Šefčovič: Dať vlastnú tvár do vypätej kampane a bojovať proti extrémizmu nebolo jednoduché

Neúspešný kandidát v boji o post prezidenta a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič hovorí, že v Bruseli sa ho pýtali aj na to, či sa manželka po kampani už cíti dobre. Šefčovičovu manželku v kampani na internete zosmiešňovali niektoré weby a niektorí podporovatelia neskoršej víťazky Zuzany Čaputovej. Samotný Šefčovič vidí svoju budúcnosť v Bruseli a chcel by v eurokomisii pokračovať aj ďalej. Potvrdil to pre slovenských novinárov.

04.04.2019 14:03 , aktualizované: 16:45
debata (41)

VIDEO: Šefčovič sa vo videu TV Pravda vyjadril aj k tomu, ako budúcu prezidentku Čaputovú vidia v Bruseli, ako vníma vnútropolitickú diskusiu po voľbách v Smere, vrátil sa aj k jednému z motívov kampane a to jeho vzťahu ku kresťanstvu a vyjadril sa aj k tomu, ako sa z kampane preorientuje späť do agendy eurokomisára.

Video

"Pricestoval som v pondelok večer. V kolégiu komisárov som už predkladal prvé materiály, ktoré zosumarizovali, čo všetko sme už v Energetickej únii dosiahli. Predseda eurokomisie Jean-Claude Juncker ma poveril, aby som viedol delegáciu EK na summit v Pekingu o novej Hodvábnej ceste,“ povedal Šefčovič.

Už v máji sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Po nich sa budú nanovo tvoriť inštitúcie EÚ. "Predstava je zatiaľ taká, že by som sa chcel opäť uchádzať o post eurokomisára. Myslím si, že celý harmonogram bude závisieť od toho, ako dopadnú voľby do Európskeho parlamentu, ako bude fungovať, ako rýchlo sa v ňom vytvorí proeurópska väčšina, a tiež od toho, kto bude nový predseda Európskej komisie. Ten bude žiadať jednotlivé vlády o nominačné listy,“ tvrdí Šefčovič. "Budem zvedavý, či ma slovenská vláda opäť navrhne na post eurokomisára. Ak by to tak bolo, tak sa budem o takýto post uchádzať,“ vyhlásil.

Šefčovič je najdlhšie slúžiacim eurokomisárom, v EK je od roku 2009. "V ďalšej Európskej komisii by mal záujem o silné ekonomické portfólio,“ prezradil europoslanec Eduard Kukan (nezávislý, kandidoval za SDKÚ, pozn. red.), čo sa hovorí o ambíciách Šefčoviča v bruselských kuloároch.

Kukan v prezidentskej kampani podporil slovenského eurokomisára a stále si myslí, že bol najlepšie pripravený zhostiť sa úlohy hlavy štátu. Zároveň však tvrdí, že v prezidentských voľbách dával hlas inému Šefčovičovi, ako je ten, ktorý pôsobí v Bruseli.

"Tu je doma. Všetci ho v Bruseli poznajú a rešpektujú. Predpokladám, že vláda ho opäť nominuje. Vypočúvania sú dlhé a budú a budú ho grilovať. Hovoril aj veci v prezidentských voľbách, ktoré sú v úplnom nesúlade s postojmi európskych socialistov,“ povedal pre novinárov europoslanec Eduard Kukan. "Zvolenie Zuzany Čaputovej vnímajú v Bruseli mimoriadne pozitívne,“ tvrdí.

To potvrdil aj Šefčovič. "Pozitívne tu prijali, že sa ženy na Slovensku takto dokážu presadiť a že máme prvú ženu, ktorá sa stala hlavou štátu,“ reagoval.

"Šefčovič má veľmi silnú reputáciu v Bruseli. V kampani si príliš nepomohol. Ale v eurokomisii má výsledky,“ tvrdí Tomáš Valášek, šéf bruselskej pobočky Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier a bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO.

Šefčovič sa v Bruseli neodstriháva celkom od slovenskej politiky. "Prechod bol rýchly, dodnes dostávame veľa odkazov, aj gratulačných, Hovoria aj to, že im už chýbame,“ vyhlásil eurokomisár, ktorý plánuje nejakým spôsobom zapojiť sa do kampane pred májovými eurovoľbami. "Samozrejme, keby moja účasť na nejakých podujatiach mala pomôcť k tomu, aby sme zvýšili záujem ľudí o voľby, tak to rád urobím, aj keď ešte nemám predstavu, ako by to fungovalo,“ uviedol Šefčovič.

Podpredseda eurokomisie sa tiež vyjadril k dianiu v Smere, v ktorom jeho prezidentskú prehru hodnotili rôzne. "Je to vnútrostranícka diskusia. Nie som členom Smeru. Myslím si, že po každých takýchto významných voľbách je dobré, aby si stranícki lídri dokázali vyhodnotiť, ako ďalej postupovať. Vždy to doteraz vedeli a myslím, že to teraz bude rovnaké,“ uzavrel Šefčovič.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019