Na viacerých miestach sa môže vyskytnúť sneženie a silný vietor

Počasie ukazuje, že ho len tak neskrotíme. Pred týždňom teplomer ukazoval takmer tridsiatky, cez víkend to bude ledva desať stupňov. V budúcom týždni hrozia dokonca aj prízemné mrazy. Pozrite si videopredpoveď TV Pravda s meteorológom.

04.05.2019 06:00 , aktualizované: 20:18
debata (2)

TV Pravda: Pozrite si, aké počasie nás čaká nasledujúce dni.

Video

Ostatné dni by sme mohli nazvať aj rekordnými. Minulý piatok, teda 26. apríla, bol vyrovnaný rekord najvyššej maximálnej teploty vzduchu – v Lelese v Trebišovskom okrese namerali presne 29,5 stupňa. Cez víkend zas bude teplomer útočiť na najnižšie hodnoty maximálnej dennej teploty. „V zamračenom počasí so zrážkami môže byť teplota taká nízka, že bude blízko hodnotám, ktoré sme zaznamenali v roku 1980,“ hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

V tomto smere sú teda rekordy pre 4. a 5. máj, zaznamenané od polovice 20. storočia, ohrozené. Zatiaľ rekord patrí roku 1980, keď 4. mája na bratislavskej Kolibe namerali 6,4 a na letisku 7,5 stupňa, a v Poprade 2 stupne. Rok 1980 bol podľa Faška posledný studený rok v histórii meteorologických meraní, odvtedy jednoducho taký nebol.

A rekordne nízku najvyššiu dennú teplotu budú mať zrejme niektoré meteorologické stanice aj tentoraz. „Je dosť možné, že na viacerých meteorologických staniciach nebude v priebehu víkendu ani desať stupňov,“ pokračuje klimatológ.

Môže aj nasnežiť

V nasledujúcich dňoch nás čakajú zrážky, niekde bude len pršať, v stredných polohách sa dážď môže pomiešať so snehom a v najvyšších polohách bude snežiť. Dokonca toľko, že sa vytvorí súvislá snehová pokrývka.

V noci a počas nedele môže v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja, v polohách nad 600 metrov, spadnúť jeden až tri centimetre nového snehu. V okresoch Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja, v polohách nad 800 a prechodne nad 500 metrov, môže spadnúť jeden až desať centimetrov. SHMÚ preto vydal výstrahu 1. stupňa s platnosťou od nedele 02.00 h do 09.00 h pre Trenčiansky kraj, resp. od 04.00 h do pondelka 08.00 h pre ostatné kraje.

Silný vietor s rýchlosťou 65 až 70 kilometrov za hodinu možno podľa meteorológov očakávať na západe a východe krajiny. Pre viaceré okresy Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho a Prešovského kraja vydal SHMÚ výstrahu 1. stupňa s platnosťou od nedele 06.00 h do pondelka 18.00 h na západe, respektíve od nedele 09.00 h do pondelka 20.00 h.

Od Veľkej noci sa nová pokrývka snehu pravidelne vytvára vo vysokohorských polohách. Príkladom môže byť Lomnický štít, kde od 22. apríla doteraz najviac snehu – 15 centimetrov – napadalo v posledný aprílový deň. Na Chopku a Lomnickom štíte je viac snehu ako pred rokom. Na Chopku vlani o takomto čase nebola súvislá snehová pokrývka, dnes tam ešte je. Na Lomnickom štíte bolo pred rokom o meter snehu viac, v piatok ráno však hlásili 184 cm.

Meteorológ: S výsadbou teplomilných rastlín by som počkal

Zrážky na našom území chýbajú dlhodobo. Padať však budú len cez víkend, možno ešte v pondelok. Hoci sa zlepší zrážková bilancia, deficit vlahy sa nevyrovná. Začiatkom budúceho týždňa sa však zmenší oblačnosť a v chladnom počasí môžeme očakávať prízemné mrazy aj v nížinách. „Predovšetkým v utorok a v stredu, no aj ďalšie rána budú studené, preto by som počkal s výsadbou teplomilných rastlín,“ podotýka Faško. V kotlinách môže dokonca mrznúť aj v úrovni 2 metre nad zemským povrchom.

Zatiaľ sa nemusíme obávať výkyvov, aké sme zažili v ostatných dňoch, keď teplota klesala skokovito. Podľa Faška výrazné ochladenie bude trvať niekoľko dní, otepľovať sa začne v polovici budúceho týždňa. „Oteplenie by však nemalo byť veľmi prudké,“ dodáva.

Varuje však pred teplotným kontrastom, ktorý sa môže vytvoriť v sobotu. Ochladenie prichádza od západu a severozápadu, takže na západe Slovenska už bude poriadne zima, kým v krajných oblastiach východného Slovenska môže byť aj o desať stupňov teplejšie.

Ako bude

  • Sobota 4. mája – Prevažne zamračené a dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Na horách sneženie. Denné teploty 12 až 17, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 10 °C.
  • Nedeľa 5. mája – Veľká oblačnosť až zamračené, na väčšine územia dážď alebo prehánky. Vo vysokých, v Žilinskom kraji postupne aj v stredných polohách sneženie. Na západe výdatné zrážky. Chladno. V noci 7 až 2, denné 10 až 15, v Trenčianskom, Žilinskom kraji a pod Tatrami 4 až 9 °C. Veterno.
  • Pondelok 6. mája – Prevažne zamračené, na väčšine územia dážď a prehánky. Od stredných polôh, na severe aj v nižších polohách sneženie. Veľmi chladno. V noci 6 až 1, cez deň 3 až 8 °C. Vietor v nárazoch 45 až 60 km/h.
  • Utorok 7. mája – Polooblačno až oblačno, na severe a východe aj zamračené. Ojedinele slabé zrážky. Veterno a chladno. V noci 7 až 2, v Žilinskom kraji a pod Tatrami okolo 0, cez deň 10 až 15, na severe 5 až 10 °C. Hrozba prízemného mrazu.
  • Streda 8. mája – Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele zrážky, lokálne hmla. Otepľovanie. V noci 7 až 2, v údoliach miestami 0, cez deň 10 až 18 °C. Lokálne aj prízemný mráz.
ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predpoveď počasia