VIDEO: Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

Už 23 rokov patrí 11. apríl Dňu narcisov. Ich žiarivá farba nielen privoláva jar. Pripomína nám, že nad zákernou chorobou možno vyhrať.

11.04.2019 15:12
debata (13)
Video

Tohtoročnú zbierku zaštiťovalo heslo: Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis? Za každým je totiž nie veľmi veselý príbeh. Žiaľ, každý z nás pozná vo svojom okolí niekoho, kto trpí rakovinou, vysvetľuje riaditeľka nadácie Liga proti rakovine. Drobný jarný kvietok oznamuje, že jeho nositeľovi záleží na boji proti rakovine.

Kampaň podporili mnohé známe tváre. „Máme pocit, že ľudia veľmi dobre vnímajú Deň narcisov. Veľa si ich rado pripne na kabát,“ pokračuje Kováčová. Hovorí, že nejde len o finančnú zbierku. „Je to najmä morálna podpora pacientov s onkologickým ochorením. Sú radi, že na nich myslíme,“ pripomína.

Do ulíc po celom Slovensku vyšlo do ulíc vyše 16-tisíc dobrovoľníkov, ktorí rozdávali narcisy. V uliciach Bratislavy sme stretli študentov Spojenej školy z Tokajíckej ulice. Pochvaľovali si, že už nemusia vysvetľovať myšlienku zbierky, naopak, ľudia sa sami pristavujú a prispievajú.

„Vyzbierané peniaze použijeme najmä na psychosociálnu pomoc, prevenciu a vzdelávanie. Podporujeme aj výskum liečby tejto choroby, či jednotlivé zariadenia, ktoré sa o pacientov starajú,“ hovorí Kováčová.

Potom sme nazreli aj do centrály, kam dobrovoľníci z ulíc nosili zapečatené biele škatule s darmi a tam spolu so zamestnancami banky vyzbierané peniažky starostlivo prerátali. „Podrobné vyúčtovanie možno nájsť na stránke Ligy proti rakovine,“ dodáva Kováčová.

Kto dnes nestihol prispieť na Deň narcisov, môže tak urobiť do 17. apríla či už SMS správou na číslo 848, cez darcovský portál, alebo aj cez sieť bankomatov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Deň narcisov