V cirkusoch budú namiesto levov mačky

Predstavenia s divokými zvieratami na Slovensku končia. Pod cirkusovým šapitom nebudú môcť vystupovať po 1. septembri. Principáli však tvrdia, že trend v Európe je opačný.

10.04.2019 10:00
lev, cirkus, drezúra Foto:
Ilustračné foto.
debata (77)

Zákaz zvierat v cirkusoch vyplýva z návrhu vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zakázané by mali byť vystúpenia s divoko žijúcimi zvieratami, ako sú mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty či medvede. Naopak, pes, mačka či fretka môžu zostať, vyhláška však upravuje pravidlá ich drezúry. Po novom sa nemôže používať oheň, výcvik ich nesmie bolieť a pri príznakoch stresu alebo únavy musí byť prerušený. Povolené je komentované kŕmenie zvierat, prednášky v zoologickej záhrade či používanie dravcov na sokoliarskych vystúpeniach.

Agrorezort chce chrániť najrizikovejšiu skupinu zvierat. „Použitie v cirkusoch často prekračuje alebo je na hrane s prekročením ich biologických a fyziologických schopností. Aj neustále premiestňovanie im môže spôsobovať stres, poruchy zdravia alebo správania,“ vysvetľuje Daniel Hrežík z odboru komunikácie ministerstva.

Aktivisti zo Slobody zvierat nie sú spokojní s vyhláškou, hoci sa už roky zasadzujú za zákaz vystupovania zvierat v cirkusoch. „Navrhovali sme tzv. pozitívny zoznam, vymenovanie povolených druhov zvierat, napríklad mačka domáca, pes a tak ďalej. Druhy, ktoré nie sú v zozname, by boli automaticky zakázané. Súčasný negatívny zoznam nepovažujeme za úplný,“ vyjadrila sa Silvia Čaňová zo Slobody zvierat, ktorá stojí za kampaňou Cirkus bez zvierat.

Principáli s iniciatívou ministerstva nesúhlasia. Podľa Hynka Navrátila, riaditeľa cirkusu Humberto, je európsky trend opačný. „Veľa krajín takéto obmedzenia uvoľňuje a pristupujú skôr k regulácii. Napríklad vo Švajčiarsku znova povolili šelmy, o rovnakom kroku uvažuje aj Holandsko,“ hovorí. Okrem Slovenska je využívanie zvierat na verejné vystúpenia zakázané v 19 krajinách Európskej únie.

Zvieratá, ktoré majú v cirkuse stopku

Foto: SHUTTERSTOCK
delfín, cirkus
  • mačkovité šelmy
  • slony
  • delfíny
  • žirafy
  • primáty
  • medvede

„Ak vyhláška prejde v nezmenenej podobe, bude to víťazstvo demagógie. Na Slovensku cirkusy nemáte a cielene šírením dezinformáciám sa nemal kto brániť,“ vyjadril postoj českých cirkusov Jaromír Pavlík, koordinátor iniciatívy Cirkusy spoločne, ktorá zasa bojuje za zachovanie predstavení so zvieratami u našich západných susedov.

Majiteľ cirkusu Aleš považuje zákaz za neuvážený. „Každý si hovorí svoje, ale nikto sa nepríde presvedčiť,“ rozčuľuje sa Antonín Aleš. Do cirkusu pozýva aj ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (SNS). Podľa neho stav zvierat pravidelne kontroluje veterinárna správa. „Sú ako členovia rodiny, nemôžeme im ubližovať,“ vysvetľuje Aleš.

Pritom práve tento cirkus sa nemohol v marci rozložiť v Pezinku. Primátor Igor Hianik totiž sľúbil, že cirkusy so zvieratami do mesta nepustí. „Išlo o mestské pozemky. Ak by malo byť vystúpenie na súkromných pozemkoch, nedalo by sa takto rozhodnúť,“ povedal Hianik pre Pravdu. Cirkusu sa nakoniec ujali Senec a Nové Zámky, ktoré poskytli zadarmo miesto na rozloženie, vodu a elektrinu.

Práve zvieratá priťahujú divákov. „Ak by sme ich nemali, návštevnosť by klesla o 30 až 40 percent,“ hovorí Aleš. Podľa neho je návštevnosť vystúpení veľmi dobrá a väčšina ľudí so zvieratami v cirkuse problém nemá. Naša anketa však svedčí o opaku. „Už bolo načase zaradiť sa k tým rozumnejším krajinám. Zháňal som podpisy na petíciu, rozdával plagátiky, ktoré upozorňovali na týranie zvierat," hovorí Miroslav Sedlák z Bratislavy.

Teraz sa však vynára ďalší problém: Čo so skrotenými zvieratami? „Zoologické záhrady ich nevezmú, sú preplnené,“ argumentuje Aleš, ktorý je rozhodnutý zvierat sa nevzdať. „Ak nebudú môcť vystupovať, budeme ich mať vo zverinci. Budeme vystupovať s mačkami, koňmi, so psami. Ak cirkus nemá zvieratá, je to varieté," vysvetľuje svoj postoj.

Aktivisti vidia riešenie v záchranných staniciach. „Ak sa cirkusy zakážu na úrovni Európskej únie, zákon bude mať viacročné prechodné obdobie, aby sa mohli cirkusy pripraviť. Čiže, aby nerozmnožovali zvieratá, nenakupovali nové a hľadali im umiestnenie v záchranných staniciach. Návrat do voľnej prírody by už zväčša nezvládli," vysvetľuje Čaňová.

My však takýto problém nemáme, podľa agrorezortu totiž neevidujeme žiaden slovenský cirkus. V Čechách v súčasnosti funguje okolo 25 cirkusov. Tiež uvažovali o zákaze vystupovania, nakoniec by však cvičitelia zvierat mali chodiť na pravidelné preskúšanie, aby si obnovili licencie. Zákaz vystupovania zvierat v cirkusoch je len jedno z opatrení na ich ochranu. Od vlaňajšieho septembra totiž náš zákon definuje zviera ako živého tvora a cítiacu bytosť.

Čo si myslíte o zákaze zvierat v cirkuse? Budú vám chýbať?

  • Claudia Drong, 22, Bratislava, materská dovolenka

    Zviera do cirkusu nepatrí. Je to živý tvor, ktorý dýcha, vníma a cíti presne ako človek. Nikdy som v cirkuse nebola, nemám to srdce pozerať sa na to, ako sa trápia a cvičia s nimi ako s bábkami. Zviera patrí do prírody. Súhlasím so zákazom, v cirkuse mi chýbať nebudú. Rodičia, ktorí berú svoje deti do cirkusu, ich nevedome učia, že zviera je vec. Deti treba učiť, že každé jedno zviera je živá bytosť a treba ich viesť k tomu, aby zvieratá milovali a starali sa o ne, že zviera takisto potrebuje pokoj a pocit domova, presne ako človek. Cirkus nie je správny príklad. Zvieratá sa trápia, robia cviky im neprirodzené, sú v strese a my to dobrovoľne dopúšťame. Svoje dieťa budem učiť, že zvieratká nie sú hračky.

  • Andrej Masarovič, 30, Viedeň, fitnestréner/po­radca

    Myslím si, že je to správny krok, lebo zvieratá majú v podstate úplne iný účel v živote, ako performovať pred publikom. Ľudia im berú voľnosť, veľkú časť života trávia v klietkach, kde sa ani poriadne nemôžu hýbať alebo si zabehať. Takisto trávia veľa času v blízkosti ľudí, čo tiež nie je prirodzené. Metódy, ktoré ľudia používajú na to, aby zvieratá ukázali určité nebezpečné triky, sú strašné. Preto ma ani cirkus, kde vystupujú zvieratá, nikdy nelákal, chýbať mi nebudú. Existujú aj iné možnosti, ako si pozrieť predstavenie, začnime napríklad od ľudí, ktorí to robia dobrovoľne a zabávajú sa na tom obe strany, čo je podstatné.

  • Tereza Osvaldová, 22, Bratislava, dispečerka

    Nie som za zrušenie zvierat v cirkuse, podľa mňa zvieratá do cirkusu patria, je to súčasť programu. Určite mi budú chýbať, lebo aspoň vidieť, že tie zvieratá niečo dokážu a nie sú agresívne. Svojmu dieťaťu to vysvetlím tak, že niektorí ľudia sú proti, preto sa už nemôžeme na ne chodiť pozerať.

  • Barbara Kročilová, 19, Partizánske, študentka

    Podľa mňa by mali byť zakázané všetky zvieratá, lebo sú si všetky rovné. Bez ohľadu na to, či sa pes, mačka, alebo fretka dokážu naučiť povely rýchlejšie ako také slony napríklad. Nemôžeme ovládať to, ako sa k nim budú v cirkuse správať a či ich nebudú drastickými spôsobmi karhať za neúspešné pokusy zvládnuť povel. Závisí to od cirkusu, nechcem diskriminovať, ale nevidíme im do „kuchyne“. Zvieratá v cirkuse mi chýbať budú, lebo je úžasné, čo dokážu za pomoci človeka. Ale myslím si, že aj pre ne to bude lepšie, lebo nebudú vystavené zbytočnému stresu. Deti, ktoré zvieratá v cirkuse už videli, sa budú pýtať, prečo tam nie sú. Staršie to pochopia samy, mladším treba vysvetliť, že im je lepšie, keď majú slobodu a že sa nenarodili na svet pre to, aby vystupovali.

  • Barbora Blanarovičová, 35, Bratislava, materská dovolenka

    Zvieratká patria do svojho prirodzeného prostredia, tak ako aj my ľudia. Tiež by sa nám nepáčilo, keby nás niekto bil, kričal po nás či nás nútil rôznymi neprirodzenými metódami robiť nebezpečné triky. Zvieratá v cirkuse mi určite nebudú chýbať, pretože som zástanca toho, že toto je čisto len o zábave nás ľudí a našej sebeckosti. Trápenie zvierat podporovať nebudem. Keď cirkus, tak len s ľuďmi. Dcére to vysvetľujem tak, že aj zvieratká a rovnako aj my ľudia máme svoje miesto na zemi a ony patria do prírody.

  • Laura Riganová, 22, Senica, študentka

    Môj názor je taký, že zvieratá, ktoré sú v cirkusoch, a je to jedno, či sú to divo žijúce, alebo naše domáce, tam nemajú čo robiť. Zvieratá patria na slobodu do svojho prirodzeného domova. Treba si uvedomiť, že niektoré druhy sú ohrozené a niektoré dokonca už aj vďaka našej aktivite vymierajú.

  • Martin Hargaš, 27, Bratislava, vedúci predajne

    Podľa mňa žiadne zviera by nemalo byť používané v cirkuse na pobavenie ľudí. Bez ohľadu na druh, je to nehumánne. Nebudú mi chýbať, nepatria tam. Nepáčia sa mi praktiky, akými ich učia trikom, respektíve veciam, ktoré sú im cudzie a neprirodzené. Svojmu dieťaťu by som to vysvetlil tak, že tým zvieratkám je ubližované a že to, čo vidia, je len výsledkom týrania. Ak chcú vidieť zvieratká, môžeme ísť do prírody alebo do kontaktných parkov, kde im nikto neubližuje.

  • Karin Dziubanová, 22, Bratislava, obchodná poradkyňa

    Myslím si, že je to pozitívny posun, vďaka ktorému si každý uvedomí, že vystupovanie zvierat v cirkusoch nie je pre samotné zvieratá žiadnym spôsobom príjemné. Davy kričiacich ľudí, uzavreté stiesnené priestory a v neposlednom rade drezúra proti ich vôli. To je niečo, čo je nepríjemné aj pre človeka, nieto ešte pre zviera, ktoré ma citlivý sluch a nemá ako vyjadriť svoj názor. Zvieratá v cirkuse mi chýbať nebudú. Ja si pod slovom „cirkus“ predstavím akrobatov, žonglérov, fakírov či hadie ženy. Jednoducho ľudí, ktorí tvrdo na sebe pracujú a predvádzajú dych berúce vystúpenia. Dieťatku by som vysvetlila, že drezúra a vystupovanie nie sú pre ne určené, príjemné ani prirodzené. Zvieratká možno vidieť aj v lesoch, prírodných rezerváciách a v neposlednom rade v zoologickej záhrade. Myslím si, že pre dieťa je oveľa väčší zážitok si zvieratko pohladiť, vypočuť si jeho príbeh a vidieť ho šťastné, ako sa pozerať na umelé vystupovanie v cirkuse.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkus