Saková: Každý únik informácií marí vyšetrovanie

Každý únik informácií z vyšetrovania alebo policajnej databázy marí vyšetrovanie. Ministerstvo vnútra (MV) SR pripravuje procesné opatrenia, aby sa únikom zabránilo. V nedeľnej relácii TA3 to povedala šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer).

14.04.2019 12:59
za slusne slovensko, Kuciak, Foto: ,
Pietne miesto v Bratislave ako spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.
debata (6)

„Každý únik informácií spôsobuje ťažkosti v každom vyšetrovaní, pretože neprináša väčšie svetlo do vyšetrovaného prípadu. Tu ide o zákonnosť,“ zdôraznila. Nie je podľa nej podstatné, či je policajt dobrý, alebo zlý, či únik pomôže, alebo nepomôže vyšetrovaniu. Podotkla, že úniky dávajú informácie aj páchateľovi, akým smerom sa vyšetrovanie uberá. V oblasti legislatívy sa v tejto súvislosti podľa jej slov stretávajú na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

K mareniu vyšetrovania podľa nej prispievajú aj úniky z policajných databáz. „Robíme operatívne opatrenia, aby sme videli, ktorý policajt čo lustruje, aké oprávnenia na lustráciu má,“ avizovala s tým, že pripravujú elektronický služobný preukaz. Preukaz označila ako prvok, ktorý bude slúžiť na to, aby sa minimalizovalo riziko úniku informácií.

K úniku informácií z osobného spisu vyšetrovateľa tímu Kuciak Petra Juhása povedala, že je to neprípustné. Inšpekcia MV podľa jej slov už podnikla kroky, vyšetrovanie je v prípravnej fáze a uskutočnilo sa niekoľko úkonov trestného konania. Zmenu šéfa vyšetrovacieho tímu nezvažuje. Povedala, že pokiaľ policajt neprekročí svoje kompetencie a právomoci, má plnú podporu vedenia.

Na otázky vo veci výpovede Miroslava M., obvineného v prípade vraždy Jána Kuciaka, odpovedať nechcela, pretože nemá podrobnejšie informácie. Doplnila, že kompetencie informovať o priebehu vyšetrovania prípadu vraždy novinára má Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Vyjadrila sa aj k otázke bankovej transakcie prokurátora Dušana Kováčika. Potvrdila, že vo veci koná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry a transakciu preveruje. „Prípravná fáza je neverejná, v rámci toho sa neposkytujú žiadne informácie, aby sa nezmarilo vyšetrovanie,“ povedala.

Saková reagovala aj na otázky vo veci stretnutia s poslancom Národnej rady SR Marianom Kotlebom (ĽSNS). Podotkla, že sa týkalo vraždy v Dobšinej, kde rómsky recidivista zavraždil miestneho futbalistu.

Kotleba ju podľa jej slov oslovil s tým, že má informácie o udalosti a situácii v meste po vražde. Podotkla, že je ochotná sa stretnúť s kýmkoľvek, pokiaľ ide o informácie smerujúce k zvýšeniu bezpečnosti obyvateľov Slovenska. „Politika v tomto prípade musí isť bokom,“ zdôraznila. Skonštatovala, že s Kotlebom konzultovala jeho názory a nápady na upokojenie situácie v Dobšinej.

Zároveň uviedla, že sa už v Dobšinej uskutočnilo stretnutie predstaviteľov polície a mesta, na ktorom sa rozprávalo o bezpečnostných opatreniach. Situácia je podľa jej slov momentálne pokojná. Hliadky kotlebovcov v meste podľa jej slov zatiaľ nevyvolali žiaden incident, polícia ich monitoruje ako šesťčlennú skupinu, ktorá sa prechádza po meste. Dodala, že pokiaľ nedôjde k trestnému činu, polícia nemá právo zasiahnuť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #vražda novinára Jána Kuciaka