Za únos ženy až 15 rokov za mrežami

Muž, ktorý v stredu pri Sennom v Michalovskom okrese uniesol a desať hodín držal v zajatí Zuzanu E., zostáva vo väzbe. Rozhodol tak Okresný súd v Michalovciach, keď vyhovel návrhu prokurátora.

26.04.2019 19:39
policajti, auto, cesta, miesto činu, nábojnica Foto: ,
Policajti s označeným miestom nálezu nábojnice.
debata (1)

„Návrh odôvodnil prokurátor obavou, že na slobode by ušiel, a tiež, že by pokračoval v trestnej činnosti. Tridsaťštyriročný muž je stíhaný za obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu v štádiu pokusu, ďalej nedovoleného ozbrojovania a poškodzovania cudzej veci.

V osobe obvineného ide o dosiaľ 5-krát súdne trestanú osobu, naposledy pre zločin nedovoleného ozbrojovania, za čo mu bol v roku 2014 uložený podmienečný trest odňatia slobody,“ zdôvodnil žiadosť o väzbu Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach.

Únosca Stanislav L. prišiel včera na michalovský súd krívajúci, pravdepodobne ho pri zákroku pohrýzol pes, a tvár si zakrýval vetrovkou. Po hodine sa dozvedel verdikt, proti rozhodnutiu sa neodvolal. Na súd si tak počká za mrežami. Keďže ide o súbeh trestných činov a muž má za sebou pestrú minulosť, hrozí mu až 15-ročné väzenie.

Zuzanin automobil s vystreleným airbagom a prestrelenými dverami objavil v stredu ráno jej manžel asi dva kilometre za Senným. Čo najprv vyzeralo ako dopravná nehoda, neskôr sa zmenilo na drámu.

Manžel privolal políciu a vyšetrovateľov informoval, kto by mohol mať dôvod na takýto čin. „Ja som proti nemu vypovedal ako hlavný svedok na súde,“ uviedol vo štvrtok pri rodinnom dome, kde žijú a kde Zuzana vyrozprávala, čo prežila pri únose.

Obaja muži sú vzdialení príbuzní, než sa manželia presťahovali do domu v Sennom, žili všetci na tej istej ulici v Michalovciach. V novembri 2017 sa stretli aj na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici, v úlohách obžalovaných.

Lepšie však vtedy vyviazol Stanislav L. Podľa hovorkyne tohto súdu Kataríny Kudjakovej samosudca uznal T. E. za vinného z prečinu podplácania a vymeral mu dvojročný podmienečný trest. „Obžalovaného S. L. súd spod obžaloby oslobodil, nakoľko nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý je obžalovaný stíhaný,“ dodala Kudjaková.

Stanislav L. uniesol ženu v stredu ráno, keď šoférovala do práce. Autom jej zablokoval cestu, vystúpil so zbraňou, vystrelil a trafil palubnú dosku. Nato 43-ročná Zuzana E. z auta vystúpila. Na ruky jej dal putá a hodiny jazdili po poliach.

Podľa ženy nebol násilný, no skôr psychicky labilný, pretože raz mal dobrú náladu, raz zlú. Neskôr ju vzal do rodinného domu v Dúbravke, kde ju pripútal o radiátor. Potom opäť nasadli do auta a smerovali k družstvu v obci Suché. Tam muž zaspal a žena sedela spútaná v aute, pretože mal stále pri sebe samopal. Záchrana prišla až okolo štvrtej popoludní, keď na miesto dorazili policajti.

„Otvorili dvere, stiahli ma dole na zem a ja som sa plazila preč od auta. Klobúk dole za ich zásah,“ opísala Zuzana E. chvíle, keď sa konečne dostala na slobodu. Policajtom sa podarilo vypátrať auto aj pomocou vycvičených psov. Keďže vedeli, že páchateľ je ozbrojený, mali nepriestrelné vesty. Služobný pes Bart podozrivého vytiahol z auta a druhý pes Black ho istil.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.


VIDEO TV Pravda: Svedectvo ženy, ktorú v stredu ráno pri obci Senné uniesol muž so samopalom. Prečo ju držal desať hodín? Ako ju vyslobodila polícia? Vo videu prehovorí aj jej manžel, ktorý asi pozná motív. Pozrite si vo videu aj unikátne zábery, keď polícia našla nábojnicu po výstrele, ktorý mal zasiahnuť práve ju.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #únos