Výbor vypočul kandidátov na policajného prezidenta a šéfa inšpekcie

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť vypočúval dnes kandidátov na funkcie prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Z troch kandidátov na policajného šéfa nakoniec verejným hlasovaním ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer) odporučil Milana Lučanského a Ivana Ševčíka a na šéfa inšpekcie Adriána Szabóa.

10.04.2019 09:09 , aktualizované: 15:14
debata (12)

Video: Poslanci brannobezpečnos­tného výboru sa troch záujemcov o post policajného prezidenta pýtali, ako chcú udržať policajtov v zbore, pýtali sa ich na najväčšie úspechy a neúspechy…

Video

Saková v krátkom čase po stretnutí s kandidátmi oznámi, ktorý z nich bude novým policajným prezidentom a šéfom inšpekcie. „Som veľmi rada, že branno-bezpečnostný výbor veľmi odborne pristúpil k tomu, aby skutočne prehodnotil všetkých kandidátov, ktorí boli prihlásení,“ povedala po dnešnom výjazdovom zasadaní vlády SR v Bardejove.

Za šéfa inšpekcie Adriána Szabóa

Parlamentný výbor odporúča za riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa, riaditeľa úradu.

Szabó zdôraznil potrebu väčšej otvorenosti, dôveryhodnosti, odbornej akceptovateľnosti, nezávislosti a chce pracovať na zlepšovaní podmienok. Čo sa týka nezávislosti úradu, myslí si, že „všetko je o ľuďoch, ktorí v systéme pôsobia“. Preto považuje za dôležité morálne a hodnotové vlastnosti pri prijímaní pracovníkov.

V oblasti lustrácií by chcel do budúcnosti rozvíjať myšlienku elektronických služobných preukazov. Súčasné rozčlenenie inšpekcie považuje za adekvátne. V súvislosti s rozšírením pôsobnosti inšpekcie o Zbor väzenskej a justičnej stráže a colníkov bude podľa neho potrebné zvýšiť počet zamestnancov.

Na otázky okolo lustrácie viacerých novinárov v súvislosti s kauzou Rybanič odpovedal, že je to záležitosť vyšetrovateľa. Ak novinárom prizná status poškodenej osoby, určite budú vypočutí. Podľa jeho názoru by im tento status mal byť priznaný. V súvislosti s vyčlenením časti vyšetrovania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka na inšpekciu podotkol, že podobné prípady boli aj v minulosti. Na pochybnosti, či má inšpekcia kompetencie vzniesť obvinenie, reagoval tým, že podľa jeho názoru ich má. Argumentuje prechodným ustanovením.

Úrad inšpekčnej služby by mal „stabilizovať kádre“, mali by sa zvýšiť aj tabuľkové počty zamestnancov. Myslí si to súčasný policajný viceprezident Martin Krčmárik, ktorý sa o pozíciu uchádzal tiež. V oblasti organizačnej štruktúry by chcel, aby sa úrad delil na päť základných útvarov.

Vylúčil, že by dochádzalo k akejkoľvek lustrácii novinárov v čase, keď bol veliteľom spravodajskej jednotky alebo národnej jednotky finančnej polície. Zároveň však uviedol, že ak je dôvod na lustráciu osoby, či už novinára, policajta, alebo kohokoľvek, tak k nej môže dôjsť. „Bez ohľadu na jej spoločenské postavenie,“ doplnil.

Róbert Zaplatílek vyzdvihol svoje skúsenosti z inšpekcie. Počas vypočúvania sa ho pýtali poslanci na lustrácie aj pomoc farmárom na východe Slovenska. K lustráciám novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka sa vyjadrovať nechcel.

„Vo veci sa koná,“ vysvetlil. V súvislosti s farmármi povedal, že jeden policajt je obvinený, ďalšie veci sa preverujú. Zároveň uviedol, že polícia farmárom pomôcť chcela, poskytla iniciatívu, ale očakávala aj iniciatívu od samotných farmárov, ktorí podľa neho nemali čas.

Ševčík by posilnil bezpečnosť v mestách a obciach

Ako posledný s prejavom vystúpil policajný pridelenec v Prahe Ivan Ševčík, ktorý upozornil na fakt, že zvyšovanie platov v armáde by podľa neho viedlo k odchodom ľudí z polície, čo považuje za neefektívne. Zároveň sa chce z pozície policajného prezidenta venovať otázke miestnej bezpečnosti. Tvrdí, že 99% občanov nezaujíma NAKA, ale práve vec bezpečnosti v mieste bydliska.

Hovoril aj o potrebe zamedziť podvodom s daňami a nazdáva sa, že by bolo dobré zaoberať sa aj koncepciou riadenia podriadených, najmä v okresoch. Rovnako sa zamýšľa nad decentralizáciou niektorých útvarov. „Nie všetko musí byť v Bratislave,“ poznamenal.

Piliara na post oslovil Lučanský

Druhým vypočutým kandidátom bol banskobystrický policajný riaditeľ Ivan Piliar, ktorý počas výsluchu priznal, že ho v súvislosti s výberovým konaním na post policajného prezidenta oslovil sám Lučanský. „Vyhodnotil moju minulosť a povedal, že by bolo dobré, keby som sa uchádzal o tento post,“ uviedol Piliar.

Počas prejavu sa sústredil hlavne na podfinancovanie polície, ktoré vidí ako jeden zo základných problémov. Radikálne organizačné zmeny by v polícii ako jej šéf nerobil. „Najväčší problém vidím v stabilizácii policajného zboru, lebo široká verejnosť momentálne nemá záujem o túto prácu. Myslím si, že jedným z dôvodov je aj finančné ohodnotenie policajného zboru,“ povedal poslancom. O tom, či je Lučanskému dostatočne schopným protikandidátom, sa pre médiá nechcel vyjadrovať.

Lučanský chce zabrániť lustráciám

Ako prvý sa pred výbor posadil súčasný dočasný prezident policajného zboru Milan Lučanský. Počas dvadsaťminútového prejavu vyjadril svoj nesúhlas s odchodom policajtov do iných profesií, respektíve ich povýšenia bez dostatočnej kvalifikácie. Zároveň dodal, že jeho prioritou je zabránenie bezdôvodným lustráciám.

Zároveň dal pokyn na to, aby sa polícia zaoberala nahrávkami, ktoré má z talianskej strany. Uviedol to v odpovedi na otázku o nahrávkach medzi bývalou štátnou radkyňou Máriou Troškovou a talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom.

„Bolo z môjho pokynu dané, aby sa týmito nahrávkami zaoberali. Sú nahrávky, ktoré poskytla talianska strana. Aj napriek tomu, že boli vyhodnotené v tíme, že sú neupotrebiteľné, tak zjavne sme to dali analyzovať a bude možnosť z nich vyextrahovať veci,“ povedal počas vypočúvania. Po vypočutí spresnil, že vyšetrovateľom boli poskytnuté „nejaké dátové nosiče, ktoré boli vyhodnotené, že sa z nich nedajú načítať informácie“. Lučanský verí, že budú použiteľné.

Lučanský doplnil, že už bolo začaté konanie vo veci. „Aby sme vyčistili celkovo činnosť pána Vadalu na území Slovenska. Cestou prokuratúry bude požiadané o medzinárodnú právnu pomoc. Povedal som, že to je už na nich, či to bude tak, že sa len vyžiadajú materiály od talianskych orgánov, alebo to bude aj osobné vypočutie a vyťaženie pána Vadalu v Taliansku. Nebránim sa tomu,“ vyhlásil Lučanský s tým, že akákoľvek trestná činnosť z toho vyplynie, bude riešená.

Rozhodne ministerka vnútra

Definitívne slovo bude mať v oboch prípadoch ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), pretože rozhodnutie výboru má iba odporúčací charakter, uchádzači však musia splniť niekoľko zákonných predpokladov.

Komisie pre výber nového prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby odobrili po troch kandidátoch na oba posty. Na post policajného prezidenta vyhodnotili ako vhodných uchádzačov súčasného prezidenta Milana Lučanského, banskobystrického policajného riaditeľa Ivana Piliara a policajného pridelenca v Prahe Ivana Ševčíka. Na post šéfa inšpekcie sú podľa verdiktu výberovej komisie vhodní uchádzači Martin Krčmárik, ktorý momentálne pôsobí ako policajný viceprezident, súčasný šéf inšpekcie Adrián Szabó a jeho zástupca Robert Zaplatílek.

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť kandidátov vypočuje, ministerka následne rozhodne o obsadení postov. Funkčné obdobie nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie má byť štyri roky, o posty sa môžu uchádzať opätovne.

TV Pravda: Ministerka vnútra Denisa Saková sa ku kandidátom na policajného prezidentka vyjadrovala na brífingu 13. marca. (13.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #inšpekcia ministerstva vnútra #Denisa Saková