Pellegrini v Bielom dome nestaví na diplomatické omáčky

Je to návšteva, za ktorou sú mesiace diplomatickej práce. Slovenský premiér Peter Pellegrini sa stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. O príprave stretnutia ako prvá informovala Pravda. Rovnako aj o tom, že Pellegrini plánuje pozvať šéfa Oválnej pracovne na Slovensko. Jednou z príležitostí by mohli byť augustové oslavy 75. výročia SNP, premiér však zdôraznil, že termín návštevy ponecháva na americkej administratíve.

02.05.2019 17:22 , aktualizované: 18:47
USA SR Pellegrini návšteva múzeum holokaustu Foto: ,
Slovenský premiér Peter Pellegrini (vpravo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v Americkom múzeu holokaustu v rámci návštevy Spojených štátov amerických 2. mája 2019 vo Washingtone.
debata (48)

Premiéra však v Bielom dome nečakajú len zdvorilostné frázy. Na 15 minút sa stretne s Trumpom medzi štyrmi očami. Celá schôdzka bude trvať 45 minút, čo nie je v programe amerického prezidenta málo.

Zdravý rešpekt

Pellegrini na ceste do USA novinárom povedal, že nemá záujem o diplomatické omáčky. "Myslím si, že si sadneme, pretože Trump je prezident, ktorý je pragmatik. Ide po veci a nevyžíva sa v nejakých diplomatických omáčkach. Mal som možnosť ho už zažiť. Ide priamo k veci, a to je niečo, čo mne osobne konvenuje,“ povedal premiér Pellegrini podľa agentúry SITA.

Expert na vzťahy USA a Európy Thomas Schwartz však slovenskému predsedovi vlády pred stretnutím s americkým prezidentom posiela jednu radu. "Len by som povedal, že na Trumpa fungujú lichôtky,“ uviedol pre Pravdu profesor histórie na Vanderbiltovej univerzite.

Pellegrini priznal, že má pred prijatím v Bielom dome zdravý rešpekt. Pripravoval sa do poslednej chvíle. Podľa predsedu vlády existuje množstvo tém, o ktorých sa možno zhovárať.

„Chceme hovoriť nielen o členstve v NATO, ale chceme sa veľmi otvorene rozprávať aj o ekonomických vzťahoch. Chcem jednoznačne povedať, čo bude znamenať prípadná ekonomická vojna s USA, čo to konkrétne prinesie Slovensku. To sú veci, ktoré by bolo dobré, aby pán prezident počul priamo z úst premiéra,“ informoval o témach rokovania Pellegrini.

Hoci jednou z najdiskutova­nejších tém medzi Slovenskom a USA je dohoda o obrannej spolupráci, je možné, že o nej sa nebude hovoriť. Prostredníctvom tejto zmluvy by Spojené štáty mohli dať 105 miliónov dolárov na rekonštrukciu slovenských vojenských letísk, koaličná SNS je však proti.

„Budeme hovoriť skôr o inom. Ako by sme mohli spolupracovať na vyzbrojovaní slovenskej armády, ale v opačnom garde. Po nákupe amerických stíhačiek F-16 by sme veľmi radi pokračovali v spolupráci s dodávateľom tak, aby sa na Slovensku aj cez naše firmy realizovala údržba modernizovaných ozbrojených síl. Časť tých investovaných peňazí by sa mohla týmto spôsobom vrátiť späť na Slovensko,“ povedal Pellegrini.

Premiér odovzdá Trumpovi špeciálny dar. Učiteľ na vojenskej akadémii a zároveň prvý tréner bejzbalu amerického prezidenta pochádzal zo Slovenska. Volal sa Teodor Dobiáš. Preto jedným z darov, ktoré Pellegrini nesie do Bieleho domu, je špeciálne ručne vyrobená bejzbalová pálka vo farbách trikolóry s jeho venovaním. "Pre prvú dámu máme naozaj jeden krásny kroj zo stredného Slovenska,“ uviedol zase podľa agentúry TASR Pellegrini o pripravenom darčeku pre Melaniu Trumpovú.

Faktor Trump

Dôležitosť návštevy v Bielom dome je nesporná, ale riaditeľ New York University v Prahe Jiří Pehe varuje pred jej preceňovaním. Limity vo vzťahoch sú dané tým, kto je vládca Oválnej pracovne.

"Vidieť, že prezident Trump má záujem o krajiny zo strednej Európy hlavne vtedy, keď sa to týka obchodných vzťahov. Ukázalo sa to aj pri nedávnej návšteve českého premiéra Andreja Babiša. Nakoniec bola dôležitejšia, ako to vyzeralo. Bolo to preto, lebo Babiš hovoril o predpokladanom nákupe amerických vrtuľníkov a možnom podiele spoločnosti Westinghouse na pokračovaní výstavby jadrových elektrární,“ povedal pre Pravdu Pehe.

V tomto zmysle má Slovensko náskok pred Českom, keďže už nakúpilo americké vojenské vrtuľníky Black Hawk a stíhačky F-16. Politológ si však myslí, že Trump nie je schopný rozlišovať krajiny strednej Európy.

"Bolo to vidieť aj vtedy, keď v Bielom dome Babiš rozprával o česko-amerických vzťahoch. Z Trumpovej reči tela vyplývalo, aký je netrpezlivý a viac sa zaujímal o pani Babišovú,“ pripomenul Pehe.

Na druhej strane majú v americkej diplomacii Česko, ale najmä Slovensko, iný zvuk ako ďalší členovia V4 Poľsko a Maďarsko. "Budapešť a Varšava sa vnímajú ako nacionalistickejšie a protieurópskejšie, k čomu môže mať Trump bližšie. Tento opis však až tak neplatí pre Česko a ešte menej pre Slovensko,“ uviedol Pehe.

Prvá časť návštevy

Pellegrini priletel do Washingtonu v stredu večer. Navštívil Americké múzeum holokaustu vo Washingtone a stretol sa s predstaviteľmi židovských organizácií v USA.

Ak sa hovorí o holokauste, nemožno spomínať len obete židovské, ale je potrebné hovoriť o všetkých ľuďoch, ktorí boli z rôznych titulov terčmi vyhladzovania a vraždenia. Vtedy je možné získať ešte viac podporovateľov pre myšlienku, aby sa problém nezužoval iba na židovskú genocídu, vyhlásil pri tejto príležitosti premiér.

„Spoločne musíme opäť vydať viac energie na to, aby sme vychovávali spoločnosť, mladú generáciu, presvedčili o tom, že tieto ideológie sú naozaj neprijateľné a nemajú mať miesto v našom spoločenskom živote,“ konštatoval.

Pellegrini sa s predstaviteľmi amerických židovských organizácií rozprával aj o tom, akým spôsobom sa do politického života postupne predierajú extrémistické politické sily, z ktorých mnohé popierajú hrôzy holokaustu. „Som veľmi rád, že sme našli zhodu v tom, že politickí lídri nielen Európy, ale aj iných častí sveta sa musia opäť prebudiť a začať niečo s týmto robiť, pretože pozerať sa na to môže dopadnúť rovnako, ako to bolo pred 80 rokmi, keď sa tiež ľudia len pozerali a nakoniec už bolo neskoro,“ uzavrel.

Slovenský premiér sa počas prehliadky washingtonského múzea holokaustu stretol aj s preživšou 89-ročnou Ruth Cohenovou, ktorá skončila počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz. Prežila len so sestrou, následne emigrovala do Spojených štátov. Dnes sa usiluje o to, aby sa na minulosť nezabudlo. V múzeu do niektorých expozícií ani nechodí, pretože na to nemá silu, ale o svoje skúsenosti sa delí s mladou generáciou. „Je to ťažké, ale niekto to robiť musí,“ uviedla.

Podľa Cohenovej záleží na mladej generácii a na tom, k akým informáciám sa dostane. „Je dôležité, aby pochopili minulosť, lebo iba tak sa nebudú báť postaviť sa nespravodlivosti,“ uviedla. Pozorne sleduje, čo sa deje v strednej Európe, o náraste podpory extrémistických strán je informovaná. Obáva sa toho, že by sa strany s takýmito tendenciami opäť dostali k moci a že by sa opakovala história. Z toho dôvodu si myslí, že o tom, čo sa počas druhej svetovej vojny stalo, je potrebné hovoriť a diskutovať.

V rámci programu v USA si predseda vlády uctil aj pamiatku padlých vojakov položením venca k hrobu Neznámeho vojaka na Arlingtonskom národnom cintoríne. Veniec položil aj k hrobu amerického vojaka Michaela Stranka, ktorý sa narodil na Slovensku a padol počas druhej svetovej vojny v Japonsku.

Predseda vlády sa stretol aj so zástupcami amerických spoločností, ktoré pôsobia na slovenskom trhu, ako sú Tachyum, US Steel, IBM, Honeywell a Lockheed Martin. Firmy z USA patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23-tisíc pracovníkov.

"Politici v dnešnom svete nemajú veľké páky, ako ovplyvniť ekonomické vzťahy. Ale nepodceňujme takéto schôdzky. Je možné takýmto firmám pripomenúť možnosti Slovenska, ktoré nie je vždy v povedomí manažérov.

Takéto stretnutia nie sú len symbolické. Ak aj premiér konkrétne firmy nepresvedčí, tak poskytnutie informácií o Slovensku nemôže zaškodiť,“ povedal pre Pravdu Jan Žilinský, expert na politiku a ekonómiu z Newyorskej univerzity.

Otázky a odpovede

Nakoľko zaujímajú USA Slovensko a V4?

Návšteva slovenského premiéra Petra Pellegriniho odráža momentálny zvýšený záujem Spojených štátov o región visegrádskej štvorky. Biely dom má pod vedením Donalda Trumpa najčulejšie vzťahy s Poľskom. Túto krajinu už vládca Oválnej pracovne navštívil v júli 2017 a predniesol verejnú reč vo Varšave. V Bielom dome neskôr Trump prijal poľského prezidenta Andrzeja Dudu. V marci 2019 americký prezident prijal aj českého premiéra Andreja Babiša (na snímke). Predseda vlády na návšteve Trumpovi zalichotil s tým, že chápe jeho snahu urobiť Ameriku opäť veľkou a že on chce urobiť to isté s Českom. Po Pellegrinim už 13. mája prijme Trump v Bielom dome aj maďarského premiéra Viktora Orbána. Hovorca vlády v Budapešti Zoltán Kovács uviedol, že témami rozhovoru budú energetická bezpečnosť, spolupráca v oblasti obrany, dvojstranné vzťahy a regionálna bezpečnosť. Veľmi sa to podobá na to, čo bude Trump riešiť v Bielom dome s Pellegrinim.

Čo znamená návšteva v Bielom dome?

Návšteva Bieleho domu (na snímke) sa dá označiť za takpovediac Svätý grál diplomacie. O americkom prezidentovi sa stabilne hovorí ako o najmocnejšom človekovi planéty. Pellegrini však podľa slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka nejde do USA len pre fotku s vládcom Oválnej pracovne. „Také niečo môže povedať len úplný diletant, ktorý nevie, o čom hovorí, alebo niekto, kto nevie stráviť skutočnosť, že pán premiér dostal pozvánku. Toto je plnohodnotná návšteva na pozvanie prezidenta, vrátane rokovania medzi štyrmi očami,“ pripomenul podľa agentúry SITA šéf slovenskej diplomacie.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #Peter Pellegrini #Donald Trump