Pod Tatrami sa opäť rozhorelo, požiar zničil 3,4 hektára lesa

Iba pred pár dňami likvidovali hasiči lesný požiar, ktorý pod Tatranskými Zrubmi vo Vysokých Tatrách zničil zhruba 1,3 hektára lesa na území v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u). V piatok (5. 4.) popoludní sa rozhorelo opäť. Zopakoval sa scenár z minulého víkendu, kedy oheň hneď dvakrát úradoval v blízkosti Strání pod Tatrami, uviedla Martina Petránová zo ŠL TANAP-u.

06.04.2019 14:20
debata (3)

Aj tentoraz požiar vypukol neďaleko rómskej osady, plamene sa rovnako ako pred týždňom rozšírili z trávnatých plôch až do lesného porastu. Ten sa nachádza na území v správe tatranských lesníkov, konkrétne v ochrannom obvode Tatranské Matliare. Na mieste boli až do večera hasiči, ktorí likvidovali posledné zvyšky požiaru. Oheň zasiahol 3,38 hektára lesa, upozornila Petránová s tým, že ŠL TANAP-u predbežne odhadli škodu na zhruba 8 000 eur.

Lesníci v tejto súvislosti opäť apelujú na ľudí, aby boli počas teplých slnečných dní obzvlášť ohľaduplní a správali sa primerane k prostrediu, v ktorom sa nachádzajú. To znamená, nepoužívali otvorený oheň a neodhadzovali ohorky z cigariet počas prechádzok v prírode, zdôraznila Petránová.

K výzve sa pridávajú aj ochranári, riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko pripomenul, že takéto požiare, ktorých je na území najväčšieho národného parku čoraz viac, spôsobujú nielen ekonomické škody, ale majú negatívny vplyv aj na pôdu, rastlinstvo a živočíšstvo v postihnutej oblasti. Pohyblivejšie jedince pri troche šťastia dokážu ujsť, veľké percento menej pohyblivých druhov také šťastie nemá a v ohni zahynie. Zhorenisko je cintorínom živočíchov, najmä hmyzu, obojživelníkov, plazov, drobných cicavcov a vtáčích hniezd s vajíčkami, uzatvára Majko.

Jeden z najväčších požiarov na území TANAP-u zasiahol vlani 30– hektárovú plochu v 4. a 5. stupni ochrany prírody v lokalite nad Kežmarskými Žľabmi. Škody na prírode, ktoré oheň napáchal, vtedy vyčíslili na 1,3 milióna eur. Vtedy sa požiar taktiež rozšíril zrejme kvôli nedbalosti ľudí a manipulácii s otvoreným ohňom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lesný požiar