Protest na ťažnej veži bol priestupkom

Aktivisti Greenpeace, ktorí vlani vyliezli na ťažnú vežu v bani v Novákoch, nespáchali trestný čin, ale priestupok. Prípad dvanástich aktivistov, ktorí boli niekoľko dní zatvorení v ilavskej väznici, sa tak bude riešiť v priestupkovom konaní. Mladým ľuďom väzenie nehrozí, iba ak pokuta.

26.04.2019 19:30
aktivisti Foto: ,
Aktivisti z Greenpeace.
debata (46)

„Polícia danú vec postúpila Okresnému banskému úradu v Prievidzi na prešetrenie,“ vysvetlil posun v prípade trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Podľa uznesenia vyšetrovateľa Policajného zboru v Trenčíne možno konštatovať, že skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, najmä vzhľadom na spôsob jeho vykonania, následky a okolnosti, za ktorých bol spáchaný, nie je zločinom všeobecného ohrozenia.

"Rozhodnutie vyšetrovateľa potvrdilo to, čo sme vysvetľovali od začiatku. Aktivisti a aktivistky Greenpeace nespáchali žiadny trestný čin, a teda neohrozili nikoho zdravie, život ani majetok.

V súčasnosti čelíme závažnej situácii klimatickej zmeny a tento počin aktivistov a aktivistiek bol aktom odvahy, a nie zločinu. Aktivizmus nesmie byť trestaný," reagovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Jedným z mladých ľudí, ktorí protestovali v Novákoch, je aj Vladimír Benko junior. „Som spokojný a šťastný, že sa ukázalo, že sme mali pravdu, že to obvinenie bolo nespravodlivé. Či by som šiel do toho znovu, keby som vedel, že hrozí trestné stíhanie? Poviem to takto – ja verím, že som urobil správnu vec,“ povedal Benko.

Na snímke ťažná veža v bani v Novákoch, na... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Greenpeace / rozsudok / Na snímke ťažná veža v bani v Novákoch, na ktorú vlani vyliezli aktivisti Greenpeace

„Vyšetrovanie bolo postúpené štátnej banskej správe, ktorá bude v rámci priestupkového konania rozhodovať o zodpovednosti a rozsahu zavinenia aktivistov. Nič to nemení na skutočnosti, že protiprávnym konaním aktivistov bola ohrozená bezpečnosť pracovníkov a spoločnosti vznikla škoda,“ vyjadrila sa k rozhodnutiu vyšetrovateľa hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Aktivisti postavili na nohy všetky záchranné zložky 28. novembra 2018, keď pod rúškom tmy nepozorovane vošli do areálu Hornonitrianskych baní Prievidza v Novákoch a vyliezli na ťažobnú vežu, kde rozprestreli 15 metrov dlhý transparent s nápisom Skončite dobu uhoľnú. Cieľom bolo poukázať na problémy súvisiace s ťažbou a so spaľovaním uhlia na Slovensku.

Polícia zatkla 12 ľudí zo štyroch štátov – Slovenska, Česka, Fínska a Belgicka – a začala stíhanie za zločin všeobecného ohrozenia. Na príkaz generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára aktivistov prepustili z väzby 4. decembra.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

TV Pravda: Členovia medzinárodnej organizácie Greenpeace prenikli minulý rok do areálu firmy Hornonitrianske bane Prievidza v Novákov a vyvesili na ťažobnej veži 15 metrov dlhý banner s nápisom Skončite dobu uhoľnú! (vysielané 28.11.2018)

Video

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #rozsudok