Saková vymenovala nového policajného prezidenta

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) vymenovala v pondelok do funkcie prezidenta Policajného zboru (PZ) SR Milana Lučanského, ktorý políciu dočasne viedol od vlaňajšieho mája. Rozhodla sa tak po osobnom stretnutí s dvoma kandidátmi, ktorých do výberu posunul parlamentný brannobezpečnostný výbor.

15.04.2019 10:30 , aktualizované: 18:32
debata (34)

VIDEO: Pozrite si príhovor Lučanského už ako novovymenovaného policajného prezidenta

Prioritami staronového prezidenta PZ SR Lučanského sú stabilizácia PZ a zvýšenie dôveryhodnosti polície, uviedol to po vymenovaní.

„Všetky kroky, ktoré budem ako prezident Policajného zboru vykonávať, budú smerovať k týmto dvom prioritám,“ povedal Lučanský. Zároveň zopakoval, že v prípade nástupu nového ministra vnútra nevylučuje odchod z funkcie. „Všetko je vecou dohody,“ zdôraznil. Na otázku, či bude zasahovať do tímov, ktoré vyšetrujú napríklad kauzu Gorila alebo vraždu novinára Jána Kuciaka, povedal, že na to zatiaľ nemá dôvod, keďže majú jeho plnú dôveru.

Saková skonštatovala, že dôvodom, prečo do funkcie nakoniec vybrala Lučanského a nie jeho konkurenta Ivana Ševčíka, ktorého tiež odporučil brannobezpečnostný výbor parlamentu, bol ten, že za Lučanského hlasovalo sedem poslancov. „Ani jeden poslanec nehlasoval proti,“ povedala.

Medzi opatreniami, ktoré chce prijať, je podľa jeho slov aj nastavenie systému kariérneho postupu. Skonštatoval, že dôležitá je ja motivácia, za potrebné považuje prilákať do polície najmä odborníkov. Nárast počítačovej kriminality a technický pokrok si podľa jeho slov vyžaduje fundovaných mladých ľudí.

Na otázky týkajúce sa zavedenia elektronických služobných preukazov Saková odpovedala, že o ňom budú rokovať ešte s Úradom vlády a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer). „Budeme sa to snažiť financovať z európskych štrukturálnych fondov. Ak to nebude možné, budeme na to používať rozpočtové prostriedky MV,“ ozrejmila ministerka s tým, že sa budú snažiť dosiahnuť výsledky do budúcich parlamentných volieb.

Lučanský skonštatoval, že preukazy môžu prispieť k sprehľadneniu a zefektívneniu polície. Ich zavedenie nadväzuje aj na nelegálne lustrácie. „Odbúra sa tým viac administratívy. Sú to veľmi závažné a svojím spôsobom protikorupčné opatrenia,“ ozrejmil s tým, že prispejú aj k sprehľadneniu činnosti policajtov.

Pokiaľ ide o poddimenzovaný stav polície, podľa slov ministerky pripravujú opatrenia nielen v oblasti platového ohodnotenia. Zdôraznila, že je potrebné riešiť celý komplex opatrení. „Je to aj veľmi závažná otázka bytovej politiky, ktorú sa budeme snažiť riešiť oveľa efektívnejšie v nasledujúcom období,“ povedala s tým, že už sa stretla aj so zástupcami Policajného prezídia a odborov.

S nástupom Lučanského ako dočasného šéfa polície boli sprevádzané veľké očakávania. Na poste vystriedal Tibora Gašpara, ktorý odišiel po protestoch po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Kariéra Lučanského

Svoju policajnú službu začal Milan Lučanský v roku 1989 ako frekventant Pohotovostného útvaru Verejnej bezpečnosti SR pre Pezinok. Neskôr sa stal starším inšpektorom a referentom, prešiel policajnými pracoviskami v Liptovskom Hrádku, v Žiline a v Martine. V roku 2004 sa stal vedúcim oddelenia odhaľovania odboru boja proti organizovanej kriminalite STRED Úradu boja proti organizovanej kriminalite, o štyri roky neskôr riaditeľom tohto odboru. Od roku 2012 pôsobil ako zástupca riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite. V rokoch 2012 až 2016 bol 1. viceprezidentom Policajného zboru, po nástupe vlády Ivety Radičovej z polície odišiel. V rokoch 2016 až 2018 bol generálnym riaditeľom policajnej inšpekcie na ministerstve vnútra. V novembri 2018 ho prezident Andrej Kiska vymenoval do hodnosti generála.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #polícia SR #Milan Lučanský