Prieskum: Smer pod 20%, Spolu-PS na 2. mieste, Most-Híd mimo parlamentu

Ak by sa parlamentné voľby konali v apríli 2019, prvé miesto by obsadila vládna strana Smer, a to s počtom percent 19. Hneď za ňou by nasledovala koalícia strán Progresívne Slovensko a SPOLU-OD s počtom percent 13,4%. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil v dňoch 8. apríla až 14. apríla 2019, a to na 1026 respondentoch. Trojicu strán s najväčším počtom hlasov uzatvára Ľudová strana Naše Slovensko s 10,5%.

18.04.2019 11:17 , aktualizované: 16:44
debata (727)

Štvrté miesto obsadila strana SaS s počtom percent 10,1, hneď za ňou nasleduje strana Borisa Kollára, SME RODINA s 9,4% hlasov. Šiesta pozícia patrí hnutiu OĽaNO s 9,1%, za ním nasleduje SNS s počtom hlasov 7,5%.

Nad 5% hlasov by sa podarilo získať aj strane KDH, a to 6,8%, Most-Híd by sa so ziskom hlasov 4,7% do parlamentu nedostal.

Baránek: Pokles preferencií Smeru nie je zatiaľ výrazný

Pokles predvolebných preferencií strany Smer nie je zatiaľ výrazný, stále majú výrazný odstup od ostatných strán. Pre agentúru SITA tak reagoval politický analytik Ján Baránek. „Prerozdeľujú sa voliči. Tí ľavicovejší si možno teraz vyberajú koalíciu strán Progresívne Slovensko a Spolu. To by mohol byť jeden z dôvodov. Uvidíme, ako to zamieša vznik politickej strany Andreja Kisku,“ dodal Baránek. Podľa neho sa od nového roka v Smere nič výrazné neudialo na to, aby strane klesali preferencie.

VIDEO: O budúcnosti politických strán diskutovali začiatkom apríla v relácii TV Pravda Ide o pravdu s moderátorkou Zuzanou Martinákovou Branislav Ondruš (Smer) a Igor Matovič (OĽaNO). Motiváciou Kisku je post ministra vnútra, nevylúčil Ondruš. Podľa Matoviča Kiska ohrozuje Sulíka.

Video

© Autorské práva vyhradené

727 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Focus #parlamentné voľby 2020