené. Chýbajú tam mnohé údaje s tým, že vyšetrovateľ nás bude informovať v primeranej dobe. Následne nato sme podali námietku zaujatosti voči pánovi vyšetrovateľovi, o ktorej bude musieť rozhodnúť, a taktiež boli podané dve trestné oznámenia,“ opísal Para, čo sa dialo v Nitre.

Jedno z trestných oznámení sa má týkať utorňajšieho výsluchu Aleny Zs., ktorá mala podľa polície Kočnerovi sprostredkovať služby svojho vraždiaceho komanda. „Pani Alena Zs. popísala praktiky, ktoré sú na nej realizované konkrétnymi osobami, pravdepodobne príslušníkmi Policajného zboru, a ktoré je nutné označiť za nátlakové.

Podali sme trestné oznámenie za marenie spravodlivosti,“ doplnil Para s tým, že bude musieť teraz prebehnúť vyšetrovanie na objasnenie týchto skutočnosti. Druhé trestné oznámenie je smerované na ľudí zodpovedných za únik informácií zo spisu smerom k verejnosti. Para ho označil za neželaný a škodlivý.

Kočnerov obhajca tiež opakovane napadol skutočnosť, že sú s klientom stále umiestňovaní do miestnosti číslo 4 v leopoldovskej väznici. Má preto dojem, že táto miestnosť je monitorovaná. „Čiže je porušené právo na legitímnu poradu s advokátom,“ argumentuje Para. „Namietali sme tiež to, že nám nedovolili nahliadnuť ani len do časti spisu,“ pokračuje vo výpočte advokát.

Advokát Ladislav Kuruc vysvetlil, že množstvo námietok a sťažností je bežným postupom obhajoby a slúži najmä ako výhoda pri súdnom pojednávaní. „Podozrenie advokáta z odpočúvania stretnutí s klientom je iba domnienkou, ktorú treba podporiť jednoznačným dôkazom, inak neobstojí. Chápem to celé ako bežnú súčasť obrany, ktorú by mohli využiť niekedy v budúcnosti. Narušenie práva na spravodlivý proces je taktika obhajoby, ktorá nemusí byť zohľadnená počas vyšetrovania, ale môže zarezonovať pri pojednávaní na súde, vrátane prípadného dovolania alebo konania na Ústavnom súde, kde môžu dospieť až k znehodnoteniu niektorých dôkazov z vyšetrovania,“ konštatoval Kuruc. Podľa neho oprávnenosť týchto námietok ukáže až čas.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači neďaleko Galanty. Na konci septembra pri raziách v Kolárove a Komárne polícia zadržala bývalého policajta Tomáša Sz., ktorý mal obete zastreliť, jeho bratranca a bývalého vojaka Miroslava M., ktorý mu pomáhal najmä ako vodič.

Na vraždu sa dali podľa polície najať od Aleny Zs. prostredníctvom svojho známeho Zoltána A. Podozrenie, že za činom stál kontroverzný podnikateľ, polícia potvrdila, keď 8. marca z objednania vraždy obvinili Kočnera. Za mrežami je od vlaňajšieho júna pre falšovanie miliónových televíznych zmeniek a okrem toho čelí aj ďalším štyrom trestným stíhaniam za ekonomické trestné činy a nedovolené ozbrojovanie.

VIDEO: Pozrite si ako Kočnera privážajú na výsluch o vražde.

Video
59 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka